Vít Šebor: Antimonopolní úřad zrušil pozastavení soutěže na generálního dodavatele v rámci SIPVZ

čtvrtek 12. července 2001 ·

Ministerstvo školství nyní může přikročit k hodnocení nabídky jediného zbylého uchazeče, konsorcia AutoContu On Line a Českého Telecomu. V ostře sledovaném sporu se tak karty začínají opět obracet v jeho prospěch. Oživeno: Pravice projekt nadále kritizuje

Ministerstvo školství nyní může přikročit k hodnocení nabídky jediného zbylého uchazeče, konsorcia AutoContu On Line a Českého Telecomu. V ostře sledovaném sporu se tak karty začínají opět obracet v jeho prospěch.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže před měsícem zahájil správní řízení proti ministerstvu školství, které má prověřit, zda při výběrovém řízení nebyl porušen Zákon o zadávání veřejných zakázek. V oficiálním sdělení úřad ministerstvu vytkl, že v projektu dostatečně necharakterizovalo objem zakázky a kvalifikační předpoklady uchazečů. Jako zesílené restriktivní opatření však zároveň zakázal veškerou činnost, která by vedla k uzavření soutěže. Ministerstvo školství podalo odvolání s právním rozkladem, který vypracoval doc. Vladimír Smejkal a Ústav státu a práva, jinak však muselo pasivně vyčkávat.

Pozastavení soutěže bylo včera antimonopolním úřadem odvoláno, takže ministerstvo nyní může svolat již dříve schválenou jedenáctičlennou hodnotící komisi a posoudit zbývající nabídku. Samotné správní řízení ale i nadále trvá a resort do jeho uzavření nesmí podepsat s konsorciem ACOL-ČESKÝ TELECOM smlouvu. Verdikt by ovšem mohl padnout již tento pátek. Zdroj blízký ministerstvu České škole sdělil, že antimonopolní úřad se v něm bude řídit posudkem vládního Ústavu pro veřejné informační systémy, jehož zástupce byl paradoxně přítomen i otevírání obálek a odmítnutí všech dalších uchazečů pro závažné formální nedostatky jejich nabídek. Podle neoficiálních informací je i tento posudek pro ministerstvo příznivý. Zároveň se musí antimonopolní úřad vyjádřit k stížnostem těch bývalých uchazečů, kteří požadují zrušení celé soutěže – to však bude těsně souviset s hlavním rozhodnutím v rámci správního řízení. Podle všeho je tedy po všech peripetiích velmi pravděpodobné, že nabídka AutoContu a Českého Telecomu bude nakonec ministerstvem přijata.

Podle Jakuba Rainische, který za realizaci Programu Infrastruktura SIPVZ odpovídá, by v tomto případě v průběhu srpna proběhlo s konsorciem jednání o výsledné smlouvě. Dřívější optimistický odhad Eduarda Zemana, že budování lokálních datových sítí by na školách mohlo začít již o prázdninách, tedy patrně nevyjde. Nicméně v září by generálnímu dodavateli již nic nemělo bránit v plnění historicky největší školní zakázky za 4,43 miliardy korun.

Oživeno:
Pravicoví poslanci nehledě na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže mají stále výhrady k výběru generálního dodavatele. Například předseda školského výboru sněmovny Petr Mareš z Unie svobody a jeho stranický kolega Vladimír Mlynář sice vítají to, jak úřad rozhodl, o výběrovém řízení i koncepci ale stále mají pochybnosti.

Mlynář dál kritizuje samotný projekt, který počítá s generálním dodavatelem informačních technologií. "Myšlenka generálního dodavatele a časový skluz, který celý projekt má, ohrožuje realizaci toho projektu v jeho původním rozměru," prohlásil. Variantu generálního dodavatele kritizoval jako neekonomickou i Walter Bartoš z ODS. Václav Pícl (ČSSD) ze školského výboru však doufá, že resort školství akci letos ukončí.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.