Jan Marintz: Dvacátý čtvrtý týden: Vleklá choroba projektu Internet do škol neustupuje

pondělí 18. června 2001 ·

Státní informační politika ve vzdělávání dostala další facku, tentokrát od antimonopolního úřadu. Podle ministra školství v tom ale má prsty, jak jinak, Vladimír Mlynář. Nemenší ránu dostaly i vojenské vysoké školy, naopak potěšení byli studenti pedagogiky v Brně … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Chladný červen pomalu a jistě spěje do rozmarného léta. Zatímco školákům a učitelům se blíží vidina letních prázdnin, která je stále reálnější, na některých státních úřadech už vypuklo letní politické dusno. Na vnitru vypadly ze skříně deset let staré lustrace, které se u všech nepovedly na jedničku, a čert aby dnes poznal, kolik bývalých absolventů Vysoké školy Dzerdžinského a bodrých milicionářů dnes řediteluje v českých školách nebo státní správě.

  • Ani ministerstvo obrany na tom není o moc lépe. Daně jsou stále nepochopitelně nízké, a proto si armáda bude moci dovolit jen jednu vysokou válečnou školu. Zbývající dvě pak bude muset chtě nechtě “optimalizovat” a dát je k dispozici studentům, kteří chodí do školy raději v civilu. .

  • Nejhůře je ovšem na tom ministr zemědělství Fencl. Od pondělí nejen že podezřívá každou českou krávu, že je šílená, ale v resortu mu také probíhá stávková pohotovost učitelů. Kvůli chybějícím penězům nemají po snížení státní dotace na 118 zemědělských školách na červnové výplaty a kantoři odmítají si místo peněz brát masokostní moučku a dokonce hrozí šíleně velkou stávkou. Ministerstvo jim za odměnu slíbilo hloubkovou finanční kontrolu.

  • Úřední schizma se nevyhnulo ani ministerstvu školství, které v úterý dostalo rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o předběžném opatření - nepokračovat ve veřejné zakázce na dodávku počítačů do českých škol. To muselo ovšem šíleně rozzlobit ministra školství Zemana, neboť koncem týdne veřejnosti odhalil, že je to nekalost jednoho z poslanců, na jehož politickou objednávku se “teď v tom všichni budou hrabat.”

  • Zastavení veřejné zakázky na počítače muselo stejně tak šíleně zaskočit poslance Radima Turka (ČSSD), který si už maloval, že s dodávkou počítačů do škol se od září začne v jeho rodném Moravskoslezském volebním kraji. Osobně totiž navrhoval, aby se s projektem začalo právě v jeho regionu, u něhož bude možné téměř okamžitě vidět jeho efekt, čemuž se říká efektní úvaha. Každého přece musí napadnout, že Severní Morava se přímo nabízí hned na prvním místě, protože je tam prý velká hustota velkých měst.

  • Úplně jiné starosti však měly děti počátkem týdne v jamajských školách. Více než 300 školáků vyšlo v pondělí do ulic hlavního města Kingstonu, kde demonstrovali proti válce místních gangů, které podporují buď vládnoucí Lidovou národní stranu, nebo zase opoziční Labouristickou stranu Jamajky, a to tak vehementně, že více než 400 lidí už v politickém boji přišlo o svůj život.

  • Lapálií jsou proti tomu obavy Západočeské univerzity v Plzni. Univerzita totiž může letos díky navýšení rozpočtu ministerstva školství přijmout na každou ze sedmi fakult asi o 84 studentů více, ale nemá je jaksi kam posadit, ale ani dostatek učitelů, kteří by se jim v průběhu jejich studia mohli věnovat. Prostě pořád nějaké typicky české potíže. Buď jsou učitelé a nejsou peníze, nebo jsou peníze a nejsou zase učitelé a učebny.

  • Plzeň se ale připravuje nejen k převzetí dalších 44 škol do své správy, ale stejně tak k podání v pořadí už druhé žaloby k ústavnímu soudu na ministerstvo školství, pokud jim zase převede školy za stejných podmínek jako před dvěma měsíci. “Hyn sa hukáže, kdo má praudu.”

  • Zato v Brně se ukázalo, že pravdu mají studenti pedagogické fakulty, že započaté studium by se mělo dokončit. Těm totiž vedení fakulty na začátku března náhle přerušilo studium sociální pedagogiky, ale důvody pro přerušení kombinovaného studia díky pochopení ministerstva školství prý pominuly a všem se ulevilo. Chybí-li některé fakultě na dokončení studia sedm miliónů korun, lze to svým způsobem opravdu považovat za důvod k zamyšlení.

  • Ve středu došlo v centru Athén ke kuriózní loupeži, při které řečtí lupiči přepadli poštovní úřad a ukořistili místo kýžených drachem maturitní písemky z matematiky, latiny a chemie. Gangsteři museli být dost naštvaní, když svůj cenný lup otevřeli. Nejsou ale sami… řecké ministerstvo školství už zjišťuje, kdy si budou moci postižení žáci maturitu zopakovat.

  • Stejně mimořádný zájem byl ale o maturitní zkoušky i ve Velké Británii, kde byly ve středu běžně k dostání kopie maturitních zkoušek z matematiky za pouhých 400 liber. Podle BBC získalo krátce před maturitou kopie otázek nejméně 80 studentů, a potom že Češi jsou jediní podfukáři v Evropě.

  • Téhož dne naopak naprosto oprávněně získalo sedmadvacet českých učitelů Cenu Martina Palase, která se uděluje za začlenění dětí s těžkým postižením mezi spolužáky do běžných škol, a to tím spíše, že to dělají zadarmo.

  • Největším hitem posledních šesti let v našem školství prý není žádný filmový trhák, jako je Titanik nebo E.T.mimozemšťan, ale český skromně komponovaný pořad "Drogy a sexuálně přenosné nemoci, zvláště pak AIDS", který podle Jiřího Presla z nadace Drop In již vidělo více než 600.000 dychtivých českých školáků.

  • Spojené státy se snaží tento pokles amerického vlivu letos alespoň napravit větším počtem studentů-brigádníků z České republiky, kterým už velvyslanectví v Praze vystavilo více než 4000 víz v rámci zvláštních výměnných programů.

  • Že lid český neztratil ještě loajálnost, je nejlépe vidět z inspekčních cest některých českých ministrů, kteří křižují české kraje pod vlajícími prapory svých stran a všude jsou proto vítáni s nebývalým jásotem. Ocenění z rukou ministra vnitra Grosse převzali na pražském Výstavišti vítězové dětské výtvarné a literární soutěže Jak to vidím JÁ. Školáci se v ní zamýšleli nad nebezpečnými společenskými jevy jako jsou kriminalita, drogy, šikanování a vandalismus.

  • Čtvrtek byl také výjezdním dnem ministra školství, kterému stranický výbor ČSSD Prahy 13 připravil velkolepé turné po místních školách v Butovicích, Lužinách a v Motole a na závěr výjezdního dne pak ministrovi dokonce zapěli žáci Základní umělecké školy ve Stodůlkách.

  • Pátek proběhl ve znamení návratů ke starým dobrým mravům. Izraelské školství zavádí hodiny společenského chování a naopak před neonacisty na vysokých školách v Mnichově varoval tamní ministr vnitra Günther Beckstein. Extremisté se podle něj v poslední době snaží získat půdu ve studentských kruzích.

  • Novou půdu pod nohama hledají stejně tak i české firmy Contactel, KPNQwest Czechia a PVT, které v pátek informovaly, že se jen tak státní zakázky na výpočetní techniku pro školy nevzdají a chtějí se do soutěže o čtyři miliardy korun zase vrátit. Neúspěch veřejné soutěže na školní počítače má podle ministra školství Eduarda Zemana už konkrétního viníka mimo jeho úřad, kterým je prohnaný poslanec a místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář. Ten totiž se svou politickou zakázkou na rozdíl od ministra školství naopak uspěl a uvedl do pohybu kontrolní úřad ÚHOS. Ministr podezřívá Mlynáře, “že to chce překulit přes volební období a pak si celý projekt udělat sám." Někdo se holt dře celý rok jako mezek, a jiný by slízl smetanu. Tak to tedy ne, holenku! Ty miliardy letos utratíme, i kdybychom měli koupit počítače na petrolej!


Takhle veselý byl tedy ten dvacátý čtvrtý týden v našem i světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.