ČTK Vít Šebor: Zamítnutý školský zákon se vrací do hry

pátek 22. června 2001 ·

Neuplynul ani měsíc od sněmovní schůze, na níž poslanci vrátili Eduardu Zemanovi návrh kontroverzního školského zákona. Tehdy ministr prohlásil, že žádný nový zákon již nebude. Svůj názor ale včera definitivně změnil a novou verzi hodlá poslancům předložit na podzim.

Rozhodnutí ministerstva přepracovat návrh nového školského zákona včera podpořila Rada pro vzdělávací politiku, která je poradním orgánem ministra školství. Pokud norma získá podporu zákonodárců, mohla by být přijata ještě do nových voleb.

Ministerstvo školství v čele s Eduardem Zemanem tak znovu překvapilo školskou veřejnost. Po vrácení návrhu zákona sněmovnou 22. května totiž očividně zatrpklý Zeman prohlásil, že návrh již přepracovávat nehodlá, neboť stejně neexistuje šance, že by mohl být do konce volebního období schválen. „Nebude žádný návrh školského zákona, protože se procedurálně do sklonku volebního období nedá stihnout. Budou jenom malé dílčí novely, to je vše. Malé technické novely," řekl tehdy Zeman. O dva týdny později však v odpovědi čtenářům České školy možnost nového předložení naznačil.


Zákon čekají změny

Pravicovým poslancům, kteří zákon odmítli, nevadil zdaleka jen navrhovaný útlum víceletých gymnázií a nová podoba maturitních zkoušek. Často tvrdili, že by norma zavedla neprůhledné financování, znevýhodnila soukromé školy a neřešila podmínky dalšího vzdělávání učitelů.

Eduardu Zemanovi byla tehdy vyčítána malá spolupráce jak s odbornou veřejností, tak i s ostatními politickými stranami. Výzvy, kterými týden před projednáváním zákona apeloval na poslance, už jejich rozhodnutí zvrátit nemohly. V tom se patrně ministerstvo poučilo a na přípravě přepracované verze hodlá spolupracovat i se svými bývalými oponenty. Spolupráci na přípravě školského zákona včera ministerstvu a vládě již nabídla čtyřkoalice, která měla k tomuto tématu programovou konferenci. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová po jejím skončení prohlásila, že příprava a předložení návrhu zákona se stále ještě dá stihnout tak, aby parlament do voleb mohl tuto normu schválit. Větší zapojení sociálních partnerů a zákonodárců ministrovi doporučila i Rada pro vzdělávací politiku.

Lze předpokládat, že zapojením pravice dozná návrh zákona výrazných změn. Téměř jistě bude zapomenut plán na rušení víceletých gymnázií, což ostatně Zeman připouštěl již v květnu. Stejně tak lze očekávat změnu v návrhu financování škola i tzv. školské právnické osoby, která by patrně zlikvidovala soukromé školy. Čtyřkoalice se na konferenci shodla mimo jiné na tom, že jako doplňkový zdroj financování školství by měly sloužit takzvané rozvojové programy, kdy by se peníze rozdělovaly v soutěžích mezi školy podle jejich iniciativy.

Oživeno:

Ústřední výkonný výbor ČSSD na zasedání 30. 6. 2001 rozhodl, že ministr školství, mládeže a tělovýchovy Eduard Zeman má co nejdříve znovu předložit školský zákon. Má mít takovou podobu, která by zajišťovala "rovnost přístupu ke vzdělání", uvádí se v usnesení stranického orgánu. ČSSD stále rozhodně odmítá školné. "Za nepřijatelné považujeme návrhy Unie svobody na plošné zavádění školného za 'nadstandardní vzdělání'. Nemůžeme souhlasit s 'tržním' pojetím vzdělání jako výhody, kterou si lze koupit," uvádí se v usnesení ÚVV.

ČTK Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.