Zdeněk Ogrodník: Hlídací pes (2) - lepší než StB

čtvrtek 14. června 2001 ·

Jak Hlídací pes umí počítač zabezpečit před záměrným nebo náhodným útokem na data, programy či operační systém, již víte z první části recenze. O tom, jak dovede monitorovat většinu aktivit na počítači, který spravujete nebo na kterém pracujete, se dočtete dnes

Jak Hlídací pes umí počítač zabezpečit před záměrným nebo náhodným útokem na data, programy či operační systém, již víte z první části recenze. O tom, jak dovede monitorovat většinu aktivit na počítači, který spravujete nebo na kterém pracujete, se dočtete dnes.

Před vlastní recenzí bych chtěl upozornit, že jako každý monitorovací - špiónský program může být Hlídací pes lehce zneužit. Záleží jen na tom, v čích rukách se ocitne. Zda-li to budou ruce učitele-správce, který chce a měl by mít přehled o tom, co se na školních počítačích děje; ruce rodiče kontrolujícího své dítě nebo zaměstnavatele, který chce o svém zaměstnanci vědět vše. A mnohdy ještě víc.

A co na to Hlídací pes? Všem slušným uživatelům dává šanci: I přesto, že program startuje na pozadí bez jakýchkoli viditelných známek, můžete v nastavení zvolit, aby se při spuštění zobrazovalo okno informující o monitoringu Hlídacího psa. A pokud ne? Existuje šance zjistit, že na mě byl nasazen hlídací pes? Samozřejmě, ale o tom až na závěr.


Díl druhý - Monitorujeme

Co si tedy Hlídací pes pamatuje? Vezněme to popořádku. Přijdu ráno do práce a zapnu počítač. Automaticky je vytvořen nový záznamový soubor s příponou .hps (ve skryté složce) a prvním záznamem je - 7:10:54:82 Spuštění Windows; 7:12:45:52 Spuštění programu WINWORD.EXE a tak dál jako na běžícím pásu. Vyjimkou není záznam o spadnutí Windows, ukončení či přepnutí programu. Všechny tyto zaznamenané aktivity uživatele jsou přehledně řazeny pod záložkou ZAZNAMENANÉ UDÁLOSTI/ Programy.

Docela obecné informace o spouštěných programech jsou dle nastavení potřeb uživatele-špióna doplňovány o informace daleko podrobnější. Prohlížet si je můžete v záložce ZAZNAMENANÉ UDÁLOSTI/ Souborový systém. Dozvíte se zde o manipulaci s konkrétními soubory. Opět je zde doplněn čas, celá cesta souboru a program, který byl k otevření nebo vytvoření použit.

Další záložkou v ZAZNAMENANÉ UDÁLOSTI je Internet a síť. Ani zde nemá sledovaný šanci jak uniknout zubům Hlídacího psa. Zaznamenáváno je vše podstatné. Připojení a odpojení modemu, stáhnutý soubor, navštívená webová adresa, rychlost připojení včetně množství přijatých a odeslaných dat. Že se začínáte potit a rychle si sumírujete, kde jste včera kolem desáté hodiny surfovali? Věřte, bude hůř!

S klávesnicí je náš pes kamarád. Vše, co na ní napíšete, si zapamatuje, uloží a přehledně setřídí. Je libo shlédnout napsaný text v konkrétních programech nebo radši dle času, pěkně po minutách? Račte si vybrat. Že máte zaheslované kde co? Kdepak, měli jste! Tedy, pokud máte v počítači Hlídacího psa. Aby byl výčet kompletní a rána skutečně zdrcující, zbývá mi dodat, že monitorováno a zaznamenáváno je taky vysunutí a zasunutí CD, vložený text do schránky, spuštění tisku, počet zapsaných a přečtených dat na harddisk, využití procesoru a např. i taková banalita jako je počet kliknutí myší. A chcete-li podotknout něco o statistice, máte naprostou pravdu. Všechny monitorované a zaznamenané údaje jsou statisticky zpracovány a přehledně zobrazeny v grafech. Je-li to nutné, můžete je exportovat do TXT nebo HTML souborů, odkud je můžete tisknout nebo prohlížet na libovolném PC i bez přítomnosti Hlídacího psa. Nespornou výhodou je, že všechna nastavení se dají zálohovat a přenášet z počítače na počítač.

V případě, že máte nastavenou ochranu přihlášení uživatele (viz. I.díl), každému uživateli můžete nastavit jiná kritéria sledování (i ochrany). Ke každému záznamu je připojena informace o aktuálním uživateli PC. Výmluva typu: „Já né, to ON!“, vám nebude nic platná.


Kde je zakopán pes

Máte podezření nebo jen chcete mít jistotu, že právě vy NE nebo ANO? Pak se poohlédněte ve složce Windows po souboru HPHelp.chm. Je tam? Pak tedy ANO! Lepší než StB, lepší než KGB……18:26:35:92 Ukončení Programu WINWORD.EXE; 18:30:23:68 Ukončení Windows.



Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.