Botanika

středa 19. září 2001 ·

Zaměření : Výklad a procvičování témat z botaniky: buňka, pletiva, život rostlin
OS a HW nároky : MS Win 3.1 + Comenius Logo SK. Na disku vyžaduje 10,5 MB.
Autor a rok vzniku : Jana Trnková a spol., 0
Licence : freeware
Velikost : 0,7
Jazyk : slovensky

Výkladová část programu botanika se věnuje třem tématům: buňce, pletivům a životu rostlin.

V kapitole Buňka se žák dozví co jsou to buňky, jaké mají vlastnosti, jaké jsou jejich životní projevy. Výklad je hypertextově strukturovaný, takže uživatel, který např. nezná některé pojmy obsažené v textu, získá jejich výklad po kliknutí myši na konkrétní pojem. V jakési bublině se neobjevuje pouze výklad pojmů, nýbrž i názorné obrázky, fotografie i animace. Vedle výkladu je na obrazovce velký obrázek znázorňující průřez buňkou. Žák může myší kliknout na jednotlivé části buňky a podrobněji se seznámit s jejich funkcí. Výklad je graficky velmi přitažlivý a se žák může volně pohybovat mezi jeho jednotlivými částmi.

V podobné duchu jsou provedeny i kapitoly Pletiva, která stručně popisuje druhy pletiv a Život rostlin. Poslední zmiňovaná kapitola je nejobsáhlejší. Žák se v ní dozví o příjmu a přeměně látek, dýchání a vypařování, proudění látek a opylování a oplodňování.

Součástí programu je i procvičovací část, v níž program zadává uživateli úkoly tématicky rozdělené podle výše uvedených kapitol. Nepodařilo se mi ovšem přijít na to, jak přinutit počítač, aby odpovědi vyhodnotil.

Program je kvalitně graficky zpracovaný, pro ovládání výkladové části stačí pouze myš a žák vždy vidí na spodu obrazovky nápovědu, kam má kliknout. jedinou nevýhodou je opět slovenština, nicméně rozdíly v názvosloví jsou minimální.

Program se spouští v prostředí Comenius Logo, vyžaduje ovšem jeho slovenskou verzi.


Zde stáhněte

dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.