Antonín Mezera: Vysoká škola J. A. Komenského přijme v říjnu 160 dalších studentů

pondělí 30. července 2001 ·

Začátkem tohoto akademického roku zahájí svou činnost již osmnáctá soukromá vysoká škola, která nabízí bakalářské studium oboru vzdělávání dospělých. Přihlášky je možné podat až do 30. září, přijímací zkoušky pak proběhnou na počátku října. Studium je placené.

Nová vysoká škola vznikla na půdě Akademie J. A. Komenského, která vyvíjí svou činnost na celém území České republiky prostřednictvím padesáti oblastních poboček působících v širokém spektru vědních oborů i zájmových oblastí vzdělávání dospělých. Vysoká škola J. A. Komenského v rámci akreditovaného oboru vzdělávání dospělých nabízí tři formy tříletého bakalářského studia: denní a kombinované studium, a kromě tohoto je ve výjimečných případech schopna nabídnout studentům formu individuálního studijního programu, např. zdravotně postiženým zájemcům.

Myšlenka vytvořit vysokou školu zaměřenou na oblast vzdělávání dospělých, které je mnohým známo spíše pod názvem andragogika, vznikla na základě potřeb a požadavků praxe: v této oblasti existuje značný nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Škola proto chce připravovat odborníky, kteří se uplatní ve vzdělávacích zařízeních pro dospělé, personálních útvarech institucí a firem, pedagogických centrech, nadacích a neziskových organizacích.

„Absolvent bakalářského studia v oboru vzdělávání dospělých bude schopen nejen zajišťovat vzdělávání zaměstnanců v rámci mnoha institucí, ale i odborně analyzovat a prognózovat vzdělávací potřeby velkých firem včetně vývoje vzdělávacích projektů, které budou šité na míru danému podniku,“ uvedl rektor školy Luboš Chaloupka. “Studium sice na první pohled působí velmi široce, ale jedná se o konzistentně formulovaný obor, který je u nás velmi málo nabízen”, doplnil prorektor pro pedagogickou činnost Karel Kohout. V České republice existují stovky vzdělávacích institucí pro dospělé, obdobně ve velkých firmách existují poměrně rozsáhlá oddělení vzdělávání zaměstnanců, ve kterých je značný nedostatek kvalifikovaných odborníků. “Kariérní řád nebo individuální plány odborného rozvoje zaměstnanců jsou sice v zahraničí běžnou součástí personální práce, ale u nás jsou věcí doposud spíše neznámou,” dodává prorektor Kohout.

Součástí studia jsou odborné předměty jako psychologie, pedagogika, sociologie a andragogika, avšak značný důraz je kladen i na oblast managementu, cizích jazyků a informačních technologií. Protože se jedná o specializační vysokoškolské studium, studenti absolvují také odbornou praxi v rozsahu 15 týdnů v těch institucích, kde je na poměrně vysoké úrovni rozvíjeno systematické vzdělávání dospělých. Běžnou součástí budou i odborné stáže na úřadech práce či v personálních a vzdělávacích útvarech velkých zahraničních firem. Vysoká škola disponuje vlastními vysokoškolskými učiteli a současně spolupracuje s řadou externích odborníků, kteří působí na filosofické a pedagogické fakultě University Karlovy, filosofické fakultě v Olomouci a ve čtyřech stávajících centrech distančního vzdělávání.

Přihlášky přijímá Vysoká škola J. A. Komenského až do 30. září. Na jejich základě pak proběhnou na počátku října přijímací zkoušky z cizího jazyka (A, N) a test všeobecných společenskovědních znalostí. “V říjnu je naše vysoká škola schopna přijmout šedesát studentů denního studia a více než sto dalších zájemců o kombinovanou formu vysokoškolského studia, které je v podstatě obdobou dřívějšího dálkového studia při zaměstnání.”

Školné, které se u jiných soukromých vysokých škol vyšplhalo až k šedesáti tisícům za jeden akademický rok, bylo na nové vysoké škole stanoveno v relativně přijatelné úrovni 19.000 korun za semestr. Školné mohou zájemcům o studium platit i zaměstnavatelé.

Vlastní akademický rok bude na této vysoké škole zahájen 15. října. V dalších letech zde bude patrně možné studovat obor vzdělávání dospělých i v rámci magisterského studia, ve kterém budou s velkou pravděpodobností moci pokračovat již první absolventi bakalářského studia zahájeného v říjnu tohoto roku.

Další informace:
Vysoká škola Jana Amose Komenského, Tržiště 20, 118 43 Praha 1 
tel.: 02/5753 1476, 5753 3861, 5753 2771
e-mail: vsjak@login.cz.
www.vsjak.cz

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.