redakce ČTK: Ministr Zeman se patrně vzdává záměru rušit víceletá gymnázia

pátek 11. května 2001 ·

Vyplývá to z jeho prohlášení, které učinil včera po setkání s Václavem Havlem na Pražském hradě. Eduard Zeman prezidenta informoval o plánované reformě školství a také o problémech spojených s novým školským zákonem. Oživeno: školské asociace ochotu ustoupit od rušení gymnázií přijaly s nepříliš velkým nadšením.

Ministr školství Eduard Zeman včera naznačil, že je ochoten ustoupit od rušení víceletých gymnázií. "Toto je téma, které jsem zavedl do diskuse a od kterého mohu ustoupit," prohlásil včera na Pražském hradě, kde se setkal s prezidentem Václavem Havlem. Schůzka měla informativní charakter a Zeman na ní prezidentovi představil plánovanou reformu školství.

Schůzka proběhla v době, kdy se Eduard Zeman snaží pro svůj kontroverzní návrh nového školského zákona získávat širší politickou podporu. Pro její zřetelný nedostatek jej ministr školství již jednou stáhl z parlamentního projednávání. Václav Havel se však k tomuto problému odmítl vyjádřit. "Prezident prohlásil, že v tomto oboru není expert a že nebude vynášet soudy, jak bude školství v budoucnu vypadat," uvedl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. "Ujasnili jsme si celou řadu otázek kolem reformy školství a v čem jsou problémy kolem školského zákona," potvrdil Špačkova slova o charakteru jednání Zeman.

Ministr Zeman se již dříve vyjádřil, že rušení víceletých gymnázií není v novém zákoně rozhodně nejdůležitější, tento bod však přes ostrý nesouhlas mnoha kritiků z návrhu nevyškrtl a vláda jej svým schválením posvětila. Svým včerejším vyjádřením dal nyní jasně najevo, že s žádným rušením již prakticky nepočítá a pokud poslanci propustí zákon prvním čtením, při některém z pozměňovacích návrhů bude existence víceletých gymnázií do zákona opět zanesena. Nic jiného mu vlastně ani nezbývá. Od minulého léta trvající veřejná a velmi emotivní debata tímto patrně končí.

Oživeno:

Avšak ochotu ministra školství ustoupit od rušení víceletých gymnázií přijali v pátek zástupci školských asociací s nepříliš velkým nadšením. "Souhlasili bychom se zachováním víceletých gymnázií v případě, že by byly stejné podmínky pro oba druhy škol. Jestliže chceme změnit základní školu, nemůžeme ji změnit na školu zbytkovou," zdůraznil prezident Asociace základního školství Karel Bárta. Ať už víceletá gymnázia zaniknou, či nikoli, je podle něj důležitější celková reforma základního školství, ke které se vláda zatím nemá. Kompromis, který ve čtvrtek Zeman naznačil, je podle něj možný, když oba typy škol budou dostávat stejnou finanční podporu, studenti gymnázií budou po čtyřech letech studia skládat zkoušky jako děti na základních školách a plány obou typů studia budou srovnatelné.

Pro zredukování počtu gymnázií je ale i zástupce Asociace ředitelů gymnázií Josef Kubát. Je nutné, aby zůstaly školy pro vysoce nadané žáky, nesmí jich však být mnoho, uvedl. Také on by přivítal, kdyby se jeho žáci v polovině studia podrobili zkoušce. Tak si však ministr Zeman změnu nepředstavuje.



redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.