Chemie 1.0

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Elektronická periodická tabulka, databáze prvků a učebnice základů chemie
OS a HW nároky : MS Windows 3.1 a vyšší. Na disku vyžaduje 3,1 MB.
Autor a rok vzniku : Petr Vostrý, Jiří Pravda, 2000
Licence : freeware
Velikost : 1,2
Jazyk : česky

Chemie 1.0 je komplexní nástroj pro podporu výuky chemie. Skládá se z následujících částí, mezi nimiž jde plynule přecházet:

  • Periodická tabulka
  • Databáze prvků
  • Galerie vědců
  • Teorie
  • Testy.

Část Periodická tabulka je opět elektronickou podobou periodické tabulky prvků. Po jejím spuštění se na monitoru zobrazí okno s touto tabulkou. Na rozdíl od předchozího programu Periodická tabulka 2.5 po kliknutí na konkrétní prvek se jeho data neobjeví ve stejném okně, ale program přejde do části Databáze prvků.

Zde se uživatel o prvku dozví následující informace: jeho značku, český a latinský název, protonové číslo, hmotnost, elektronegativitu, teplotu varu a tání, objevitele a rok objevení. Součástí databáze každého prvku jsou navíc poměrně rozsáhlé údaje o jeho výskytu v přírodě, způsoby získávání a výroby a použití. Zvláště přítomnost těchto informací nejvíce oceňuji, neboť nejsou obsaženy v papírových tabulkách používaných na našich školách ani v programu předchozím.Vyhledávat prvky v databázi můžeme jak podle značky a názvu, tak i podle ostatních údajů vztahujících se k prvku. Databází můžeme taky procházet prvek po prvku, což je výhodné zejména tehdy, zajímá-li nás, jaké vlastnosti mají chemické prvky vyskytující se v periodické tabulce vedle sebe.

V části Galerie vědců program seznamuje uživatele s postavami celkem dvaceti čtyř vědců, kteří se nějakým způsobem zasloužili o rozvoj tohoto oboru. U každého z nich jsou uvedena stručná životopisná data. Je škoda, že u všech taky nejsou uvedeny jejich případné objevy či význam jejich práce pro chemii. U některých z nich je přístupná i fotografie.

Součástí programu je i výkladová část obsažená v sekci Teorie. Ta uživatele nejdříve seznámí s úvodem do studia chemie, s jejími jednotlivými disciplínami a jejím historickým vývojem. Poté přijdou na řadu disperzní soustava a roztoky, základní chemické zákony, několik základních vzorečků a nakonec nejobsáhlejší část – názvosloví. Žák se nejdříve dozví něco o typech názvosloví, pravidlech vytváření názvů a o výjimkách z nich. Potom jsou mu podrobně vysvětlena pravidla tvoření názvů oxidů, halogenidů, kyselin a solí.

Součástí každé kapitoly je test, s jehož pomocí si uživatelé mohou ověřit, do jaké míry si osvojili novou látku. Odpovědi na otázky jsou uzavřené, počítač otázky předkládá postupně, odpověď na každou z nich nejdříve vyhodnotí (v případě chybné odpovědi ale neukáže správné řešení) a žákovi předloží další. Na konci testu program vypíše celkový počet otázek, počet správných a nesprávných odpovědí, procentuální úspěšnost a známku. Uživatel má možnost editovat své vlastní testy.

Přestože má tento program složitější strukturu a skládá se z několika modulů, které mohou být otevřené současně a mezi nimiž lze plynule přecházet, je jeho ovládání intuitivní. Navigace v programu připomíná aplikace balíku MS Office. Pracovní prostředí je jednoduché a přehledné.

Výkladová část by mohla být obsáhlejší, takto se program hodí nejvíce jako pomůcka při vytváření názvů a vzorců chemických sloučenin. Pochvalu si ovšem taky zaslouží i pečlivé zpracování informací o výskytu chemických prvků v přírodě a jejich výrobě a využití.
Součástí programu je podrobná nápověda, která uživatele seznámí se všemi funkcemi programu ukáže mu jak s ním efektivně pracovat.

Program se neinstaluje, stačí nakopírovat jeho soubory do cílového adresáře.




Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.