Atom a jeho složení

pondělí 24. září 2001 ·

Zaměření : Program sloužící k demonstraci modelu atomů. Částečně odpovídá osnovám fyziky 6. – 7. ročníku ZŠ pro výuku složení atomu a osnovám chemie 8. ročníku ZŠ pro výuku složení látek.
OS a HW nároky : MS Windows 3.1 a vyšší + Comenius Logo. Na disku vyžaduje 9,6 MB.
Autor a rok vzniku : Peter Machník, 2000
Licence : freeware
Velikost : 2,2 MB
Jazyk : slovensky

Program vytvořený v prostředí Comenius Logo slouží k demonstraci modelů atomů různých prvků. Skládá se ze dvou částí. První je výkladová, která seznámí žáka s pojmem atom, s jeho částmi (jádrem a obalem), s částicemi, které se v nich nacházejí (protony, neutrony a elektrony), jejich vlastnostmi a tím, jak jejich počet ovlivňuje vlastnosti atomu. Výklad je vhodně doplněný ilustracemi a animacemi.

Druhou částí programu je tzv. laboratoř. Zde mají žáci možnost vytvářet atomy přidáváním či ubíráním částic. Uživatelé na obrazovce vidí animovaný model atomu a počítač doplňuje jeho popis v závislosti na počtu částic. Žák tedy vidí, že když např. do atomu vodíku přidá tři atomy, dva neutrony a dva elektrony, vznikne atom berylia s kladným nábojem, tzv. kladný iont. Opačně má uživatel možnost vybrat si kterýkoliv prvek z periodické tabulky a počítač zobrazí model jeho atomu, který jde samozřejmě dále upravovat přidáváním či odebíráním částic.

Mezi výkladem a laboratoří může uživatel volně přecházet, přičemž program si vždy pamatuje stav, ve kterém tu kterou sekci opouští, takže po návratu do ní se žák dostane zase na stejné místo učebnice či ke stejnému modelu atomu v laboratoři.

Grafické prostředí programu je velmi atraktivně zpracované, ovládání je velmi intuitivní a probíhá pomocí myši. Pro případ potřeby je v programu k dispozici jednoduchá nápověda. Líbí se mi, že při podržení kurzoru myši nad jednotlivými tlačítky se po chvíli objeví popis jejich funkce.

Autor myslel i na případné rozšíření učebního textu, takže součástí dokumentace k programu je podrobný návod, jak do výkladové části vkládat další kapitoly včetně obrázků.


Zde stáhněte



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.