Zdeněk Ogrodník: Hlídací pes – dobře střežený počítač

pátek 8. června 2001 ·

Pes, který neštěká, nekouše, a přesto chrání váš počítač před záměrným nebo náhodným útokem na data, programy či operační systém. A navíc má ještě skvělou paměť. Vše, co se na počítači děje v době nepřítomnosti jeho majitele nebo správce, si Hlídací pes pamatuje.

Jste správci školních počítačů? A potřebujete je zabezpečit proti destruktivním zásahům žáků a navíc ještě dokonale monitorovat jejich aktivity? Pak doporučuji otestovat český produkt od autora Petra NovosadaHlídací pes. Po programu Optim Access je to již druhý zabezpečovací program v češtině (recenzi na Optim Access najdete zde).

Program se spouští automaticky po startu počítače a je kompletně skrytý - není vytvořen žádný viditelný instalační adresář, ani položka v menu Start. Vstup do administrace je pouze za pomocí klávesové zkratky a hesla. Po spuštění programu se zobrazí Rychlé menu. I přes název a jasný záměr autora práci urychlit se domnívám, že ve skutečnosti je spíše na obtíž.

Díl první - Zabezpečujeme

Přes tlačítko Rychlého menu - Prohlížení a Nastavení se dostaneme do programu, jehož ovládání je intuitivní a jednoduché. Neobvyklé řešení nabízí omezení disketové mechaniky. Nejenže lze zakázat úplný přístup k disketové mechanice, ale je také možné zakázat pouze čtení z diskety a povolit zápis. Již žádné viry, žádné cizí programy na školním PC, ale žák si může na disketu uložit vše, co potřebuje.

Dalším chválihodným počinem tvůrců je možnost skrýt adresáře Program Files, Dokumenty a Windows! A pomocí systémového zabezpečení lze omezit nastavení v Ovládacích panelech, z menu Start odebrat položky jako Spustit, Najít (lze obejít pomocí F3), Vypnout, Nastavení, Oblíbené a Dokumenty. Chcete-li, můžete z Plochy odebrat všechny ikony, zakázat použití příkazového řádku MS-DOS, vstup do registru Windows a další. A má-li počítač CD mechaniku, stačí do seznamu přidat ta CD, která se mohou spouštět (a kdy). Stejně tak lze zakázat spuštění konkrétních programů v konkrétním čase. Nemožnost změny systémového data a času, a tím obejití tohoto nastavení, je samozřejmostí. Za nedokonalou považuji ochranu před instalací nových programů v případě, že povolíme čtení z diskety či libovolného CD. Administrátor má sice možnost zakázat spuštění souborů install.exesetup.exe,ale tato ochrana je vázána jen na jména těchto aplikací.

Samostatnou kapitolou jsou omezení, týkající se internetu. Dle mého jsou spíše využitelná v domácím použití, kdy chceme zakázat naší ratolesti přístup k informační síti (vytáčenou linkou) v době, kdy by nás to mohlo finančně zruinovat. Hlídací pes slouží i jako velmi jednoduchý filtr obsahu názvu webových stran.

Za ojedinělý a dobře propracovaný považuji systém přihlašování uživatelů (pouze ve Windows 98). Spravujete-li počítač využívaný určitým počtem lidí (např. v učitelské knihovně), lze pomocí Hlídacího psa předem nadefinovat konkrétní uživatele a jejich přihlašovací hesla do systému. Obejití tohoto nastavení pomocí tlačítka Storno není možné.

Vzhledem k tomu, že Hlídací pes je zaváděn společně se systémem, lze ho obejít vstupem do nouzového režimu (F8). I na tuto možnost tvůrce pamatoval. V nastavení stačí zatrhnout Zakázat použití kláves F5 a F8 při bootování počítače. Ale zde bych chtěl upozornit na fakt, že u tak rizikového nastavení si uživatel zavírá poslední vrátka, jak Hlídacího psa v případě komplikací odstranit ze systému. Zcela mi zde chybí možnost vytvoření speciální bootovací diskety, pomocí které by se dal Hlídací pes deaktivovat. Proto doporučuji: nejste-li systémoví experti, tuto volbu nepoužívejte!

Jako perličku lze uvést, že Hlídací pes umí skrýt jeden adresář v kořenovém adresáři bootovacího disku, ke kterému se v běžných aplikacích dostanete tak, že napíšete přímo jeho jméno, které samozřejmě znáte jen vy.

Závěrem tohoto prvního dílu o psovi, který chrání PC před „destrojery a šťouraly“ dodávám, že s jeho pomocí lze promyšlenými kroky z počítače vytvořit téměř nedobytná tvrz.

V příští části si povíme, co všechno si Hlídací pes pamatuje. Tedy především aktivity nevítaných hostů na našich pracovních, ale i domácích počítačích.

Cena:
- jednolicence 485,-
- multilicence pro školy 4.500,-

Podporované systémy:
- Windows 95/98/Me (bohužel zatím ne Windows NT)

Minimální konfigurace:
- procesor Pentium 100 
- 16MB RAM, 5MB volného místa na disku
- CD mechanika a disketová mechanika 3,5" kvůli instalaci (u plné verze)

Doporučená konfigurace:
- procesor PentiumII 266 
- 32MB RAM, 10MB volného místa na disku



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.