redakce ČTK: Návrh zákona o školném se rýsuje

pátek 25. května 2001 ·

Návrh zákona, který by na státních vysokých školách zavedl školné, by při dostatečné podpoře pravice mohl být předložen již na podzim. Poněkud paradoxně by podle jeho autorů neměl omezit přístup chudších studentů na univerzity, ale spíše naopak.

Věcný záměr návrhu zákona o zavedení školného na vysokých školách jeho autoři představí na přelomu října a listopadu. Poslanec Unie svobody Petr Matějů, který ho spolu se skupinou odborníků připravuje, uvedl, že pokud se pro něj podaří získat podporu aspoň na pravici, mohl by být sněmovně předložen ještě do voleb v příštím roce. Podle Matějů by průměrné školné mohlo činit 14.000 korun ročně.

Lidé, kteří na předloze pracují, jsou přesvědčeni, že školné tak, jak ho chtějí navrhnout, neomezí přístup chudších studentů na univerzity. Vysoké školy by se podle nich měly naopak otevřít daleko většímu počtu zájemců o tento druhu studia a "zmírnit dosavadní sociální bariéry přístupu k vysokoškolskému vzdělání".

Výzkumy totiž podle nich ukazují, že při stejných studijních předpokladech má dítě vysokoškolsky vzdělaných a lépe situovaných rodičů daleko větší šanci studovat než dítě méně majetných lidí, kteří manuálně pracují. Spolu s neefektivním systémem přijímacích zkoušek tak podle Matějů a jeho spolupracovníků zůstává "příliš mnoho mladých talentů promarněno".

Připravovaný návrh počítá s tím, že student si bude moci na školné půjčit a splácet ho až ve chvíli, kdy dosáhne nadprůměrného příjmu. Předpokládá také zavedení adresných studentských přídavků, které by mohly zahrnovat příspěvek na stravování, dopravu či ubytování. Matějů soudí, že cíle návrhu jsou v zásadě stejné jako cíle těch, kteří školné odmítají. Věří, že ve "věcné debatě" je možné najít kompromis. Sociální demokraté a komunisté ale zatím dlouhodobě trvají na tom, že zavedení školného pro ně nepřipadá v úvahu.

Členem skupiny, která návrh zákona připravuje, je mimo jiné i rektor Masarykovy univerzity v Brně Jiří Zlatuška. Zlatuška dnes uvedl, že pokud nemá ČR ztratit kontakt s vyspělým světem, "jiná cesta než zavedení školného v nějaké formě není".

Organizátoři tiskové konference, na níž byl návrh včera představen, také iniciovali vznik internetové stránky http://www.skolne.cz, která by se měla tomuto tématu věnovat.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.