Antonín Mezera: Náhrady za studium ped. minima

neděle 10. června 2001 ·

Jsem mistr odborné výchovy a zaměstnavatel požaduje doplnění pedagogického minima. Jde o 1,5 semestru z této specializace. Návštěva školy je jeden den za dva týdny, ale požaduje zaplacení školného ve výši 9 000,- Kč a návštěvu školy v neplaceném volnu. Otázka je: na co má státní org. nárok?


Děkuji Janík


Odpověď:

V daném případě Vám doporučujeme obrátit se na zaměstnavatele, který požaduje doplnění Vaší pedagogické kvalifikace, s návrhem na uzavření dodatku k pracovní smlouvě, ve kterém by byly upraveny Vaše pracovní podmínky v době Vašeho doplňujícího studia, které zaměstnavatel od Vás požaduje.

Ve smyslu ustanovení § 74 písm. e) Zákoníku práce, patří mezi základní povinnosti vedoucích zaměstnanců mimo jiné i vytvářet příznivé podmínky pro zvyšování odborné úrovně zaměstnanců. V návrhu dodatku pracovní smlouvy, uzavřené mezi Vámi a zaměstnavatelem, by měla být zejména vymezena forma čerpání neplaceného volna, kterou je zaměstnavatel povinen Vám poskytnout na dobu celé délky rok a půl dlouhé studijní přípravy.

Ve smyslu ustanovení § 126 odst. 1 je účast na školení a studiu při zaměstnání, v nichž má zaměstnanec získat předpoklady - stanovené právními předpisy nebo požadavky - nezbytné pro řádný výkon práce sjednané v pracovní smlouvě, je překážkou v práci na straně zaměstnance. Z tohoto důvodu Vám po dobu Vašeho studia a nepřítomnosti na pracovišti nepřísluší mzda. Ta by Vám příslušela pouze v případě účasti na školení a studiu při zaměstnání za účelem prohloubení kvalifikace k výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě (§ 141a), neboť by byla chápána jako výkon práce, za který by Vám mzda příslušela (viz § 126 odst.2).

V další části navrhovaného dodatku můžete zaměstnavateli navrhnout, že se bude podílet na finančních nákladech, kterou jsou se studiem spojeny, a v případě jeho ochoty spolupodílet se na nákladech Vašeho studia, by mělo být v dodatku pracovní smlouvy uvedeno, že se zavazujete setrvat v pracovním poměru u daného zaměstnavatele po dobu například dalších dvou let po ukončení požadované odborné přípravy.

Antonín Mezera

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.