Marek Lauermann: Další grantové možnosti pro školy

pátek 19. října 2001 ·

Většina škol zůstává zcela závislá na financích státního rozpočtu, resp. krajských či obecních. Přitom dnes již existuje řada dalších zdrojů, z nichž je možné čerpat prostředky na aktivity v oblasti vzdělávání, sportu, ekologie, sociálních vztahů a dalších. Jedním z takových zdrojů jsou nadace a grantové programy ministerstev, krajských úřadů či soukromých firem.

Tyto programy mají svá kritéria, kdo a za jakých podmínek se může grantového řízení zúčastnit. Ta se mohou lišit, jedno však mají společné. Abychom se mohli takového řízení účastnit, musíme vytvořit projekt popisují naše záměry a cíle. Zmíněné grantující organizace, někdy nazývané jako dárci či sponzoři, poskytují většinou prostředky se striktním vymezením účelu použití a nechávají jen minimální možnost získat adekvátní podporu pro jiné výdaje mimo definovaný rámec projektu.

V předchozím článku Sokrates nabízí školám zajímavé granty jsme se zmínili o programu, který je zaměřen přímo na zkvalitnění vzdělávání na základních a středních školách. Existují však i jiné programy, do nichž se škola může zapojit, přestože nejsou určeny jen jim, ale obecně neziskovému sektoru.

Pro školy jsou využitelné zejména grantové zdroje nadací jako např. Nadace VIA pro místní iniciativy (http://www.nadacevia.cz) Nadace Open society fund (http://www.osf.cz/), Nadace rozvoje občanské společnosti (http://www.nros.cz/), Nadace Partnerství (http://www.nadacepartnerstvi.cz/). Některé programy jsou určeny pouze projektům, které jsou realizovány ve spolupráci školy a neziskové organizace, např. ve formě občanského sdružení. Organizace mají dobře zpracované stránky a není problém najít na nich mnohem podrobnější informace než v tomto krátkém přehledu.

Stručně můžeme říci, že programy VIA NadaceNadace Open society fund podporují projekty, které přispívají místnímu rozvoji a zvýšení zájmu občanů o účast na veřejném dění. Zaměřují se na propagaci a podporu demokratických principů a poskytují především granty pro projekty, které zapojují celou místní komunitu – občany, neziskové organizace, podnikatelské kruhy, samosprávu a státní správu. Dalším významným bodem je podpora filantropie. Tyto programy podporují projekty, které stimulují filantropické prostředí ve společnosti - tedy vytvářejí mechanismy pro nasměrování pomoci od individuálních dárců a podniků k obecně prospěšným aktivitám. Podporovány jsou také projekty na dokumentování historie regionu, záchranu opuštěných památek, úpravy veřejných prostranství, multikulturní setkávání mládeže, vydávání studentských časopisů.

Posláním Nadace Partnerství je napomáhat zlepšování životního prostředí, trvale udržitelnému rozvoji a vytváření občanské společnosti prostřednictvím podpory konkrétních aktivit neziskových organizací, občanských iniciativ i místních samospráv. Nadace přiděluje granty projektům ekologického charakteru, včetně ekologické výchovy a vzdělávání v oblasti ochrany životního prostředí (např. semináře pro učitele, místní správu, projekty úpravy pozemků, výstavbu hřišť, propagaci biopotravin).

Zvláštní postavení má Nadace rozvoje občanské společnosti, která se zaměřuje zejména na podporu znevýhodněných mladých lidí. Přestože projekty zde mohou předkládat pouze neziskové organizace, její programy pomáhají školám řešit problémy sociálně - patologických jevů. Například program Gabriel je určen na podporu projektů vytvářejících nabídku volno-časových aktivit neorganizované mládeže.

Kromě těchto nadačních programů mají školy šanci ucházet se o podporu v rámci programů ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, pokud jsou vypsány, či krajských úřadů. Programy podpory aktivit mládeže mají již i mnohá obecní zastupitelstva a je dobré se o nich informovat.

Možných zdrojů pro financování aktivit realizovaných školami najdeme celou řadu. Abychom uspěli a podporu skutečně získali, je nutné dodržet rámcový postup při vypracovávání projektů a podávání žádostí o podporu. Na závěr se zmíníme, jaké jsou obvyklé podmínky, pro podávání žádostí o grant či finanční podporu.

Obecné podmínky:
- Žádosti musí být vypracovány dle propozic dodaných dárcem
- Žádosti musí být zaslány poštou na dárcovu adresu (žádosti zasílané faxem či e-mailem nebývají přijaty).
- Všechny dokumenty obsahující podpisy a razítka musí být předloženy v originále.
- Neúplné žádosti většinou nebývají přijaty do výběrového řízení.
- Datum uzávěrky znamená, že do tohoto termínu musí být žádosti doručeny do sídla dárce.

Každá žádost o podporu musí obsahovat:
- Projekt zpracovaný podle obecných pravidel, popř. podle požadavků dárce.
- Kopii dokladu zřizovací listiny.
- Profesní životopisy zaměstnanců školy, kteří budou pracovat na projektu.

Dále můžeme přiložit:
- Výroční zprávu školy (operační rozpočet, výdaje a příjmy).
- Doporučení (minimálně z jednoho nezávislého profesionálního zdroje)

V navazujícím příspěvku přineseme podrobnější Manuál pro psaní projektů, tedy soubor zásad a praktických rad pro vypracování takového dokumentu, který má šanci uspět ve výběrovém řízení při žádosti o přidělení grantu.



Marek Lauermann

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.