redakce: Ministr školství odpovídá na vaše květnové otázky

středa 6. června 2001 ·

Tento měsíc vám přinášíme odpovědi Eduarda Zemana na otázky týkající se pokračování kurikulární reformy, dalšího osudu jednotné maturitní zkoušky a problému způsobilosti k výuce odborných předmětů. Dotazy na ministra školství můžete i nadále pokládat prostřednictvím České školy.

Vážený pane ministře,
rád bych Vás požádal o odpověď na otázku, která se vztahuje ke státním maturitních zkouškám a dosavadním materiálům, které byly v rámci přípravy již vydány.
Jaký bude nyní, po faktickém zamítnutí návrhu školského zákona, osud předmětových katalogů, které byly doposud vydány, a jaký bude též osud Centra pro reformu maturit, jež bylo k tomuto účelu před dvěma lety zřízeno?
Předpokládám, že opět nedojde ke zrušení pracoviště, které bylo obsazeno odbornými pracovníky, kteří by byli schopni vyvíjet předmětové testy pro potřebu základních a středních škol.

Josef Hovorka, Sezimovo Ústí

Odpověď: Práce na maturitách pokračují a na první podzimní schůzí parlamentu budeme předkládat upravený návrh zákona. K rušení CERMATu samozřejmě nedojde.


Pane ministře,
co brání pokračování v kurikulární reformě? Kdy bude zřízena Národní kurikulární rada?

čtenář

Odpověď: Pokračování v kurikulární reformě částečně brání absence nového školského zákona (tedy to, že byl na skolnku května převahou dvou hlasů pravice vrácen ministerstvu k přepracování). MŠMT chce přepracovaný návrh zákona předložit opětně na podzim. Národní kurikulární rada nebude v žádném případě zřízena dříve než nový zákon vstoupí v platnost.


Pane ministře,
neuvažuje ministerstvo školství o úpravě odborné způsobilosti k výuce odborných předmětů? V současné době na střední škole nebo učilišti smí odborné předměty vyučovat pouze vysokoškolák (nebo učitel starší 50 let). Vysokoškolští odborníci však jdou za vyššími platy. Někteří ředitelé škol se shodují v tom, že je jim milejší středoškolák se skutečnou praxí v oboru, bohužel podle stávajících předpisů jej nemohou zaměstnat jako učitele po dobu delší než jeden rok. Nestačilo by středoškolské vzdělání a léta praxe k tomu, aby mohl učitel dobře učit odborné předměty?

Kosková, v současné době učitelka SOU, středoškolačka s 10-letou praxí v oboru

Odpověď: Lidé se středoškolským vzděláním a příslušnou praxí nepochybně mohou vyučovat odborné předměty. (Zde nesouhlasím s Vaším tvrzením, je ředitelé škol nemohou zaměstnat pod dobu delší než rok.) Nemohou však být zařazeni trvale do stejné platové třídy jako plně aprobovaný učitel a vysokoškolským vzděláním.

Eduard Zeman
ministr školství, mládeže a tělovýchovy



Poznámka redakce:
Odpovědi ministra školství na vaše dotazy budeme v měsíční periodicitě i nadále přinášet, a to po celý rok. Dotazovou stránku naleznete na titulce České školy, a pokud již teď víte, na co byste se rádi zeptali, můžete na ni přejít přímo zde. Dbejte, prosíme, na přiměřenou konkrétnost: otázky typu „Kdy už se konečně zlepší naše školství?“ nebo naopak „Která vyhláška upravuje …“ určitě nejsou nejvhodnější.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.