MatFyz 1.0

úterý 18. září 2001 ·

Zaměření : Program na řešení běžných úloh z matematiky a fyziky na 2. stupni ZŠ.
OS a HW nároky : MS DOS. Na disku vyžaduje 0,5 MB.
Autor a rok vzniku : Lukáš Topinka a Roman Kvasňa, 2000
Licence : Freeware (?)
Velikost : 0,2
Jazyk : česky

Program slouží žákům druhého stupně základních škol při řešení běžných úloh z matematiky a fyziky. Zjednodušeně by se dal popsat jako jakési elektronické tabulky. Uživatel si v menu najde typ úlohy, kterou chce řešit (např. obsahy rovinných či prostorových útvarů, počítání se zlomky, řešení rovnic atd.) a program ji na základě vložených údajů vyřeší.

Z didaktického hlediska se mi nelíbí, že program uživateli neukáže vzorec, s jehož pomocí úlohu řeší, ale pouze načte vstupní data a vypíše výsledek. Matematická část je poměrně obsáhlá a kromě standardních tabulkových úloh na aplikaci vzorců obsahuje řešení několika zajímavých problémů, jako je rozklad čísla na prvočísla či hledání největšího společného dělitele. Část zaměřená na fyziku obsahuje kromě převodů jednotek pouze řešení několika málo úloh z mechaniky a elektřiny.

Ovládání programu je přehledné a děje se pouze pomocí klávesnice procházením systémem nabídek. Drobnou výtku si zaslouží použití tlačítka escape, jehož stisk okamžitě ukončí program a uživatel, zvyklý používat toto tlačítko pro vynoření se z menu o úroveň výš, tak ukončí celý program. Mnohem závažnějším nedostatkem ovšem je, že program není dokonale odladěný a při zadání nečekaných hodnot padá.

Program je distribuovaný v archívu zip a k jeho zprovoznění stačí nakopírování souborů do cílového adresáře. Nápověda ani dokumentace není součástí distribuce, ale u tak jednoduchého programu nechybí.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.