Pohyb 2.1

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Vhodný k výuce pohybu a vzájemného působení těles 6. – 7. ročníku ZŠ a k výuce přeměny energií v 7. – 8. ročníku ZŠ.
OS a HW nároky : MS Windows 3.1 a vyšší. Na disku vyžaduje 5,5 MB.
Autor a rok vzniku : Bronislav Lehotský, 2000
Licence : freeware
Velikost : 0,3
Jazyk : slovensky

Tento výukový program slouží pro podporu výuky následujících témat z elementární fyziky:

  • pohyb a síly;
  • přeměny energií;
  • příliv a odliv;
  • částicová stavba látek;
  • model atomu.

Autor předkládá uživateli jednoduché experimentální prostředí, ve kterém se může seznamovat s výše uvedenými fyzikálními jevy a na základě vlastních experimentů sledovat jejich vlastnosti.

Nejobsáhleji propracovanou částí programu je Pohyb a síly. Uživatel může sledovat vlastnosti pohybu těles a síly, které na ně v každém okamžiku působí v následujících prostředích: na těleso nepůsobí žádná síla (např. ve vesmíru), těleso v radiálním gravitačním poli, v homogenním gravitačním poli, vozík na rovině, vozík na nakloněné rovině, těleso na nakloněné rovině, těleso v kapalině a těleso na pružině.

Obrazovka představuje experimentální prostředí, ve kterém žák může pomocí myši těleso kamkoliv umístnit a to se chová podle toho, jaké síly na ně působí. Takže když těleso umístíme např. do prostoru nad nakloněnou rovinou, nejprve spadne na její plochu a poté se po ní posunuje, než se díky tření zastaví. Uživatel v každém okamžiku vidí, jaké síly, jak velké a v jakém směru na těleso působí. To ovšem není všechno. Uživatel může dokonce pomocí myši těleso různě vrhat, tj. udělovat mu počáteční rychlost a směr pohybu. Samozřejmostí je, že uživatel může měnit jak vlastnosti tělesa (velikost a hmotnost) tak vlastnosti experimentálního prostředí (gravitace, sklon roviny). Komfort práce dále zlepšuje možnost zapínat a vypínat zobrazování vektorů jednotlivých sil působících na těleso, výsledné síly či jeho rychlosti. V každém prostředí si žák může vyvolat jeho popis, kde se doví, jaké všechny síly v něm mohou působit na těleso. Např. v již zmiňovaném prostředí nakloněné plochy je to síla gravitační, třecí a tlaková síla podložky.

V části Přeměny energií žák může sledovat, jak se vzájemně přeměňuje potenciální energie tělesa na kinetickou a naopak. Opět si může vybrat z více experimentálních prostředí, jako jsou např. pád kamene na rovinu, na planetu a pohyb kyvadla.

Trochu jinak vypadá část Příliv a odliv. Žák nejprve musí projít výkladovou částí, kde se seznámí s tím, co je to vlastně příliv a odliv, jak vznikají a v jakých intervalech se střídají. Poté následuje interaktivní část, v níž žáci mohou uchopit měsíc, posunovat s ním po oběžné dráze kolem Země a sledovat, jaký má jeho pohyb vliv na vznik přílivu a odlivu.

Již ne tak obsáhlá jako předchozí ale neméně zajímavá je část Částicová stavba látek. V ní se mohou žáci na modelech seznámit s chováním částic látek jednotlivých skupenství.

Model atomu je poslední částí programu Pohyb 2.1. V krátké výkladové části se žák seznámí s atomem, částmi a částicemi, ze kterých se skládá a jejich vlastnostmi. Výklad ovšem není tak rozsáhlý jako u předchozího programu Atom a jeho složení.

Ovládání programu je intuitivní. V případě potřeby je uživateli k dispozici jak malá nápověda, která je součástí programu, tak rozsáhlá uživatelská příručka, která je součástí distribuce. Program se neinstaluje, stačí nakopírovat do cílového adresáře.

Celý program, zvláště pak část Pohyb a síly hodnotím velmi kladně z didaktického hlediska. Dává žákům možnost seznámit se s vlastnostmi probíraných fyzikálních jevů na základě vlastních experimentů při nichž mohou interaktivně zasahovat do děje, měnit jeho vlastnosti a pozorovat, jaké mají tyto zásahy a změny následky.




Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.