Koření zámořských objevů

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Program zábavně seznamující s různými druhy cizokrajných koření.
OS a HW nároky : MS Windows 3.1 a vyšší. Na disku vyžaduje 2,2 MB.
Autor a rok vzniku : Rezekvítek software, 1996
Licence : plná verze zdarma
Velikost : 1,6
Jazyk : česky

Žák je v roli člena posádky zaoceánské lodi, která se vydává na výpravu za cizokrajným kořením. Chce-li si postupně zvyšovat svou námořnickou hodnost, musí správně složit testy, které se týkají údajů o rostlinách koření. Pro postup na vyšší hodnost je nutné splnit adekvátně obtížný test. Počítač uživateli ukazuje jednotlivé rostliny a ten k nim musí přiřadit správný název, který může vybrat z několika možností. Po jejich odpovědi (ať správné či nesprávné) program zobrazí kompletní výklad o této rostlině, který obsahuje obrázek rostliny, jejího květu i plodu, popis jejích vlastností, zeměpisný výskyt, informace o tom, která její část se využívá k výrobě koření a jakého a k čemu se používá toto koření. Po jeho prostudování uživatel pokračuje v testu dál. Tento test lze opakovat neustále, dokud se žák nenaučí správně rozpoznávat jednotlivé rostliny.

Předchozí test spočívající v rozpoznávání rostlin je však poměrně jednoduchý. Zajímavější je, když si žák vybere test, který mu položí osm otázek týkajících se detailnějších znalostí o každé rostlině (kde tato rostlina roste, která její část se používá jako koření, jaká účinná látka je v rostlině obsažená).

V případě obou testů vyhodnocování probíhá okamžitě po odpovědi, počítač žákovi sdělí, zda-li odpověděl správně či nikoliv. V případě nesprávné odpovědi mu samozřejmě ukáže odpověď správnou. Po celou dobu testu žák vidí, v pořadí kterou úlohu řeší i počet správných a nesprávných odpovědí, případně bodové ohodnocení.

Grafické prostředí programu je velmi pěkně zpracované a vedle nápadu s výukou na pozadí hry na členy záoceánské výpravy přispívá k jeho přitažlivosti. Ovládání programu je už tradičně jednoduché a děje se výhradně pomocí myši.

Firma Štefl software tento produkt distribuuje v samorozbalovacím archívu (po stažení přejmenujte koncovku souboru na exe). Ten je ovšem chráněný heslem, které distributor uživateli sdělí elektronickou poštou, jakmile se zaregistruje na jeho stránkách na výše uvedené adrese. Program se už potom neinstaluje, stačí pouze nakopírovat jeho soubory do cílového adresáře.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.