Výuka geometrie 1.0

úterý 18. září 2001 ·

Zaměření : Program na výuku geometrie. Odpovídá osnovám 6. ročníku ZŠ pro výuku úhlu, trojuhelníku a souměrností.
OS a HW nároky : www prohlížeč s podporou rámců a Java Scriptu + Cabri Geometrie II
Autor a rok vzniku : Josef Procházka, 2000
Licence : freeware
Velikost : 0,8
Jazyk : česky

Tento výborný výukový program vznikl jako diplomová práce na Karlově univerzitě v Praze. Je to vlastně hypertextová učebnice geometrie.

Výklad je rozdělen do tří tématických celků: úhly, trojúhelník a souměrnost. Každý celek obsahuje podrobný a názornými ilustracemi hojně doplňovaný výklad látky, který je rozdělený vždy do několika na sebe navazujících kapitol.

Výborné je, že výklad je kromě ilustrací doplněn ještě dynamickými obrázky vytvořenými v programu Cabri Geometrie II. K jejich prohlížení je nutné mít tento program nainstalovaný (jeho demoverze je ke stažení na adrese http://www.ti.com/calc/docs/cabriwin.htm), potom stačí ve výkladové části kliknout na příslušný symbol a obrázek se otevře v programu Cabri Geometrie II. V něm mohou žáci manipulovat s jednotlivými částmi obrázků a sledovat a odvozovat jednotlivé geometrické zákonitosti a jevy.

Z didaktického hlediska je neméně užitečné, že do výkladu jsou zařazeny také ovladatelné animace konstrukcí a postupů. Celý postup (např. konstrukce trojúhelníka podle středové souměrnosti) si uživatelé mohou spustit jako video, které dokonce lze krokovat vlastním tempem.

Výukový program splňuje i další didaktické zásady, jako je např. upevňování nové látky pomocí vhodně zvolených otázek a úkolů na konci každé kapitoly.

Na konci každé sekce čeká žáky test skládající se z dvaceti otázek s uzavřenými i tvořenými odpověďmi, který má ověřit míru jejich znalostí probrané tématiky. Testovací program napsaný v Java Scriptu odpovědi vyhodnotí a žákovi oznámí kolik otázek vyřešil správně, špatně a kolik neřešil vůbec. Samozřejmostí je, že žák má možnost nahlédnout do správných odpovědí, které jsou ke každému testu připojeny.

Program dále obsahuje závěrečný test, který vygeneruje zvolený počet otázek a vyzkouší uživatele z veškeré látky probrané ve výkladové části tohoto programu.

Součástí programu je podrobná nápověda, která uživatele seznámí se strukturou programu, jeho jednotlivými částmi a ovládáním. Za velmi užitečnou považuji též obsáhlou část, která se věnuje správnému nastavení programového prostředí počítače uživatele, jako je nastavení podpory Java Scriptu prohlížeče a spouštění dynamických obrázků v Cabri II.

Program Geometrie 1.0 považuji za nejlépe propracovaný výukový program, který jsem v této sekci testoval. Splňuje všechna kritéria, která klademe na dobré výukové programy jak po stránce obsahové tak i didaktické.

Na výše uvedené adrese je dokonce k dispozici on-line varianta této učebnice. Méně technicky zdatní uživatelé mohou být tedy ušetřeni instalace a konfigurace programu na svých počítačích. Vysoké telekomunikační poplatky ovšem diskvalifikují možnost on-line práce s tímto programem pro většinu uživatelů. Nicméně tento příklad ukazuje významný směr, kterým by se mohla ubírat počítačem podporovaná výuka – výukové kurzy on-line.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.