Milan Hausner: Vzdělávací portály na webu (3) - testy, kvízy, hry

pondělí 14. května 2001 ·

Protože ke škole neodmyslitelně patří i různé testy, hry a procvičování, zastavíme se v dalším pokračování našeho miniseriálu právě u nich. Třeba to bude příjemné osvěžení té nejhorší části naší učitelské práce, tedy hodnocení znalostí. A testy mohou být inspirací i pro vaše vlastní výtvory – kdo ví?

Co můžeme od internetového testu očekávat a v čem je výkonnější než běžný test, který si jistě připraví sám každý učitel? Internetová podoba může vlastní test zatraktivnit, případně nabídnout řešiteli poučení z chybné odpovědi. Předností tohoto média je možnost okamžitě nabídnout východiska, odkazy, doplňující vysvětlení a zdůvodnění, proč daná odpověď není správná. To však nemůžete čekat u všech testů, na které narazíte: Vyzkoušel jsem jich 28. Chyb jsem udělal víc než dost. Ale jen v pěti případech mi autoři testu dali šanci najít správné řešení, případně mi ho alespoň sdělili. To není moc. Žák se přece učí i metodou pokusu – omylu.

Ještě je třeba říct, že šlo o testy výhradně zahraniční, protože použitelné české bohužel prakticky neexistují. Do dnešního článku jsme zařadili především takové, které nevyžadují žádné speciální programy a plug-iny a které se rychle zobrazují i na pomalejších počítačích.

Encarta je zase nejlepší?

Začnu opět u stálice – u Encarty. Microsoft zde nabízí celou škálu kvalitních testů, které mohou být docela dobře využitelné i v naší výuce. Teď je zrovna aktuální Name the scientist!. Po zodpovězení se na obrazovce objeví nejen odkazy na odpovídající články encyklopedie, ale i fotografie osobností, na které jste již zapomněli. (Některé otázky jsou ale až neuvěřitelně americky egocentrické…Jakoby ostatní svět ani neexistoval.)

V druhém aktuálním testu zahradních květin jsem si raději netroufl kliknout na žádnou odpověď. Dobrým jazykovým testem pro hodiny angličtiny ale bude How good Word detective are you? S pomocí slovníku si žáci mohou osvojit nové termíny, ale především se naučí s anglickým výkladovým slovníkem pracovat. A to je dovednost, bez které se zcela určitě ve svém budoucím studiu či povolání neobejdou.

Jinou zajímavou sekcí Encarty je Trivia Game. Tady už nepůjde o hodnotící test, ale spíše o zpestření hodiny angličtiny či jiného předmětu. Tato „hra“ je napsána v animačním programu Flash a prakticky pokaždé se mění. Z databáze jsou po spuštění nahrány tři kategorie, z kterých si můžete vybrat otázky. Já jsem příliš velké štěstí neměl – Ženské hnutí, Právo a Domestikace psů. Celkových pět bodů nijak slavných nebylo. Konec konců si to zkuste sami.

Jdeme dál

Vybrat z 5790 odkazů, které vám poskytnou vyhledávače, dobré příklady testů, je opravdu velmi obtížné. Některé se přesto dovolím doporučit vaší pozornosti.

Svou znalost angličtiny i historie si můžete vyzkoušet na tomto odskoku na server Family Education. Jde opět jen o doplňovací test, ale v tomto případě považuji vybrané otázky za velmi podnětné i pro neamerického uživatele. Výhodou těchto jednoduchých testů je jejich malý rozsah, pro který mohou být ideální rozcvičkou – tím, čemu učitelé angličtiny říkají warm-up. Vyřešení vám ani vašim žákům nezabere víc než pět deset minut.

Na zmíněném serveru najdete opravdu nepřeberné množství různorodých kvízů. Testy se mění skoro denně a u některých z nich se mění i zvukové stopy. Právě tento web ukazuje, jak lze velmi dynamicky ve výuce internet využít. Učitel však bohužel ztratí dost času při vyhledávání testu Pro žáky je nepochybně tento způsob velmi atraktivní a ze své osobní zkušenosti mohu konstatovat, že internet pomocí této jednoduché aplikace zvyšuje zájem o jazyk jako takový.

Pro angličtinu zcela určitě využijete i jazykovou hru word games, která je součástí slavného serveru www.webster.com. I zde najdete audiostopy, takže vaši žáčci mohou nová podivná slova také slyšet. Nezapomeňte ani na World Central – nenavštěvovanější jazykový portál pro děti, kde je variant různých her a testů víc než dost.

Fun Brain, čili Veselý Mozek

Server Fun Brain.com je dobrým příkladem vzdělávacího portálu zaměřeného na praktické hodnocení žáků, interaktvní procvičování, testy, kvízy a různé hry. Výbornou jazykovou pomůckou pro pokročilejší uživatele jazyka je např. tato hra. Hezké zeměpisné testíky pro změnu najdete v sekci zvané Kde to je? Žáci přece zvládnou pojmenovat hlavní města a trocha anglického pravopisu se také neztratí. Na serveru jsou též stovky testů v sekci zvané Quiz Lab, které připravili jednotliví učitelé po celém světě. Ty máte možnost sami nadefinovat v jednoduchém uživatelském prostředí „kvízové laboratoře“, a zpestřit tak hodinu internetovým testem, který si vy sami ušijete na míru. Stačí se jen zaregistrovat. Podobný test jsem již doporučoval v minulém díle. Jen doplním, že Trip Mag dával možnost rovnou přiřazovat webové stránky, které si žák má prostudovat. To v Quizlabu možné není, ale na druhé straně může učitel zvolit více variant odpovědi (výběr, esej, ano – ne apod).

Celý server Fun Brain určitě stojí za prohlídku, neboť je velmi příjemný a inspirativní. Příjemnou zábavu a nekrabaťte si čelo, když vám zrovna něco nepůjde…

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.