Vít Šebor: Projekt Internet do škol má startovat do měsíce

úterý 25. září 2001 ·

Ministr Eduard Zeman včera prohlásil, že projekt Internet do škol (SIPVZ) by měl být spuštěn do jednoho měsíce. Zeman je přesvědčen, že drtivá většina financí schválených na letošní etapu projektu bude do konce roku proinvestována. Oficiální potvrzení výběru generálního se čeká do konce září. Je projekt opravdu již před realizací?

Ministr Eduard Zeman včera prohlásil, že projekt Internet do škol (SIPVZ) by měl být spuštěn do měsíce. Zeman je přesvědčen, že drtivá většina financí schválených na letošní etapu projektu bude do konce roku proinvestována. Oficiální potvrzení výběru generálního se čeká do konce září. Je projekt opravdu již před startem?

Na ministerstvu školství dnes proběhne předávání obálek s nabídkami firem, které se ucházejí o funkci generálního auditora, jehož úkolem bude dohlížet na průběh dodávek hardwaru generálním dodavatelem. Zadávací dokumentaci výběrového řízení si vyzvedlo 8 firem. Komise ministerstva však dnes posoudí jen jejich formální správnost, tedy zda je vůbec přijme, či nikoliv. Pokud však nastane stejná situace jako v případě výběru generálního dodavatele, tedy vícekolové odvolání neúspěšných firem, můžeme se dočkat podobně nekonečných průtahů i s výběrem generální auditora. Na druhou stranu, ministerstvo může do jeho určení kontrolu dodávek vykonávat provizorní formou, a lze předpokládat, že resort již nebude chtít připustit další průtahy realizace celého projektu.

Ostřeji než výběr generálního auditora je ovšem sledován stále neukončený tendr na generálního dodavatele (GD), který by měl v rámci programu P III - Infrastruktura dodat do všech základních a středních škol počítače a připojit je na internet. Stručně připomenu, že jeho výběr se táhne již od konce května, kdy ministerstvo školství pět z šesti nabídek okamžitě vyloučila pro formální nedostatky. Na zakázku za 4,4 miliardy tak zbyl jediný zájemce – účelové konsorcium firem Český Telecom a Autocont (ACOL – ČESKÝ TELECOM). Zbylé firmy se okamžitě odvolaly nejprve k ministrovi, a poté využily všech odvolacích možností u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten v současné době řeší ještě stížnost Contactelu a jeho rozhodnutí se čeká zhruba do týdne.

Poté, co v červenci ÚOHS zrušil předběžné opatření zakazující ministerstvu jakkoli ve výběru GD postoupit, zasedla komise MŠMT již dvakrát, aby posoudila výhodnost nabídky ACOL – ČESKÝ TELECOM. S verdiktem sice musí počkat až na rozhodnutí ÚOHS ve věci Contactelu, nicméně informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován, České škole sdělil, že nabídka je komisí vnímána jako příznivá. Již z včerejšího prohlášení Eduarda Zemana je ostatně zřejmé, že její schválení je již spíše formalitou. Zeman včera pro ČTK také vyjádřil přesvědčení, že drtivá většina z 1,8 miliardy korun schválených na letošní etapu projektu bude do konce roku proinvestována. V případě, že se tak nestane, nebude podle něj problém převést částku v řádu desítek miliónů do rozpočtu pro příští rok.

S jistým problémy se však přesto potýkají programy P I – Informační gramotnost (vzdělávání učitelů) a P II - Vzdělávací software a informační zdroje (např. také vzdělávací portál). Na rozdíl od PI – Infrastruktura a pomocného programu organizačního zabezpečení na ně totiž ministerstvo financí stále neuvolnilo peníze ze státního rozpočtu a má nadále připomínky k jejich plánovanému rozdělování.

Je zajímavé, že ještě na konci června probíhala ostrá diskuze na téma vhodnosti zvolené metody generálního dodavatele a vůbec celého plánovaného projektu. Debata však přes prázdniny zcela utichla a dnes se kritické hlasy ani z opozičních politických stran vlastně neozývají. A školy si patrně již jen říkají – hlavně to už nějak rozhodněte …

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.