Zdeněk Ogrodník: Mobil ve škole

pondělí 9. dubna 2001 ·

Zvonící mobilní telefon ve vyučovací hodině? Zabavit, vypnout, rozšlapat či vyhodit z okna? Co vlastně může učitel a co žák? A co na to Ministerstvo školství?

Byla doba, kdy pípnutí digitálních hodinek dokázalo učitele rozčílit natolik, že to pocítila celá třída. A škodolibí žáci dělali vše pro to, aby pípaly co nejvíc. Pípající digitální hodinky se staly samozřejmostí a dnes se nad nimi nikdo nepozastavuje. Nyní jsme v době, kdy zvonící mobilní telefon dokáže učitele rozčílit natolik, že to pocítí celá třída.

Mobilní telefon se za pár posledních let stal jedním ze základních komunikačních prostředků mezi lidmi, ať se to někomu líbí nebo ne. Jejich počet se v roce 2000 téměř zdvojnásobil a mobilní telefon již vlastní každý pátý člověk. V této statistice jsou samozřejmě započítáni i žáci a studenti. A kde k mobilům přišli? Ve většině případů jim je pořídili rodiče. A co je k tomu vedlo? Mají své ratolesti pod kontrolou a vždy mohou zjistit, kde se zrovna nachází, proč už nejsou doma a že učitel je pes a nechal je poškole. Vždyť nejlevnější sadu pořídíte pod 3000 Kč. Dítě pak může volat rodičům, babičce a také spolužákovi vedle ve třídě. A zrovna v hodině fyziky.

A jak se k této problematice staví ministerstvo školství?

Zakázat nošení mobilu do školy nelze

Dle vyjádření legislativního a právního odboru MŠMT žáci mohou do školy či školského zařízení mobilní telefony nosit a používat je. Rozsah jejich užívání je však nutno jasně vymezit. Toto omezení je možno uskutečnit formou školního řádu - avšak jen v tom smyslu, že je lze používat pouze v době přestávek, a nikoliv v době vyučování. Zásadně však nelze ve školním řádu zakázat nošení mobilů do školy.

Rozhodne-li se učitel mobil žákovi zabavit, měl by důkladně zvážit všechny možné důsledky. Především pak, že majitelem příslušného mobilu nemusí být zrovna tímto postupem trestaný žák, ale jeho zákonný zástupce. Je proto nezbytné, aby byl zabavený mobil žákovi či jeho zákonnému zástupci při nejbližší vhodné příležitosti vrácen (např. na konci vyučovací hodiny, na konci vyučování daného dne).

Odpovědnost za škody

Dojde-li ke ztrátě mobilu v prostorách školy či v době školního vyučování, řídí se škola rozhodnutím Nejvyššího soudu Rc 7/85: „…jestliže měl občan svou věc v bezprostřední dispozici, takže ji mohl opatrovat, nejde o odloženou věc“. Odpovědnost za škodu na odložených a vnesených věcech se vztahuje na případy, kdy žáci své mobily odkládají při plnění úkolů, které vyplývají z jejich učebního či studijního procesu nebo v přímé souvislosti s ním na místě k tomu určeném (např. při tělesné výchově či praktickém vyučování). Pokud škola převezme mobil do zvláštní úschovy, hradí škodu bez omezení.

Určení, zda mobil je věcí obvyklou, kterou žák do školy nosí, je otázkou věcného posouzení, avšak nikoliv školy, ale soudní judikatury. Dle názoru ředitele odboru legislativního a právního MŠMT JUDr. Jana Ješetického by mobil, s ohledem na současný vzestupný trend užívání, za věc obvyklou považován byl.

A co dodat na závěr? Snad jen to, že až budete, vážení kolegové, napomínat žáka, ať si mobil vypne, dejte si pozor, aby v tu chvíli nezazvonil ten váš.

Zdeněk Ogrodník

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.