redakce ČTK: Olomoucký kraj chce žalovat ministerstvo školství

pátek 27. dubna 2001 ·

Vedení Olomouckého kraje se rozhodlo podat žalobu a ústavní stížnost proti rozhodnutí ministerstva školství, které podle něj omezuje kraje v nakládání s majetkem škol, a porušuje tak zákon. Oživeno: Také další kraje s postupem MŠMT nesouhlasí. Ministerstvo zareagovalo písemným prohlášením.

Vedení Olomouckého kraje se rozhodlo podat žalobu a ústavní stížnost proti rozhodnutí ministerstva školství, které podle něj omezuje kraje v nakládání s majetkem škol, a porušuje tak zákon.

S podáním stížnosti proti rozhodnutí ministerstva, podle něhož ho například kraje musejí žádat o souhlas s pronájmem také tělocvičny či učeben, souhlasili dnes i zastupitelé. Reakci ministerstva školství se zatím nepodařilo získat.

Podle rozhodnutí ministerstva z 1. dubna 2001 musejí kraje požádat o písemný souhlas ministerstva v případě prodeje, směny, darování nebo například nájmu nemovitostí škol na dobu delší než jeden rok. Podle krajů jsou však tyto podmínky zbytečné, neboť dostatečná právní ochrana majetku je zajištěna již v zákoně o krajích.

Krajští úředníci se proto nedávno obrátili na právníky. Podle nich si sice ministerstvo může při bezúplatném převodu majetku stanovit podmínky pro další hospodaření s tímto vlastnictvím, avšak svými detailními podmínkami se zřejmě dostává do rozporu s Listinou základních práv a svobod a s ústavou. "Je to projev nedůvěry vůči krajům. Nikdo přeci nechce manipulovat s majetkem škol. Takové omezení vlastnictví je nepřípustné," řekl dnes zastupitelům hejtman Jan Březina.

S rozhodnutím krajského úřadu hodlá zástupce hejtmana Ivan Kosatík seznámit v pátek zástupce všech krajů v Hradci Králové. "Uvidíme, s jakou odezvou se to setká. Nijak to ale nezmění náš názor na to, že byl porušen zákon, a žalobu podáme," řekl Kosatík. Stížnost proti rozhodnutí ministerstva nyní zpracují právníci; kdy vedení krajského úřadu žalobu podá, zatím nedokázal zástupce hejtmana odhadnout.

Krajský úřad v Olomouci se od začátku dubna stará o pět desítek škol z Olomoucka. Ostatní školy by měl kraj převzít do konce tohoto roku.

Oživeno:

S rozhodnutím ministerstva školství nesouhlasí také zástupci dalších krajů. Ministerstvo školství však ve svém písemném prohlášení tvrdí, že v "žádném případě neporušilo zákon ani nepřekročilo jeho rámec".

"Nikdo z hejtmanů nevyslovil nesouhlas s naším postupem, protože tyto problémy jsou ve všech krajích stejné," po pátečním setkání s představiteli dalších krajů řekl hejtman Jan Březina. Zástupci krajů považují rozhodnutí ministerstva za zasahování do vlastnických práv, nejsou však zatím rozhodnuti, zda se připojí k olomoucké žalobě a ústavní stížnosti.

"S ministerstvem budeme ještě jednat, ale k podobným krokům jako v Olomouci zřejmě nepřistoupíme," řekl vedoucí odboru školství krajského úřadu v Ostravě Tomáš Bouda. Stejný názor mají úředníci krajských úřadů v Českých Budějovicích nebo v Brně. "Náš kraj tyto podmínky považuje každopádně za nesprávné. Obrátili jsme se na ministerstvo školství, ale o takovém kroku jako udělal Olomoucký kraj, jsme zatím neuvažovali," uvedla českobudějovická mluvčí Maria Ptáčková.

"Uvedené stanovisko krajů může opačně i ministerstvo školství považovat za projev nedůvěry krajů, neboť hodlá ve všech případech, kdy příslušná majetkoprávní změna bude v souladu, respektive nebude v rozporu se zájmy školství, svůj souhlas k takovým změnám udělovat," stojí ve zmíněném stanovisku resortu.
Postoj Olomouckého kraje však již podpořili někteří právníci; podle nich si sice ministerstvo může při bezúplatném převodu majetku stanovit podmínky pro další hospodaření s tímto vlastnictvím, avšak svými detailními podmínkami se zřejmě dostává do rozporu s Listinou základních práv a svobod a s Ústavou.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.