redakce: Ministr školství odpovídá na vaše červnové otázky

pondělí 16. července 2001 ·

Odpovědi Eduarda Zemana se tentokrát týkají rušení zvláštních škol, implementace informačních technologií do výuky, a protože jsou prázdniny, tak i toho, kde ministr stráví svoji dovolenou.

Vážený pane ministře, 

zřejmě budete dotlačen k tomu, abyste z návrhu nového školského zákona vypustil návrh na zrušení víceletých gymnázií. Budou se ale rušit zvláštní školy? Předpokládám, že ano, protože za nimi nestojí žádná lobby a někde se peníze ušetřit musí.

Děkuji
Daniel K., Pardubice



Odpověď: Zvláštní školy se rušit nebudou. Takovýto způsob šetření peněz je neefektivní a i když za nimi nestojí žádná lobby - stojí za nimi ministr.

Jde o problém pojetí integrace handicapovaných žáků. Vždy jsem prohlašoval zcela jednoznačně, že speciální školství v ČR je příliš cenná záležitost, než abychom s ním hazardovali. Jsem pro jakoukoliv smysluplnou integraci. Rozhodně však nejsem pro integraci mechanickou - plošnou. Rušení speciálního školství by byl nebezpečný krok.

Vážený pane ministře, 

sleduji diskusi kolem projektu Internet do škol, ale v ní se téměř výhradně mluví o hardwaru, případně o vzdělávání učitelů nebo novém portálu. Uniká mi však jedna podstatná věc: řeší resort školství, např. Výzkumný ústav pedagogický, jakým způsobem budou informační technologie implementovány do výuky? Ví se, co přinesou? Bezpochyby je třeba s nimi počítat v osnovách mnohých předmětů, nejen v informatice. Děje se to?

Karel Jasela, Praha


Odpověď: Máte pravdu v tom, že se mluví prakticky jenom o programu III.(infrastruktura), což však je spolu s programem I. (informační gramotnost vzdělávajících) jen součástí systému pro zajištění programu II. (vzdělávací portál a vzdělávací software), který je smyslem celého projektu. Pro projekt II. byl na základě schválené dokumentace vypracován tzv. akční plán, který obsahuje harmonogram akcí, popis výstupů, finančních nároků na postupnou realizací cílů programu a základní organizační strukturu klíčových procesů. Pokračuje se s náborem a výběrem členů odborných rad jednotlivých podprogramů. Dále se připravují nezbytné podklady pro zahájení a realizaci plánovaných poptávkových evaluačních a výběrových procesů zvláště pro Vzdělávací portál, výukový software a pro iniciaci projektů využití technologií pro skupiny škol. Mezi jinými se na tom všem samozřejmě podílejí i příslušné ústavy.


Dobrý den,

zajímalo by nás, co budete dělat o prázdninách a kam jako ministr pojedete. Promiňte, ale moc by nás to ve třídě zajímalo a vsadili jsme se kvůli tomu.

Děkujeme
Veronika, Silva K., Radka, Silva H., Andrea, Jana (Brno)



Odpověď: Ministři prázdniny nemají. A pokud Vás zajímá, kam pojedu na dovolenou, tak na Krétu.

Eduard Zeman
ministr školství, mládeže a tělovýchovy



Poznámka redakce:
Reakce Eduarda Zemana na dotazy položené v průběhu prázdnin přineseme na začátku nového školního roku. Dotazovou stránku naleznete na titulce České školy, a pokud již teď víte, na co byste se rádi zeptali, můžete na ni přejít přímo zde.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.