Ondřej Neumajer: Administrace školního serveru přímo z kabinetu

čtvrtek 12. dubna 2001 ·

Vykonáváte na škole funkci správce rozsáhlejší sítě založené na systémech Microsoftu? Potom vám bude k užitku jednoduchý trik, který vám umožní vzdáleně administrovat server i z počítače se systémem Windows 95/98/ME.

Setkáme-li se na škole s počítačovou sítí, pak je to zpravidla síť založená na produktech Microsoftu – serveru Windows NT/2000 a klienty s Windows 95/98/ME (systém NT by na studentských počítačích kvůli nárokům na hardware nefungoval). Pokud se jedná pouze o jednu učebnu, pak je server většinou umístěn v místnosti přímo s počítači. V okamžiku, kdy přistoupí škola k zavádění počítačů do kabinetů, nastává správci sítě pořádná honička. Kolikrát je potřeba udělat nějakou změnu na serveru, ale ten je momentálně na druhé straně budovy.

Poměrně málo známý je fakt, že server je částečně možné vzdáleně spravovat i z počítače se systémem Windows 95/98/ME. To může správci ušetřit spoustu času a zbytečných kroků. Nejen že může systém administrovat ze svého kabinetu, ale při troše snahy i z ostatních počítačů v síti.
Příslušné nástroje se nacházejí na instalačním CD k NT serveru v adresáři CLIENTS\SRVTOOLS\WIN95. Standardně by se měly nainstalovat přes Ovládací panely -> Přidat nebo odebrat programy -> Instalace Windows -> Z diskety. V takovém případě se Windows NT server tools stane skutečnou součástí vaší instalace Windows 95/98/ME.

Přihlášený uživatel s právy administrátora tak dostane do ruky poměrně silnou zbraň – Event Viewer, Server Manager a User Manager. Tyto nástroje by pro většinu běžných operací měly stačit. Posledním využitelným nástrojem, který se po instalaci přidá do Průzkumníka je záložka Security, která umožňuje nastavování přístupových práv uživatelů k adresářům.

Kdyby měl správce ale instalovat tyto nástroje na všechny počítače v síti, ze kterých by je někdy v budoucnu mohl teoreticky použít, tak by celá práce ztrácela smysl. Existuje však jeden trik – příslušný adresář z instalačního CD zkopírovat na sdílený adresář dostupný pro správce z každého počítače a příslušné nástroje spouštět odsud. S výjimkou rozšíření možností Průzkumníka budou užitečné nástroje fungovat bez problémů.


Ondřej Neumajer

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.