Ondřej Neumajer: Hezky česky také na internetu

pondělí 18. června 2001 ·

Texty publikované na internetu často oplývají množstvím jazykových chyb a nešvarů. Jejich autoři by určitě neměli opomíjet užitečné stránky, věnované správnému zacházení s naší mateřštinou. Co myslíte, existují stránky shlédnuté, nebo zhlédnuté?

Mateřský jazyk je krásný nástroj vyjadřování a zvláště menší národy jsou na jeho správné užívání citlivé. Elektronická média, mezi nimiž kraluje internet, se ale k němu nechovají příliš ohleduplně. Mimo jiné to vyplývá z charakteru samotného internetu, který umožňuje snadné a rychlé publikování širokým masám. Psát je přece tak snadné a záleží jen na autorovi, zda bude článek s gramatickými nebo stylistickými chybami zveřejněn. Jistě by bylo zajímavé vědět, jaké procento internetových periodik a portálů si nechává své texty korigovat profesionálním editorem.

Internet již není doménou inženýrů a programátorů, kteří na nějakou tu hrubku nehledí. Naopak, stránky netechnického zaměření jen kvetou. Pokud se i vy chystáte publikovat své texty na internetu, doporučuji vaší pozornosti některé zajímavé stránky, věnované kritice nejčastějších jazykových chyb. Možná se tak vyhnete jízlivým poznámkám vašich budoucích čtenářů.

Raději předesílám, že nejsem vystudovaný lingvista, ale jen praktikující laik. Tento článek píši s plným vědomím, že se mi moje hnidopišství může vrátit v podobě upozornění na některé mé vlastní chyby.


Najdi si to na webu

V doméně k tomu přímo předurčené – www.cestina.cz – je možné najít mnoho informací ohledně počítačového užívání českých znaků a češtiny vůbec. Speciální sekce Pravopis a krasomluva je věnována nejčastějším nešvarům a problémům s jazykem. Škoda že na položené otázky občas chybí fundovaná odpověď.

Otázky můžete klást i skutečným odborníkům z Ústavu pro jazyk český AV ČR, kteří vám na ně zdarma odpoví. Za úplatu si lze nechat celý text jazykově zkorigovat. Internetová prezentace, umístěná na www.ujc.cas.cz, obsahuje jazykovou poradnu a především soubor často kladených otázek. Ten doporučuji prostudovat všem psaní chtivým autorům. Časté chyby jsou zde nejen uvedeny na pravou míru, ale nechybí ani zdůvodnění a občas i informace o historickém vývoji příslušného jevu.

Zdařilou parodií předešlé státní instituce je Gustav pro jazyk český na adrese www.hradec.org/gustav. Až neočekávaně rozsáhlý je komplex Gustíkových stránek, které ale všechny neleží ve stejné doméně. Šťouralům se jistě bude líbit sekce Gustíkova misgrubna aneb Na návštěvě u kovářů, kde se jazykově propírají výše zmíněné stránky ÚJČ. No a pokud by vás ani toto nepřesvědčilo k návštěvě, pak to jistě udělá Gustovní klasifikace nadávek na www.hradec.org/gustav/nadavky.html.

Na zasuté adrese http://nlp.fi.muni.cz/cz_accent/ se skrývá vynikající stránka, umožňující převod textu bez diakritiky (např. z e-mailu) do správné podoby s českými háčky a čárkami. Tento podivuhodně funkční nástroj vám s gramatikou sice nepomůže, ale ušetří mnoho zbytečné práce. Pro kontrolu můžete výsledný text zkopírovat do textového editoru, chyb se však vyskytuje velmi málo.

Jako poslední odkaz bych uvedl stránku Českého národního korpusu. Ten obsahuje na 100 milionů zaznamenaných českých slov, ve kterých je možné vyhledávat. Běžným návštěvníkům je na adrese ucnk.ff.cuni.cz k dispozici korpus o 20 milionech slov, na žádost lze získat přístup i k úplné databázi.

K mým osobním favoritům však patří sloupečky lingvistky Libuše Mohelské, které pravidelně otiskuje časopis Computer. Většina článků je zaměřena na správné užívání češtiny v oboru informačních technologií. Doporučuji!


Pokud nemáte ambice publikovat v nějakém internetovém časopise, může vám být předešlý text nápomocen i při psaní elektronických dopisů. Mezi základní zásady by mělo patřit opětovné přečtení napsaného textu ještě před odesláním.

Ale přiznejme si, že poctivý, papírový slovník a Pravidla českého pravopisu jsou stejně k nezaplacení

Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.