Petr Hladiš: Zdroje volně šiřitelných (nejen výukových) programů

úterý 25. září 2001 ·

Archiv na České škole pochopitelně není jediným zdrojem freewaru, sharewaru a dalších volně šiřitelných programů. Je redakčním, recenzovaným výběrem toho, co je na internetu k dispozici. Kam se vyplatí podívat, pokud hledáme další vhodný program - zadarmo či za pár korun? Přehled takových stránek právě přinášíme.

Archiv na České škole pochopitelně není jediným zdrojem freewaru, sharewaru a dalších volně šiřitelných programů. Je redakčním výběrem z toho, co je na internetu k dispozici. Kam se vyplatí podívat, pokud hledáme další vhodný program - zadarmo či za pár korun? Přehled takových stránek právě přinášíme.

Na českém Internetu existuje nepřeberné množství stránek, které jsou věnovány volně šiřitelným programům. Jen server Seznam.cz jich v kategorii Archívy freeware, shareware eviduje desítky. Při podrobném průzkumu těchto stran nalezneme několik, na nichž je možné získat výukové programy (většinou jeden či dva), ale takovýto postup považuji za příliš složitý a neefektivní. Zájemce o volně šiřitelné výukové programy by je měl raději vyhledávat na specializovaných serverech. V následujících odstavcích se seznámíme s těmi nejzajímavějšími.

Jedním z nejobsáhlejších zdrojů volně šiřitelných programů na českém Internetu je server Slunečnice (http://www.slunecnice.cz/), který nabízí pečlivě sestavený katalog nejpoužívanějších programů, které jsou většinou právě typu freeware či shareware. Nalezneme zde širokou škálu programového vybavení včetně několika desítek programů na podporu výuky.

Z dalších archívů volně šiřitelných programů nestojí za zmínku jako zdroj výukových programů snad žádný. Každý z nich sice poskytuje nějaký ten výukový program, jejich počet je ovšem velmi nízký.


Specializované archívy volně šiřitelných výukových programů

Zájemci o volně šiřitelné výukové programy mohou tedy jen s obtížemi považovat za jejich vhodný zdroj nejrůznější archívy freewaru a sharewaru. Ty se totiž výukovým programům moc nevěnují. Jedinou čestnou výjimkou je server Slunečnice. S tímto stavem se ovšem nespokojila část odborné veřejnosti a někteří pedagogové sami začali budovat a spravovat archívy volně šiřitelných výukových programů.

Bobrův výběr starších volně šiřitelných programů
Bořivoj Brdička je autorem www stránek s názvem BoBrův pomocník (http://omicron.felk.cvut.cz/~bobr), které jsou koncipovány jako metodický průvodce těm, kteří se zajímají o problematiku využití výpočetní techniky a moderních technologií ve výuce. Součástí pomocníka je hypertextová učebnice Učení s počítačem postavená na stejnojmenných skriptech UK pro učitelské obory. Autor na těchto místech také uveřejňuje tzv. BoBrův výběr starších volně šiřitelných programů. Obsahuje přes 260 programů vhodných pro podporu výuky. Velkou škodou ovšem je, že programy obsažené v tomto archívu jsou většinou anglické, ale hlavně, jak už napovídá samotný název archívu, poněkud staršího data výroby.

Archív výukových programů na FMFI UK
Další obsáhlý archív výukových programů spravuje Katedra vyučovania informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě. Můžeme jej nalézt na adrese http://www.edi.fmph.uniba.sk/slo/pedsof/ponuka.htm. Většinou se v něm nacházejí výukové programy, které vytvořili studenti této fakulty. Většina programů z archívu tedy pochopitelně komunikuje s uživateli ve slovenském jazyce. Archív v současnosti obsahuje více než sto třicet výukových programů (mnohdy také staršího data). Můžeme zde nalézt i několik autorských nástrojů k vytváření výukových programů.

Archív výukových programů geometrie
Zcela jedinečný archív výukových programů specializovaný na programy pro podporu výuky geometrie na středních školách spravuje Odborná skupina Jednoty českých matematiků a fyziků pro geometrii a počítačovou grafiku. Tento archív obsahuje více než dvě desítky programů, které většinou vytvořili studenti vysokých škol v rámci nejrůznějších projektů či svých diplomových prací. Případný zájemce je nalezne na adrese http://it.pedf.cuni.cz/~suchanko/gapg/geom_sw.htm.


Další vhodné zdroje výukových programů

Zájemcům o volně šiřitelné výukové programy doporučuji prozkoumat i stránky výrobců a distributorů komerčních výukových programů. Většina z nich poskytuje demonstrační verze některých produktů ze své nabídky. Některé z nich je možné v jisté míře použít i ve výuce.

Ještě dále však jde firma Štefl software. Tato brněnská firma je producentem výukových a vzdělávacích programů a v současnosti nabízí na svých stránkách (http://www.steflsoftware.cz/) k bezplatnému použití čtyři výukové programy. Nezbývá než doufat, že v jejích stopách půjdou i ostatní výrobci výukových programů.

Poslední zdroj je pak ještě trochu jiného druhu. Učitel Miroslav Pospíšil vytvořil pro potřeby své výuky několik výukových programů, které nabízí ke stažení i ostatním uživatelům na adrese http://www.mujweb.cz/www/mpospisil/pospisil.htm. Tyto programy jsou všechny freeware či shareware.
V tomto případě sice nemůžeme hovořit o nějakém uceleném archívu výukových programů, nicméně nápad pana Pospíšila dát své výukové programy k dalšímu volnému použití se mi zdá být velmi sympatický a užitečný. Vždyť existuje velké množství učitelů, kteří si pro potřeby své výuky vytvářejí ne-li přímo výukové programy, potom alespoň nějaké pomůcky pro podporu výuky či výukové materiály v elektronické formě. Opět nezbývá než doufat, že tento počin inspiruje další učitele – autory výukových programů.

Petr Hladiš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.