Matik 1.12

úterý 18. září 2001 ·

Zaměření : Program na úpravu algebraických výrazů. Vhodný k výuce v 1. ročníku gymnázia.
OS a HW nároky : MS Windows 3.1 a vyšší. Na disku vyžaduje 0,9 MB.
Autor a rok vzniku : Michal Šolc, 1997
Licence : Freeware
Velikost : 0,3
Jazyk : česky

Program vznikl jako diplomová práce na Univerzitě Palackého v Olomouci a slouží k podpoře výuky úprav algebraických výrazů.

Program studentovi předloží seznam různě obtížných algebraických výrazů, které může upravovat. Jakmile si uživatel jeden z nich vybere, otevře se editační okno, v němž výraz upravuje. Úprava probíhá tím způsobem, že žák postupně označuje jednotlivé členy výrazu a na ty aplikuje buď některou z úprav sečíst/odečíst, násobit/dělit, odmocnit/mocnit, vytknout, násobit jedničkou (y/y), přičíst nulu (x-x) nebo některý z řady vzorců jako je např. x(a+b) = xa * xb. Vyzkoušel jsem celou řadu výrazů a nabízené úpravy a vzorce opravdu stačily k jejich vyřešení. Celý postup řešení se na obrazovce zaznamenává řádek po řádku, takže řešení úlohy připomíná ruční úpravy výrazů v sešitě.Stejně tak jako při písemce žák může ukončit úpravu aktuálního výrazu, nechat jej rozpracovaný a zkusit upravovat výraz jiný, přičemž k rozpracovaným výrazům se může kdykoliv vrátit. A to dokonce i po ukončení a opětovném spuštění programu. Každý žák při spuštění programu zadává své uživatelské jméno a popřípadě i heslo, takže práce jiných uživatelů nemá vliv na jeho rozpracované příklady.

Učitel potom samozřejmě může vyhodnocovat práce jednotlivých uživatelů. Za zmínku stojí to, že soubory s definicemi uživatelů a jejich výsledky lze šifrovat, žáci k nim nemají přístup. Učitel samozřejmě může nastavovat počet příkladů i jejich zadání. Program tudíž může sloužit jako efektivní pomůcka učitele po celou dobu výuky úprav algebraických výrazů od jednoduchých až po ty nejsložitější.

Součástí programu je i nápověda a uživatelská příručka žáka i učitele. Z neznámého důvodu jsou ovšem uživatelské příručky vytvořeny v systému LaTex, čímž jsou pro většinu uživatelů nepoužitelné. Nicméně ovládání programu je tak intuitivní, že uživatelé po nich asi často sahat nebudou.

Jedinou výtku si program při testování vysloužil tím, že na mém počítači poměrně často padal. Přesto si dovolím prohlásit, že Matik 1.12 je téměř dokonalý nástroj na procvičování a zkoušení úprav algebraických výrazů jak z pohledu žáka, tak i učitele.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.