Molekuly

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Učebnice názvosloví sloučenin, procvičování tvorby jejich názvů a vzorců.
OS a HW nároky : MS Win 95 + Borland Database Engine. Na disku vyžaduje 65,3 MB.
Autor a rok vzniku : ?, 0
Licence : freeware
Velikost : 2
Jazyk : slovensky

Program Molekuly slouží jako elektronická učebnice a zároveň nástroj k procvičování tvorby názvů a vzorců dvouprvkových a tříprvkových sloučenin.

Ve výkladové části se žák seznámí s principy tvorby názvů halogenidů, oxidů, sulfidů a bez-kyslíkatých kyselin (v sekci Dvouprvkové sloučeniny) a hydroxidů, kyslíkatých kyselin a solí kyselin (Tříprvkové sloučeniny).

Těžiště programu ovšem spočívá v procvičovací části. Uživatel má možnost zvolit si buď procvičování tvorby názvů (Názvy) či vzorců (Vzorce). V prvním případě počítač předkládá žákovi vzorec. Ten vybere z nabídky, zda-li se jedná o halogenid, oxid, atd. V případě halogenidů a solí kyselin přetáhne myší (Drag and Drop) ze zobrazené periodické tabulky do příslušného okna značku prvku (např. Cl) a program do výsledného názvu vepíše chlorid. Do dalšího okna žák přetáhne značku druhého prvku (např. Na) a doplní ze seznamu vhodnou koncovku (např. -ný). Program napíše výsledný název (v tomto případě chlorid sodný). V případě, že žák s tvorbou názvu skončil, program mu sdělí, zda-li je jeho odpověď správná či ne (v případě nesprávné odpovědi samozřejmě zobrazí správnou) a uživatel může pokračovat k dalšímu úkolu či procvičování ukončit.

Procvičování tvorby vzorců probíhá podobně. Jedinou nevýhodou procvičování je, že program nevede žádnou průběžnou evidenci počtu správných a špatných odpovědí, ani ji nesdělí žákovi při ukončení procvičování. Dalším nedostatkem je, že uživatel nemá možnost v průběhu procvičování nahlížet do výkladové části.

Uživatelské rozhraní procvičovací části programu je velmi zdařilé. Přestože je program slovenský, lze jej použít i k podpoře výuky na českých školách, neboť rozdíly v názvosloví jsou minimální.

Program ke svému spuštění vyžaduje mít na počítači nainstalovaný Borland Database Engine, nicméně program jej neobsahuje. Instalační soubory BDE jsou součástí programu Názvoslovie chemických zlůčenín (http://www.edi.fmph.uniba.sk/archive/Education/PedSoft/Chemia/nazvy.zip) a je možno jej nainstalovat samostatně. Samotný program Molekuly se již neinstaluje, stačí zkopírovat jeho soubory do cílového adresáře.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.