Zdeněk Ogrodník: Trojrozměrný výklad sluneční soustavy

pondělí 28. května 2001 ·

Existuje několik způsobů, jak žákům vysvětlit uspořádání sluneční soustavy. Rozložte na stůl celkem 9 číší s vínem a jednu (slunce) dejte do středu. Byl to pekař, nebo císař, kdo si vyslechl názornou přednášku pana Keplera? Ať to bylo jakkoli, číše už nepotřebujete. Vyzkoušejte vynikající freeware Solar System Discovery Kit.

Solar System Discovery Kit. - tak se nazývá skvělý 3D simulátor sluneční soustavy. Je to freeware a byl vyvinut pro výuku zákonitostí sluneční soustavy na amerických školách. Ano, je anglicky, ale věřte, že v tomto případě nejde o jazykovou bariéru. Vždyť názvy planet (Venuše – Venus, Saturn – Saturn atd.) jsou téměř identické. Jedinou vyjímkou je Earth (Země) a Moon (měsíc). Ale to už jsme u ovládání simulátoru. Co tedy poskytuje a umožňuje?

Téměř jakýkoli pohled na jednu z planet naší sluneční soustavy a jejich měsíce. A to nikoli statický, ale pěkně dynamický, rozpohybovaný. Planety se otáčí, v závislosti na úhlu pohledu (ano, lze si vybrat z několika možností - např. z pevného bodu slunce nebo z libovolného měsíce planet) se mění její osvícení sluncem, poloha měsíců a všech dalších těles (hvězd). Vzhledem k velkým rozdílům ve skutečné velikosti nebeských těles zapracovali autoři simulátoru možnost náhled zvětšit nebo zmenšit. Jde v podstatě o přiblížení nebo o vzdálení se od objektu. Skutečná vzdálenost je zobrazována společně s názvem sledovaného objektu, úhlem pohledu a dnem, rokem a časem zobrazení planet. Abychom na jedno otočení Země nemuseli čekat celý den, můžeme pohyb zrychlit. V nastavení lze zvolit, co všechno chceme zobrazit: dráhy planet a měsíců, hvězdy, sluneční záři nebo popisy těles.

A teď několik technických, ale nezbytných poznámek. Program není nejmenší (cca 6 MB ve sbaleném stavu), a tak nemáte-li ho možnost vypálit na CD-R(W), je nutné ho pro přenesení na jiný počítač rozdělit na více disket (viz Nebojte se říznoutJeště jednou řežeme a komprimujeme). Taktéž z hlediska hardwarové náročnosti není program nejskromnější. Propracovaná grafika si žádá své, proto se ho rozhodně nepokoušejte rozchodit na počítačích typu 486. Minimální konfigurace pro bezchybnou činnost je Pentium 300 Mhz, 32 MB operační paměti (nejlépe však 64) a grafická karta s 3D akcelerátorem. Dále potřebujete mít nainstalovaný soubor multimediálních ovladačů známých pod názvem DirektX 8.0.

A pokud je vše OK, nezbývá nic víc, než si vybrat, zda k vysvětlení zákonitostí sluneční soustavy použijete školní dataprojektor nebo počítačovou síť patřičné úrovně. Že luxus zvaný dataprojektor v ceně cca 300 tisíc si vaše škola nemůže dovolit a na síti vám straší šrot? Ještě si můžete obrázky alespoň vytisknout a použít je tradičním způsobem jako názornou ilustraci výkladu. Ani to není možné? Pak vyleštěte číše a kupte nějaké to víno …


Související odkazy vybrané z našeho Průvodce vzdělávacími stránkami:

Aktuální pohledy na Zemi a Měsíc

Aktuální osvětlení povrchu Země Sluncem závisí na mnoha parametrech. Tento interaktivní prohlížeč nabízí několik variant zadání - různé druhy zobrazení povrchu, volba zeměpisných souřadnic a času, znázornění aktuálních teplot zemského povrchu. V další sekci jsou znázorňovány aktuální fáze a poloha Měsíce.
Anglicky

Osvětlení zemského povrchu - interaktivně
Chcete-li zobrazit aktuální osvětlení zemského povrchu, zvolte "Access the services …" a poté z "View list of countries" vyberte stát. Uvidíte, která část Země je v daném okamžiku osvětlena a kde je právě noc. Pro výuku je velmi názorná sekvence obrázků, získaných a zkopírovaných v průběhu několika po sobě následujících hodin.
Anglicky

Astrofyzika
Výborně zpracovaná elektronická učebnice astrofyziky s velkým množstvím ilustrací, vhodná i pro středoškoláky. Materiál je rozdělen do 8 kapitol (Sluneční soustava, Orientace na obloze, Hvězdy, … Kosmologie). Každá kapitola je zakončena testem s několika desítkami otázek a okamžitým vyhodnocením odpovědí. Tuto učebnici můžete mít stále k dispozici, protože si ji můžete „stáhnout" (download) na pevný disk počítače.

Česká astronomická společnost
Základní stránka, kterou by měl navštívit každý zájemce o astronomii. Najdete v ní aktuální informace o dění na obloze, archiv fotografií, kontakty na jednotlivé pobočky Společnosti i odkazy na webové stránky našich hvězdáren. Součástí je i rozsáhlý soubor odkazů na naše a zahraniční astronomické stránky.

Fotografie planet sluneční soustavy
Bez dlouhého hledání na této stránce najdete fotografie planet pořízené Hubbleovým teleskopem nebo některou z kosmických sond. Stačí z nabídky zvolit planetu a fotografující sondu a potvrdit tlačítkem Submit Query. Rychlé a přehledné, navíc doplněno u každého snímku dalšími astronomickými odkazy.
Anglicky

Pražské planetárium
Mezi řadou položek je pro výuku užitečná hlavně sekce Astronomické úkazy s aktuálními informacemi o polohách Slunce, Měsíce, planet a dalších nebeských objektů. Dozvíte se také podrobnosti o technickém vybavení planetária. Odkazy na české hvězdárny.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.