Noční obloha 1.3

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Počítačové planetárium s mnoha dalšími funkcemi.
OS a HW nároky : Win 95 a vyšší.
Autor a rok vzniku : Jan Tošovský, 2000
Licence : freeware
Velikost : 5,2
Jazyk : česky

Základními programy, se kterými pracují astronomové jsou planetária. Program noční obloha je jedním z nich. Jeho hlavní funkce spočívá v tom, že zobrazuje noční oblohu.

Uživatel si nejprve zvolí libovolné místo na Zemi, odkud chce oblohu pozorovat. To lze provést kliknutím myši na požadované místo na mapě světa, výběrem místa z připravené databáze, nebo zapsáním souřadnic nového místa, které se ihned uloží do databáze. Poté si uživatel vybere, které astronomické objekty chce na obloze zobrazit. Program umí zobrazit nejenom stálice (hvězdy), ale i pohyblivé objekty (planety, planetky, komety a meteorické roje) a objekty z Messierova katalogu (mlhoviny, hvězdokupy a galaxie).

Samotná mapa hvězdné oblohy, do které se astronomické objekty zobrazují, poskytuje další užitečné funkce. Uživatel může zapnout zobrazování spojnic mezi hvězdami jednotlivých souhvězdí, hranic souhvězdí, zobrazení rektascenze a deklinace, azimuty i výšky nad obzorem. Pohled na oblohu lze měnit, podle toho, dívá-li se pozorovatel přímo nahoru, na západ, na sever, na východ či na jih. Pro lepší přehlednost může ještě zapnout filtr, který vybrané objekty zobrazuje podle jejich magnitudy, tzn. hvězdné velikosti. Uživatel samozřejmě může zapínat i zobrazování názvů objektů (česky, latinsky a zkratkami). Pohled na oblohu lze i exportovat do souboru bmp. Je škoda, že objekty zobrazené na mapě, nejsou aktivní a kliknutím myší se nezobrazí údaje k nim se vztahující.

Součástí programu jsou i užitečné doplňky, které uživateli umožní vyhledávat podrobné informace o meteorech, planetách, jejich postaveních a trajektoriích. Pěknou funkcí je i zobrazení měsíční fáze pro každý den v libovolném měsíci.

Ovládání programu je jednoduché, přesto si vyžaduje jistou míru znalostí astronomických pojmů. Součástí programu je i nápověda, která uživatele seznámí s jeho ovládáním. Nicméně bych uvítal, kdyby její součástí byl i výklad používané terminologie. Program se instaluje, jeho součástí je bez chyby pracující instalátor, který dává uživateli nad instalací plnou kontrolu.

Pro uživatele věnující se astronomii ať již v rámci výuky, či v jejich volném čase program Noční obloha jistě představuje užitečnou pomůcku.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.