Jan Marintz: Jednadvacátý týden: Ve znamení začátku maturit, ale možná i jejich konce

pondělí 28. května 2001 ·

Ne že by tato zkouška měla z našich škol vymizet, ale s pádem nového školském zákona má osud nahnutý také nová státní maturita. Jinou významnou zprávou - tentokrát špatnou pro všechny - bylo zveřejnění studie o míře šikany v našich školách… Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Ať vstávám, kdy vstávám, probouzím se ve škole až v devět hodin, říkají si skandinávští odborníci z norského Bergenu a švédské Uppsaly, kteří v minulém týdnu zveřejnili výsledky svého bádání. Škola podle nich v Evropě začíná moc brzy, a tak děti a učitelé trpí únavou z nedostatku spánku.

  • Protože řidiči jezdí v Česku jako blázni, číhali na počátku týdne za každou druhou zatáčkou hlídkující policisté v doprovodu trochu rozespalých dětí a jedné paní učitelky, která měla pedagogický dozor. Ukáznění řidiči vyhráli jablko z minulé sklizně, zatímco šílenci za volantem dostali blokovou pokutu a do ruky citrón, aby se jim hůř řídilo a jeli pomaleji.

  • Moc toho určitě nenaspali ani studenti a učitelé v Litomyšli, protože brzy ráno do města dorazili na svém turné Evropou dva důstojníci z generálního štábu NATO, obsadili litomyšlský zámek a celý den jim tam přednášeli o veselém, ale i odpovědném životě v evropských armádách. Většinu studentů, kteří nemají rádi khaki oblečení, ale zklamala odpověď poslance Pavla Severy, že profesionální armádu budeme mít až v roce 2010.

  • Docela určitě se moc nevyspalo nejen 77 000 letošních českých maturantů, kterým v pondělí začaly ústní zkoušky, ale ani mnozí čeští ministři.

  • V úterý byli totiž někteří čeští ministři do slova na roztrhání. Protože úterý bylo Dnem Evropy, navštívil ministr Jan Kavan jednu základní školu v Praze, která se shodou okolností nachází také v Evropě, ministr vnitra jednal v Budapešti o vzdělávání policistů a na ministra bez portfeje se střílelo u Vyškova. Tam totiž začalo cvičení vojenských studentů s názvem Březina 2001 a jeho cílem bylo zlepšit znalosti o ručních střelných zbraních. Cvičení vyvrcholilo společnými ostrými střelbami ze samopalů, kulometů a protitankových zbraní, a člověk se bojí domyslet, kam že to pana ministra vlastně trefili. Prý je to velmi populární cvičení, neboť do Vyškova si přijeli zastřílet i posluchači důstojnické školy z Lublaně a budoucí oficíři z Drážďan.

  • Ale nejhůř na tom byl ministr školství, kterého celé odpoledne a hned na třikrát mučili poslanci ve Sněmovně. Při první tortuře se jim ještě pan ministr vysmekl, neboť díky hlasům levicových poslanců Sněmovna zamítla návrh novely, kterým chtěli zákonodárci z ODS, US a KDU-ČSL zvýšit vliv obcí vlastní školy. Snaha obcí a měst odvolávat a jmenovat ředitele škol se souhlasem krajského úřadu a na základě výběrového řízení je hrozná nehoráznost. Levicoví zákonodárci měli obavu, že by při rozhodování o ředitelích škol u obecních radní hrály velkou roli nikoli odborné, ale spíše osobní či partajní motivy. Hlasování se snažil zpochybnit jeden poslanec z ODS, který nestačil na hlasování doběhnout. Předseda sněmovny byl ale tvrdý a námitku neuznal, protože na toaletu se musí chodit včas a vždy před spaním a před hlasováním. To je zavedená zásada už v mateřských školách. Za to základní umělecké školy se možná brzy dočkají stoprocentní státní dotace na žáka, protože návrh byl propuštěn do druhého čtení. Štěstí ovšem opustilo ministra školství při projednávání návrhu školského zákona. Většina poslanců patrně nemá ráda maturitu nebo má své děti na víceletých gymnáziích, proto zákon se poslancům hrubě nelíbil a tak jej ministrovi školství vrátili za trest k přepracování. Další program Sněmovny už byla jen procházka růžovým sadem, protože se jednalo o vodovodech a kanalizacích.

  • Eduard Zeman pak poslancům přes média vzkázal, že nový školský zákon nebude, protože se to nedá do voleb stihnout. Protože jste mi zabili ve sněmovně zákon, nedostanete sice přes držku, ale jen malé technické novely, řekl Eduard Zeman, což lidovecká poslankyně Šojdrová označila za rezignaci a defétismus.

  • Za moc to ale nestojí ani v Británii. Britský premiér se během středeční předvolební kampaně v Southamptonu také ocitl pod palbou otázek, jimiž ho zasypali studenti kvůli zavedení školného na univerzitách a zrušení grantů. Předseda vlády se hájil tím, že zavedení školného je jediný způsob, jak přijmout na univerzity víc studentů, ale to nemá určitě z vlastní hlavy. Buď má zvědy v Praze nebo se zná s poslancem Matějů z kavárny, neboť on u nás říká to samé, a záměr zákona o školném hodlá předložit veřejnosti prý na podzim.

  • V čele Západočeské univerzity stane poprvé v historii žena, která zvítězila po středečních volbách akademického senátu v Plzni. Jak to tak vypadá, měla by být pomalu ve školství uplatňována spíše pozitivní diskriminace mužů než žen.

  • Po Olomouci a Plzni se ve čtvrtek také v Liberci rozhodli podat žalobu a stížnost na ministerstvo školství a už to pomalu začíná připomínat organizované spiknutí. Zastupitelé v Liberci prý dokonce uložili radním zpracovat návrh, jestli by nebylo vhodné požádat o zrušení celého zákona. Právníci olomouckého a plzeňského kraje již v pátek podnikli první praktické kroky v započetí sporu. Od nynějška by se měly spíše přihlásit kraje, které žalobu podávat v žádném případě nebudou a necítí se šikanovány, aby v tom byl trochu přehled.

  • Za to více než pětina českých žáků osmých a devátých tříd se už ve škole stala, podle studie Růžové linky, terčem šikany, která neustále narůstá. Posměšky a urážky jsou kupodivu nejčastější na opěvovaných víceletých gymnáziích, kde se s nimi v Praze setkalo 98 procent studentů. Na druhou stranu, učni si tyto intelektuálské servítky neberou a častěji se dopouštějí násilné šikany.

  • Víkend byl ve znamení cest za hranice všedních dnů. Z Prahy vyrazila v sobotu na kolech studentská expedice, která má namířeno do univerzitních měst v Holandsku, zatímco téhož dne odletěli čtyři senátoři kulturního a školského výboru do Kanady. Budou tam studovat základní, střední a vysokoškolské vzdělávání, informační technologie ve školství a lidská práva. Poznatky z cesty by podle senátorky Ondrové měly přispět k tomu, zda se senátoři přikloní k zavedení školného v českém vzdělávacím systému. Náklady na jejich cestu sice odhaduje tiskové oddělení Senátu na půl miliónu korun, ale nekupte to, za ty peníze!

  • Zbývající žáci a kantoři zůstali většinou doma a nedělní oběd si mohli zpestřit diskusním pořadem TV Nova Sedmička přímo se dvěma ministry školství. Jeden z nich byl stínový a ten druhý byl opuchlý ve tváří a většina argumentů opozice mu připadala více než humorná. Humor to však byl více než smutný a jen na oko. Finita la commedia scholare. Po pádu školského zákona se však katastrofa ve školství kupodivu nekoná. Jen nás čeká trochu delší cesta plná diskusí, hledání nových společných cílů a nového obzoru bez růžových červánků tam kdesi za obzorem.


Tak takový byl jednadvacátý týden v našem a evropském školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.