Zdeněk Ogrodník: Parazit v počítači

středa 20. června 2001 ·

Jednoho dne se vám v elektronické poště objeví reklamní mail. Nevěnujete mu pozornost a smažete ho. Ti zkušenější zařadí odesílatele do blokovaných. Po nějaké době obdržíte další. A když se objeví třetí, začnete se zajímat o to, kde brazilská firma získala vaši mailovou adresu. Zřejmě máte v počítači SPYWARE.

Jednoho dne se vám v elektronické poště objeví reklamní mail. Nevěnujete mu pozornost a smažete ho. Ti zkušenější zařadí odesílatele do blokovaných. Po nějaké době obdržíte další. A když se objeví třetí, začnete se zajímat o to, kde brazilská firma získala vaši mailovou adresu. Zřejmě máte v počítači SPYWARE.

SPYWERE je slovo, které vás nechává klidným, dokud nevíte, co znamená. SPYWERE je slovo, které vám nedá spát, jakmile zjistíte jeho význam. Jde o pavouka-špiona. Malý nenápadný prográmek ve vašem počítači, který nikdy nespí. Obvykle je součástí svého většího bratříčka, kterého si do počítače nainstalujete dobrovolně. Může jít o shareware nebo freeware a slouží výrobci takového programu k zjišťování informací o koncových uživatelích. Vašeho jména, registračních údajů nainstalovaných programů, mailové adresy a dalších. Při každém připojení k internetu brzdí datový tok, protože se snaží komunikovat se svým domácím serverem.


Pryč s ním

Na zjištění a vymetení pavouků z počítače existuje několik košťat. Jedním z nich je Ad-aware 5.0. Je to freeware a jeho ovládání je jednoduché a intuitivní. Přesto, že pochází z dílny amerických tvůrců, podporuje naši mateřštinu. Stačí si stáhnout soubor czech.zip a rozbalit ho (viz Ještě jednou řežeme a komprimujeme) do Program files/ Lavasoft Adaware/ Lang. V nastavení pak vybrat „Czech“ (Configuration/ Options/ Langauge). Od této chvíle s vámi bude program komunikovat česky. Před vlastním prohledáváním počítače zvolíte oblast skenování (paměť, registr – rychle/ hloubkově, pevný/výměnný disk). Poté stačí kliknout na tlačítko Kontrolovat a udiveně sledovat kolik pavoučků se vám v počítači zabydlelo. Označíte, kteří mají být smazány a provedete odstranění. Chcete-li, můžete nalezené soubory před odstraněním zazálohovat a v případě problémů provést jejich obnovu pomocí tlačítka Záloha.

Pozor! Ne vždy se podaří odstranit spyware z programu korektně. Pak máte na vybranou. Buď spyware obnovit ze zálohy (a tím ho do počítače vrátit), celý program přeinstalovat nebo ho definitivně smazat. Mezi spyware může patřit váš oblíbený program. (Go-Zilla!, Webstripper a další).

Pro zkušené uživatele je tu tlačítko Nastavení. Pomocí něho můžete upravit chování programu Ad-aware dle vašich potřeb. Například spouštět kontrolu při startu Windows, ukládat log o skenování, vyžadovat potvrzení každého kroku, mazat spyware automaticky a další.

A závěrem? Že jste překvapeni, kolik pavoučků jste našli? To víte, takový počítač je plný záhadných zákoutí…a ty se musí pravidelně vymetat.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.