Ondřej Macek: Ve stopách stavitelů paláců a chrámů

čtvrtek 28. června 2001 ·

V současné době probíhá po celé Praze výstava Sláva barokní Čechie. Součástí projektu je také CD-ROM, takže procházku po barokních architektonických skvostech můžete podniknout i virtuálně. Kvalitně zpracované a přitom laciné cédéčko může sloužit jako dobrý studijní materiál; ostatně jeho součástí je výuková hra pro děti.

Barokní Praha

Několik pražských paláců a obrazáren se načas vrátilo do období své největší slávy. Potkáváte se s poklady baroka, jeho triumfy i pestrým divadlem svátků, válkami i mírem. Projdete exilem protestantů, životem i smrtí barokního člověka.

Dnes už se ale nedá uskutečnit pořádná výstava bez dobrého cédéčka. Představované multimédium – Ve stopách stavitelů paláců a chrámů – není průvodcem po výstavě, jde mu o víc. Přivádí vás do barokní Prahy. Přes titulní stranu s návodem k ovládání aplikace vstoupíte do posledního evropského kulturního směru, který ovládl všechny oblasti umění. Sám projekt byl uskutečněn za finančního přispění ministerstva školství.

V obsáhlém prologu je uživatel svižně uveden do tématu a dozvídá se vše podstatné o barokní kultuře. A pak se již může vydat na procházku po staré Praze. Hlavní menu je rozděleno podle pražských čtvrtí na Hradčany, Malou Stranu, Staré a Nové Město. Samostatně zde figuruje Pražský hrad a další barokní stavby.

Pokud vstoupíte například na Hrad, najdete zde čtyři objekty: Katedrálu sv. Víta, Kohlovu kašnu, Matyášovu bránu, kterou baroko vstoupilo do Čech, a Královskou zahradu. Ke každému z nich je přehledný a zajímavý článek, v němž se dočtete o příběhu jednotlivé stavby, o jejích architektech i proměnách. Pod takřka všemi články jsou ještě fotografie, které přiblíží některé detaily architektury, nebo jsou zde reprodukce původních plánů či některého obrazu zachycujícího proměny stavby.


Kolik postav znáte?

V každém článku je několik osobností, událostí, jmen světců anebo pojmů zvýrazněno, a pokud na ně klepnete, vstoupíte do slovníku. Jednotlivá hesla jsou kvalitně zpracována. Například při prohlídce kostela sv. Ignáce z Loyoly na Novém Městě se dozvíte, kdo byl sv. Ignác, kdy přišli jezuité do Čech, na kterých stavbách kromě tohoto kostela ještě pracoval Carlo Lurago i co jsou štuky. Také slovníková hesla jsou doplněna obrázky, fotografiemi apod. Nechybí panoramatické pohledy kamery do interiérů i exteriérů, které se objeví, pokud se myší dotknete ikony s malým andělem.

Tento CD-ROM poslouží nejen návštěvníkům Prahy, ale může se stát i studijním materiálem. Díky cédéčku totiž získáte kvalitní informace o některé barokní osobnosti, o významných událostech 17. a 18. století, o světci nebo o tom, co si představit pod architektonickými, uměleckými, technickými a dalšímu odbornými výrazy. Vše lze také najít v abecedním rejstříku, který se skrývá pod ikonou otevřené knihy. Součástí multimediálního výukového programu je i velmi dobrá vzdělávací hra: Zachraňte svými vědomostmi Prahu ohroženou morem.

Kladem cédéčka je přehledná navigace, tématické členění a kvalitní obsah, velmi dobrá grafika, menším nedostatkem je naopak absence informací o autorech textů.


Vydal: Národní Galerie v Praze a Chevaliere Helena Rytířová, Řevnice

Cena: 179 Kč vč. DPH (lze získat pouze na objednávku poštou, faxem, nebo e-mailem: stastna@ngprague.cz; (02) 23 21 459)

Doporučená konfigurace: Pentium MMX 200 MHz nebo vyšší, akcelerovaná 2D grafická karta min. 2 MB VRAM, 32 MB operační paměti, 12× CD-ROM, zvuková karta 16bit/44, 1 KHz funkční Windows, 70 MB místa na pevném disku

Ke správnému chodu aplikace je třeba MS Internet Explorer 5.0 a vyšší a Apple QuickTime 4.0. Instalace obou programů jsou přiloženy.

Další informace
na http://www.ngprague.cz/


Vyšlo v časopise Computer.

Ondřej Macek

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.