Jan Marintz: Devatenáctý týden: Po májových svátcích zase ve škole

pondělí 14. května 2001 ·

Venezuelští žáci byli vyzváni k udávání svých učitelů, Jižní Korea je skoro v další válce s Japonskem kvůli učebnici dějepisu, jen v Česku se žádné dramatické zvraty nedějí - dokonce ani gymnázia se už rušit nebudou … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Zatímco v pondělí před státním svátkem Dne osvobození od fašismu si většina českých školáků užívala volný den, všude ve světě se učilo o sto šest, jen v jihoamerickém Caracasu a dalších venezuelských městech demonstrovali učitelé na protest proti ideologizaci venezuelského školství. Ve Venezuele totiž prochází školský systém revolučními změnami, které se inspirují myšlenkami Fidela Castra. Prezident Hugo Chávez minulý týden vyslal 600 venezuelských učitelů na ”Ostrov svobody” na školení, zatímco pilné školáky vyzval k udávání učitelů, kteří jeho školskou politiku sabotují. Tomu já říkám správná státní politika ve vzdělávání.

  • A zahraničí ještě zůstaneme. V úterý totiž Jižní Korea odvolala kvůli japonským učebnicím dějepisu společné námořní manévry a formálně požádala Tokio o 35 změn v japonském dějepisu, v němž je oslavována japonská invaze na Korejský poloostrov v průběhu druhé světové války.

  • To u nás ovšem vůbec nehrozí, protože naše armáda nemá na manévry naštěstí peníze. Za to jí čeká podle slov nového ministra obrany Tvrdíka transformace vojenského školství, které bude za pár let levnější a efektivnější. Do tří měsíců vznikne koncepce rozvoje české armády a pak to půjde šupem a ne jako ve školství, kde se reforma vleče několik let.

  • Studenti 80 gymnázií pak ve středu při příležitosti Dne Evropy vyplňovali místo vyučování soutěžní testy zjišťující jejich postoj ke vstupu do Evropské unie a v Praze diskutoval se studenty a důchodci o tomtéž na náměstí Republiky ministr Jan Kavan a vedoucí Evropské komise v Česku Ramiro Cibrian. Padlo však jen několik otázek, protože pan ministr spěchal do Strakovky na schůzi s názvem Evropa a studenti. Ostatně, čeští studenti budou na rozdíl od naší republiky v Evropě co nevidět, neboť Studentská komora Rady vysokých škol ČR patrně vstoupí do Evropské studentské unie již v nejbližších dnech.

  • Naopak daleko více záležet si dali na studentech v Ostravě, kde ve středu schválili stipendia pro 12 vybraných vysokoškoláků ve výši 25.000 korun na studenta. Stejně tak slovenská vláda přidala téhož dne nespokojeným učitelům, kteří kvůli své těžké ekonomické situaci hrozili stávkou. Učitelům se prý zvednou maximální tarifní platy na 18.300 korun a nepřijdou ani o osobní příplatek ve výši šesti procent.

  • Napjaté chvíle čekaly ve čtvrtek nejen uchazeče o středoškolské studium při druhém kole přijímaček, ale i pana prezidenta, kterému ministr školství představil plánovanou reformou českého školství. Eduard Zeman současně prezidentovi naznačil, že je ochoten ustoupit od rušení víceletých gymnázií. To je hodný, ale ono by to stejně Sněmovnou neprošlo. Smířlivé gesto prozíravého politika však bylo učiněno. Pro mnohé je ale možná překvapením, že k této ochotě se vlažně postavila nejen Asociace základního školství, což se dalo čekat, ale i Asociace ředitelů gymnázií.

  • Možná na oslavu této zprávy pak celý den slovenští a čeští studenti komunikovali prostřednictvím telemostu a uspořádali mezinárodní videokonferenci, zaměřenou poněkud nečekaně na trh s nemovitostmi, a v Praze vypukl bujarý studentský Májáles. Po vzoru ministra školství pronesl odpoledne svůj abdikační projev loňský král Majálesu Makumba I., který se na rozdíl od akce Čisté ruce proslavil akcí Špinavé nohy. Za všelikého veselí pak na trůn usedl nový král McKonzum, civilním jménem to Martin Mladenov, který zvítězil dík svému volebnímu programu, jehož cílem je zkonzumovat celou Evropu a vše pohltit hypermarkety.

  • Akademický senát Filozofické fakulty Karlovy univerzity dal pak v pátek za pravdu děkanovi Petru Kolářovi ve věci zrušeného extrémistického semináře, neboť pan děkan dospěl ke správnému a promyšlenému závěru: Nejdříve seminář zrušit a poté o věci otevřít diskusi. Nad touto univerzitou se však stahují i další mračna, protože policie nyní opět otevřela již odloženou kauzu zkorumpovaných přijímaček na Právnickou fakultu.

  • Přesvědčení mnoha internetových nadšenců, že zbohatnout lze nejsnadněji právě na Síti sítí, dorazila i do našeho školství a na soukromé Vysoké škole podnikání v Ostravě se bude od září vyučovat bakalářský obor Informatika a internet v podnikání. Chcete být milionářem? Pak se určitě přihlašte, ale nechtějte zbohatnout na školském serveru. Nejde to.

Tak takový byl tedy devatenáctý, květnový týden ve světovém a českém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.