redakce: Sociálně demokratické ženy vytáhnou do boje proti školnému

neděle 1. dubna 2001 ·

Aktivistky hodlají proti školnému v celoživotní formě vzdělávání bojovat peticí, stížností k Ústavnímu soudu i demonstrací na náměstí.

Podáním k Ústavnímu soudu má v září vyvrcholit kampaň Sociálně demokratických žen (SDŽ) proti placení školného na vysokých školách. Akce proti školnému v celoživotní formě vzdělávání na veřejných vysokých školách, které prosadili pravicoví poslanci, však začne už v červnu. Po celé léto budou odpůrkyně školného sbírat podpisy pod petici a v září se chystají se svým požadavkem vyjít i na shromáždění na náměstí.

O způsobu vedení kampaně rozhodla dnes na podnět předsedkyně organizace a sociálnědemokratické poslankyně Jany Volfové Ústřední rada Sociálně demokratických žen. Novela vysokoškolského zákona, která má po schválení Senátem vstoupit v platnost 1. července, podle Volfové odporuje Ústavě, protože nezaručuje stejné podmínky pro každého uchazeče o vzdělání.

"Právo na vzdělání je základní ústavní právo a není možné ho nějakým způsobem omezovat. Tato novela určitým omezením je," řekla Volfová, kterou SDŽ na dnešním zasedání vyzvalo, aby příští víkend kandidovala místopředsedkyni ČSSD. Sociálnědemokratické ženy říkají "ne" jakékoli formě školného a zmíněnou novelu se budou snažit změnit, uvedla již dříve poslankyně. "Ne školné" bude také odznacích, které se Volfová a její kolegyně chystají v rámci kampaně rozšiřovat.

Novelu prosadili pravicoví poslanci koncem února, Senát se jí začne zabývat v příští týden.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.