Zdeněk Ogrodník: Nebojte se říznout

čtvrtek 3. května 2001 ·

Čas od času za mnou přijde můj žák se slovy: „Můžete mi to nahrát na disketu, pane učiteli?“ Až donedávna jsem povětšinou odpovídal, že ne. Důvod? Prostý. Požadovaný soubor byl větší než obvyklý formát diskety, tedy 1,44 MB. Jak říkám: až donedávna, protože nyní je pomoc snadná.

Mohlo by se zdát, že klasickým disketám je odzvoněno. CD mechaniku má dnes už téměř každý počítač a o svoje místo se neúprosně hlásí DVD přehrávače, jejichž cena spadla na hranici dvou tisíc korun. Porovnáme-li cenu CD-RW a DVD disků, zjistíme, že DVD jsou o pár haléřů dražší. Proč tedy ještě diskety? A proč za pasem nosím klasický walkman a v autě se mi válí několik starých dobrých kazet? Taky si mysleli, že jim dávno odzvonilo… A pokud si povídáme o našich školách, na kterých stále ještě slouží mnoho počítačů typu „šrot“, význam disket již nemusíme ani obhajovat.

Dělíme

Chce-li si žák na disketě odnést domů např. svůj projekt webových stran, které naprogramoval v několika hodinách informatiky nebo odpoledního kroužku, není to problém. Několik souborů uloží na několik disket. Ale co když chce na disketu uložit jeden soubor, který se na ni nevejde a ani „sbalení“ (např. ZIP) nestačí? Nezbývá nic než ho „rozříznout“. Vyzkoušejte jednoduchý freeware švédského programátora MaxSplitter (408 kB).

V záložce Split (rozdělit) do kolonky filename zadáte nebo nalistujete (pomocí ikonky s otevřenou složkou) soubor, který budete dělit. V kolonce Pieces navolíte na kolik dílů chcete dělit – ve vedlejším okně Size/piece se zobrazí velikost jednoho dílu. Ještě zbývá označit kam se mají jednotlivé části uložit – output directory. Doporučuji je nejdřív uložit na harddisk a až odtud ručně přenést na diskety. K vlastnímu rozdělení zbývá stisknout Split File.

Spojujeme

K znovuvytvoření jednoho souboru z několika částí opět potřebujeme MaxSplitter. Musí ho tedy mít žáci doma na svých počítačích. Připomínám, že se jedná o freeware a lze jej přenést na disketě. Tedy žádný problém. V záložce Merge (spojit) do kolonky filename zadáte nebo opět nalistujete soubor s příponou .mxs, stejného názvu jako rozdělený originál. V případě dělení přímo na disketu je tento soubor, obsahující informace o originálu, vytvořen na první disketu. Také zde ale doporučuji nejdřív části z disket uložit na harddisk a teprve odtud spojovat. V output directory zadáte, kam chcete spojený soubor uložit a stisknete Merge files.

A chcete-li, aby se s vámi program bavil česky, stáhněte si z Internetu Czech.lng soubor, kterým nahradíte v záložce Options/ use language file výchozí default.lng. Změnu nezapomeňte potvrdit – Apply a restartovat počítač. Vězte však, že pod záložkou spojit se skrývá funkce dělení a naopak - pod dělit je funkce spojit. Při překladu došlo zřejmě k záměně. Vše ostatní je OK.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.