Vít Šebor: Antimonopolní úřad zastavil výběr generálního dodavatele pro SIPVZ

středa 13. června 2001 ·

Překvapivé rozhodnutí včera odpoledne vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když nařídil zastavení tendru na generálního dodavatele, který měl vybavit základní a střední školy počítači a připojit je na internet. Sdružení AutoContu a Českého Telecomu bylo již jediným kandidátem a s potvrzením svého vítězství víceméně počítalo.
Oživeno (2.) o stížnost Contactelu, KPNQwest a PVT.

Překvapivé rozhodnutí včera odpoledne vydal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, když nařídil zastavení tendru na generálního dodavatele, který měl vybavit základní a střední školy počítači a připojit je na internet. Sdružení AutoContu a Českého Telecomu bylo již jediným kandidátem a s potvrzením svého vítězství víceméně počítalo.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal předběžné opatření, ve kterém nařídil "nepokračovat v úkonech směřujících k dokončení veřejné zakázky na dodávku a poskytování komunikačních služeb a informační infrastruktury pro školská zařízení v rámci realizace Státní informační politiky ve vzdělávání“. Úřad současně zahájil proti ministerstvu školství správní řízení, které má prokázat, zda nebyl při vyhlášení tendru porušen Zákon o zadávání veřejných zakázek. Zastavení soutěže má zamezit případnému uzavření smlouvy do doby, než úřad vydá rozhodnutí o výsledku řízení.

"Ministerstvo školství je přesvědčeno, že doposud postupovalo vždy v souladu se zákonem a bude tak postupovat i nadále," reagovala mluvčí ministerstva školství Vladimíra Al Malikiová. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je však závazné, proto musejí být všechny práce na tomto programu přerušeny do uzavření správního řízení. Na to má úřad 60 dní.

Již od vyhlášení překvapivého výsledku tendru (30. 5. 2001), kdy bylo pět z šesti nabídek předem odmítnuto pro závažné formální nedostatky, požadoval zejména Vladimír Mlynář (US), ale i někteří další pravicoví poslanci zastavení soutěže a vyhlášení nového výběrového řízení. Resort školství včetně ministra Zemana však nic podobného nepřipouštěl a do poslední chvíle se hovořilo pouze o tom, že antimonopolní úřad snad může vyhovět odvolání některých uchazečů a vrátit je do soutěže. Komise měla o tom, zda přijme nabídku firmy AutoCont On Line ve sdružení s Českým Telecomem. „Pokud budu optimistou, konečné rozhodnutí by mohlo padnout do konce června,“ řekl před časem České škole Petr Špirhanzl, vedoucí projektu na ministerstvu školství. Vladimír Mlynář rozhodnutí pochopitelně uvítal. "Úřad rozhodl moudřeji a zodpovědněji než ministr školství," řekl Mlynář ČTK.

V uskupení kolem ACOL-ČESKÝ TELECOM, jak bylo konsorcium pojmenováno, jsou dále firmy Microsoft, AT Computers, GiTy, Hewlett-Packard, Compaq, Cisco Systems, Apple, Tiny Software a Intel, které se na dodávkách taktéž měly podílet. Postoj tohoto konsorcia k průběhu soutěže byl poněkud nejednoznačný. Na jednu stranu firmy jasně naznačovaly, že s potvrzením svého vítězství počítají. "První školy by mohly být připojeny již za dva měsíce po podepsání smlouvy se zadavatelem. “ řekl Vlastimil Palata z AutoContu On Line na tiskové konferenci, kterou záhy po vyřazení ostatních nabídek sdružení uspořádalo. Všechny školy měly být připojeny do 11 měsíců, hovořilo se již o zřizování horkých linek i připravenosti spolupracovat s místními subdodavateli … Zároveň si však firmy nemohly nevšimnout negativního přijetí u veřejnosti a prohlašovaly, že v soutěži by raději viděly i další soupeře, aby byl výběr věrohodnější.

Oživeno (13. 6.):

Námitky, které antimonopolní úřad oznámil ministerstvu školství jako důvod k zahájení správního řízení, nejsou zásadní a principiálně nenapadají regulérnost soutěže, tedy např. vyloučení ostatních uchazečů. Podle úřadu ministerstvo v zadávací dokumentaci jednoznačně nevymezilo množství a druh požadovaných dodávek a služeb a požadavky na prokazování kvalifikačních předpokladů uchazeče. Úřadu se také nelíbilo, že MŠMT připustilo možnost jednání s jednotlivými uchazeči za účelem získání doplňujících informací po odevzdání nabídek.

Ministerstvo nyní musí do 7 dnů úřadu zaslat svoje argumenty proti uvedeným důvodům. Do 60 dnů pak antimonopolní úřad rozhodne, zda na svých námitkách trvá a soutěž přeruší, nebo zda bude vyhodnocení nabídky ACOL-ČESKÝ TELECOM normálně probíhat dál. Podle Jakuba Rainische, jenž je za průběh tendru na ministerstvu zodpovědný, jsou námitky jen věcí právního výkladu a napadené formulace v zadávací dokumentaci jsou dobře obhajitelné.

Překvapení z tiskovky

Velkého překvapení se však na ministerstvu dočkali dnes odpoledne. Předseda úřadu Josef Bednář totiž v Brně na tiskové konferenci oznámil, že předmětem šetření je taktéž podezření, zda zadání nebylo "šito na míru" pouze jednomu z uchazečů. Důkazní řízení má rovněž potvrdit, případně vyvrátit informace z tisku o možném propojení jednoho z uchazečů (AutoContu) se zadavatelem (Rainisch). Tím samozřejmě mínil informaci MfDnes, že Rainisch před několika lety pro AutoCont zpracoval zakázku za dvacet tisíc korun.

Nic takového ale v oficiální zprávě uvedeno nebylo a Rainisch se o tomto vážném obvinění dozvěděl jen zprostředkovaně. „Připadá mi to velmi zvláštní,“ stručně okomentoval situaci. Jinou otázkou zůstává, proč se antimonopolní úřad vložil do hry až nyní, když zadávací dokumentaci měl k dispozici už před dvěma měsíci.

Přiznejme, že tak jako se soustavně objevují spekulace o nekalém spiknutí autorů tendru a zbylého uchazeče, lze podobně spekulovat o spiknutí č. 2 v jejich neprospěch. Raději ale zůstaňme u faktů.


Takže …?

Jak se tedy situace může dál vyvíjet? Varianty jsou v podstatě dvě. Buď úřad své námitky nepotvrdí a soutěž bude pokračovat dál – pak bude ACOL-ČESKÝ TELECOM komisí definitivně vybrán, nebo odmítnut. Pokud bude jeho nabídka nepřijata nebo bude soutěž zrušena úřadem, začne příprava nového tendru, který by však patrně proběhl zkrácenou formou tzv. výzvy více zájemcům. Těmi by byli nejspíše všichni původní uchazeči – a vše může opět začít znovu …


Oživeno (15. 6.):

Contactel dnes oficiálně podal námitku proti vyloučení jeho konsorcia z tendru. Podle tiskové zprávy ministerstvo „porušilo hned v několika případech zákon o zadávání veřejných zakázek a svým rozporným jednáním při otevírání obálek způsobilo netransparentnost a zmatečnost celého průběhu soutěže.“ Contactel požaduje zrušení soutěže v plném rozsahu. Kromě Contactelu podaly podobné námitky také firmy KPNQwest a PVT.

Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.