Emil Halla: Piercing ve škole

čtvrtek 4. října 2001 ·

Dotaz: Žákyně deváté třídy si nechala udělat piercing na obočí. Když jsem poukázala jako její třídní na nevhodnost takového jednání, prohlásila, že ve školním řádu nic takového není. Jak bych se měla zachovat?

V § 15 vyhlášky č. 291/1991 Sb., o základní škole, ve znění pozdějších předpisů, se stanoví, jaká ustanovení obsahuje školní řád. Školní řád obsahuje zejména ustanovení o chování žáků, docházce do školy, povinnostech žáků chránit zdraví své i svých spolužáků, plnění dalších pravidel vnitřního režimu školy, provozu školy a povinnostech pracovníků školy.

Vzhledem k těmto ustanovením a k tomu, že tento výčet je pouze demonstrativní (viz slovíčko zejména), je podle našeho názoru možné upravit v rámci školního řádu i určité požadavky na oblečení žáků či nošení ozdobných předmětů. Nošení různých ozdobných předmětů, včetně piercingových šperků, úzce souvisí s otázkou bezpečnosti a ochrany zdraví žáků, kterou jsou povinny zajišťovat i školy ve smyslu § 49 školského zákona. Týká se to zejména předmětu tělesná výchova, kdy žák může ohrozit zdraví své i svých spolužáků. Lze též mít za to, že za případný úraz žáka vzniklý v důsledku nošení ozdobného předmětu by škola, která jinak za úrazy žáků vzniklé při vyučování odpovídá, neodpovídala.

Problémy související s nošením piercingových šperků žáků ZŠ je nutno řešit ve spolupráci s rodiči. Ale i na středních školách žáci mnohdy zvažují, zda budou provokovat nošením piercingových šperků, minimálně ne k závěrečným zkouškám. Samotní podnikatelé v oblasti piercingu uvádějí, že pro některé činnosti (sportovní) či povolání se piercingové šperky prostě nehodí. Pro zpestření citujeme z jednoho školského řádu, který byl publikován ve Věstníku z roku 1936: Oděv žáků a jejich zevnějšek má být čistý, slušný a pro školskou práci vhodný.


Článek vyšel v časopise Moderní vyučování.

Emil Halla

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.