Ondřej Neumajer: Bridge Builder - hra i výukový program

pondělí 24. září 2001 ·

Před určitou dobou zde proběhla debata, zda na školní síť patří počítačové hry. Pokud nemáte vyhraněný názor a striktně všechny hry nevyháníte z areálu školy, jistě vás následující program zaujme. Je Bridge Builder více hrou, nebo pomůckou pro výuku fyziky? Já hlasuji pro oboje.

Před určitou dobou zde proběhla debata, zda na školní síť patří počítačové hry. Pokud nemáte vyhraněný názor a striktně všechny hry nevyháníte z areálu školy, jistě vás následující program zaujme. Je Bridge Builder více hrou, nebo pomůckou pro výuku fyziky. Já hlasuji pro oboje.

Bridge Builder je podle svých tvůrců program, který přenáší problémy inženýrů ze skutečného světa do prostředí školních lavic. Žáci jsou při práci s touto aplikací nuceni vzpomenout si na své znalosti matematiky a fyziky a uplatnit kreativní přístup jak tyto znalosti využít v práci na skutečném a hlavně zajímavém problému z praxe.

Hlavním cílem „hráče“ je vytvořit most přes údolí. Most však musí být zkonstruován tak, aby unesl čtyřicetitunový vlak. K dispozici jsou nosníky (každý za 100 dolarů) a omezený rozpočet. V prvních úrovních (levelech) jsou údolí úzká, rozpočet velký a bodů, na kterých můžete začít most stavět, hodně. Jak postupně překonáváte další a další údolí, údolí se rozšiřuje, peněz ubývá a mosty jsou větší a složitější.

Jádro celého programu je striktně postaveno na fyzikálních zákonech a simulace probíhá v reálném čase. Při stavbě mostu může mladému inženýrovi pomoci analýza zatížení, která ukáže, jak moc jsou jednotlivé nosníky namáhány. Čím více je nějaký nosník namáhán, tím více zčervená a při překročení své meze pevnosti praskne. Pokud se hráči podaří postavit most, který se nezhroutí, ještě nemá vyhráno. Most musí vydržet zatížení vlakem s několika vagóny. Jedná-li o složitější konstrukci, může být analýza zatížení velmi užitečná. Nejen že jasně poukáže na slabiny mostové konstrukce, a pomůže tak urychlit jeho dostavbu, ale především dává svému staviteli najevo, jakým způsobem je váha vlaku rozkládána na celou konstrukci mostu.

Tento zdařilý program si již našel své fanoušky po celém světě. Díky tomu není problém najít na internetu mnoho stránek s radami, postřehy a dodatečným softwarovým vybavením v mnoha jazycích. Mně se velmi zamlouvají Grayovy neoficiální stránky věnované Bridge Bilderu na adrese http://www.bridgebuilder-game.com/. Anglicky hovořící fanda programu si zde může prohlédnout „a collection of bridges that will impress you“. Stovky mostů je možné si jen tak pro potěšení prohlédnout, nebo si je přímo stáhnout do svého počítače, podrobit zatížení vlaku a případně přebudovat. Stránky nabízejí ke stažení také několik programů pro editaci vlastních nových levelů (jeden dokonce dovede exportovat most do souboru pro systémy CAD) nebo dokonce cheat pro zvýšení rozpočtu.

Program může najít uplatnění jako zajímavé zpestření hodiny fyziky. Po úspěšném vytvoření mostu zadaných vlastností a jeho testu vlakem mohou dostat studenti například za úkol vytvořit přesně stejný most z balzy. Podle stránek Pre-Engineering Software Corporation na adrese http://www.pre-engineering.com/ je rekordní nosnost takového studenty navrženého balzového mostu 341 liber (155 kg)!

Oficiální stránky autora Bridge Builderu jsou k nahlédnutí na adrese bridgebuilder.8m.com. Velkou výhodou je fakt, že samotný instalační soubor má pouhých 124 kB, je hardwarově poměrně nenáročný a je jej možné nainstalovat na sdílený disk na serveru. Program lze nalézt v mnoha herních archivech, nebo třeba na adrese http://195.145.119.243/pc/demos/bridge_builder/bbdemo.exe.

Jako perlička na závěr může vyznít fakt, že se ve skutečnosti jedná pouze o demonstrační verzi hry. Jiná verze ale zatím neexistuje.

Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.