redakce: Návrh zákona o školném má vyvolat veřejnou diskuzi

středa 4. července 2001 ·

Pracovní skupina kolem poslance Petra Matějů zveřejnila předběžný návrh zákona o zavedení školného na vysokých školách. Návrh je určen k veřejné diskuzi, po níž chtějí autoři věcný záměr dopracovat a předložit na podzim tohoto roku. K diskuzi o placeném vzdělávání byla spuštěna stránka www.skolne.cz.

Základní principy zamýšleného zákona již byly představeny na tiskové konferenci na konci května, o níž jsme na České škole informovali v článku Návrh zákona o školném se rýsuje.

V pondělí tato skupina zveřejnila konkretizovaný předběžný návrh na webové stránce www.skolne.cz. (Návrh najdete, poněkud zasutý, v levém sloupci v oddíle školné u nás - výstupy pracovní skupiny připravující nový zákon. Prohlédnout si jej můžete on-line nebo také stáhnout ve formátu doc.) Na stránce dále naleznete obsáhlý archiv článků týkajících se tématu i související odborné studie a statistiky. Jen kladně lze hodnotit, že nechybí ani články zarputile odmítající školné, stejně jako odkazy na „nepřátelské“ weby SOS student či Budoucnost.

Návrh připravila tzv. Skupina pro přípravu věcného návrhu zákona o školném, půjčkách a sociální podpoře studentů vysokých škol, vedená Petrem Matějů (Unie svobody). Členové skupiny jsou mimo jiné Ondřej Šteffl, ředitel nadace Scio, nebo rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška (všechny členy taktéž naleznete na zmíněném webu).

V návrhu jsou přehledně v bodech uvedeny důvody, které jeho autory k prosazování školného vedou, a především pak základní principy, podle nichž by měly být vysoké školy za spoluúčasti studentů financovány. Autoři se očividně snažili o co největší srozumitelnost, nechybí tedy ani několik ilustrativních příkladů, jak by splácení půjček probíhalo u studentů různých škol a z různě majetných rodin.

Autoři vyzývají k veřejné diskuzi nad předloženým materiálem. Vaše názory můžete psát na adresu info@skolne.cz nebo pochopitelně i do diskuzního fóra pod tímto článkem.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.