Milan Hausner: CD - ROM Průvodce světem povolání přichází rovnou do škol

čtvrtek 27. září 2001 ·

Firma Pachner právě obesílá školy svým novým multimediálním titulem, který by měl především žákům 9. ročníku usnadnit výběr budoucího povolání, a tedy i střední školy. Usnadní? Záleží, co od programu očekáváte …

V současné době najdou hospodářky školy v poště 2 CD ROMy z vydavatelství Pachner. I tato firma přistoupila k modernímu prodeji výukového softwaru - cestou nezávazného vyzkoušení před koupí multilicence. Lze jen doufat, že tato prodejní metoda bude zavedena i u dalších titulů, neboť to je samozřejmě nejlepší možnost, jak skutečně poznat obsah produktu a nenechat se napálit pouhým reklamním popisem.

Program Průvodce světem povolání 2.1 je určen žákům 9. ročníků základní školy, kterým by měl pomoci při volbě budoucí profese. V několika modulech nabízí různé možnosti, jak si povolání vybrat: Pro ty, kteří vědí, co chtějí; Pro ty, co to neví jistěPro ty, kteří nejsou ještě rozhodnuti.

Pomocí jednoho testu si žáci ujasní své zájmy a následně mohou zadat výběrové podmínky, co by jim v práci vadilo a čemu dávají přednost. Program poté na základě zadání vybere vhodná povolání a žákům je přiblíží; u mnohých naleznou fotografie a někde i pracovní rozhovory. K tomu je doplněn blok Šaty dělají člověka, v němž si uchazeč může vybírat podle „uniformy“ v duchu hesla Šaty dělají člověka. CD obsahuje popis asi 600 povolání a najdete na něm i pokus o definici, jak má vypadat životopis uchazeče o zaměstnání nebo úvodní dopis (šablony však bohužel chybí). Bližší informace včetně cen najdete na http://www.pachner.cz/psp/default.html; tam je také k dispozici demoverze, pokud snad program na některou školu nedorazil.

Instalace je jednoduchá, disk lze sdílet a jeho využití na více počítačích umožňuje i přijatelná cena multilicence. Autoři zvolili střízlivý, přehledný design, který si nedělá nároky na formální atraktivitu.

Ovládání je intuitivní a jednoduché, v zásadě ale umožňuje jen listování vpřed či vzad. Na disku mi chybí modul, který by u jednotlivých profesí třeba vyčíslil základní dovednosti a těm přiřadil alespoň pracovní listy či interaktivní úkoly na jejich prověření. Vyplnění jednoho testu na počátku a následně pak vyloučení podmínek je vlastně jedinou interaktivitou. Pak už si jen čtete a díváte se. Rozsah informací je značný, avšak hodnota, kterou multimediální zpracování obsahu přidává, poměrně malá. Průvodce světem povolání je tedy dobrým programem pro samostatné listování profesemi třeba v místnosti výchovného poradce. Žák se tak z programu dozví základní charakteristiku různých povolání. Práci poradce však tento disk určitě nenahradí.

O obsahové správnosti si nedovolím pochybovat. Zato nad některými metodami výběru ano: např. když zatrhneme zájem o cizí jazyky, objeví se jako možná volba astronom. Podobných těžko vysvětlitelných výstupů je na disku poměrně dost. V textu jsou vyhodnoceny i podmínky na trhu práce, leč údaje nejsou právě aktuální. Navíc pokud má být tento program využit i v rámci předmětu Praktické činnosti, zcela určitě chybí obecné kapitoly, tak jak jsou rozepsány v osnovách pro VIII.- IX. ročník. Aby bylo možné program efektivně využít v předmětu Volba povolání, bylo by nutné zásadním způsobem rozpracovat mezipředmětové vztahy i zmíněnou interaktivitu.

Na druhou stranu ale musím konstatovat, že jde o ojedinělý pokus přinést žákům, učitelské veřejnosti i výchovným poradcům přehled pracovních míst, na které si jistě ne každý vzpomene. Program Průvodce světem povolání se proto ve školách určitě uplatnit může. A třeba se v následujícím roce dočkáme aktualizované verze, v níž dostaneme do rukou interaktivní produkt pro skutečnou výuku tak složitého předmětu, kterým nepochybně Volba povolání je.


Testy pro výběr povolání nabízíme i na České škole. Vstup najdete v menu na titulce nebo také přímo zde.




Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.