Milan Hausner: Nejlepší české multimediální tituly vyhlášeny

čtvrtek 28. června 2001 ·

Včera byly vyhlášeny výsledky třetího ročníku soutěže Best Czech Multimedia o nejlepší původní české multimediální dílo roku 2000. Do soutěže bylo nominováno celkem třináct děl deseti českých tvůrců v kategoriích prezentační, vzdělávací, umělecko-zábavné a samostatné dětské.

Včera byly vyhlášeny výsledky třetího ročníku soutěže Best Czech Multimedia (www.bestcm.cz) o nejlepší původní české multimediální dílo roku 2000. Do soutěže bylo nominováno celkem třináct děl deseti českých tvůrců v kategoriích prezentační, vzdělávací, umělecko-zábavné a samostatné dětské.

Na základě hodnocení odborné poroty Rada BCM jako nejlepší ocenila tato multimediální díla:

Umělecko-zábavná:
Praha stroj času (JRMedia)
V této půvabné multimediální hříčce se můžete díky stroji času podívat do historie našeho hlavního města - vyčerpávající popis produktu naleznete na jeho webové prezentaci. Není bez zajímavosti, že tento titul získal hlavní cenu i v přehlídce Tourfilm 2000, která se konala v loňském roce v Karlových Varech.

Prezentační tvorba:
Multimediální prezentace a výroční zpráva ČSOB (První multimediální)
První multimediální už s ČSOB spolupracuje delší dobu. Všechny prezentace banky z „pera“ tvůrců této společnosti vždy patřily k tomu lepšímu, co na českém trhu vzniklo. Přestože jde o zcela účelové dílko, jeho zpracování stojí za zhlédnutí, pokud budete mít příležitost.

Vzdělávací tvorba:
MS EXCEL 2000 (Grada Publishing) - recenze zde.

Český dětský multimediální svět:
Jablko (Multimedia Art)
Samostatný článek o této soutěži i Jablku zde. Internetová prezentace je nedílnou součástí produktu.

Zvláštní ceny poroty byly uděleny dílům:

Škoda Fabia (ŠkodaAuto) - za přínos v oblasti využití multimédií při propagaci českého výrobku
Učíme se s Ferdou - Matematika 1. a 2. třída (Zebra Systems) - za inovační a netradiční přístup k výuce matematiky (recenze zde)
Alík - než půjdu do školy (SILCOM) - za propagaci multimédií pro nejmenší děti
Hrajeme si s parapletem (GR8NET) - za výchovu dětí k toleranci, porozumění a pomoci svým handicapovaným kamarádům

Čtenáře České školy asi především zajímá kategorie vzdělávacího softwaru. Navzdory poměrně malé konkurenci je nesporným úspěchem ocenění titulu firmy Grada Publishing MS Excel 2000, který na českém zachmuřeném trhu opravdu patří k tomu nejlepšímu. Celkově však stejně jako v případě Dětského multimediálního světa musím konstatovat, že celková úroveň českých producentů povážlivě stagnuje a nápaditý vzdělávací titul je spíše výjimkou. Orientace na malé děti a předškoláky je pochopitelná, ale i zde je v mnoha případech na disk jen přenesen literární a grafický námět. A takové CD nemá v době, kdy se s obavou hovoří o „obrazovkovém čase“, příliš velkou cenu. Nápadité, plně interaktivní a přínosné tituly však s čestnými výjimkami chybí v celé Evropě (viz článek o vítězích soutěže Europrix).

Pravdou ale také zůstává, že ne všechny multimediální tituly, které vznikly na území ČR v loňském roce, byly do soutěže přihlášeny. Jednoznačným úspěchem je však skutečnost, že soutěž Best Czech Multimedia se stala oficiálním partnerem prestižní celoevropské soutěže Europrix.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.