Miloslav Hubatka: Změny v sytému licencování produktů Microsoft

pátek 20. dubna 2001 ·

Systém licencování softwaru Microsoft Select je školám znám. V nejbližší době však začne platit jeho další etapa - Microsoft Select pro školy verze 5.0., která přináší některé novinky. Vedle Selectu se také objevuje i zcela nový systém nabývání softwaru - Microsoft School Agreement.

V tomto článku se omezím pouze na informace a rady týkající se ZŠ a SŠ a problematiky nabývání legálního SW včetně operačních systémů.

Nový Microsoft Select navazuje na předešlé etapy a na způsobu získávání informací, způsobu objednávek a nabývání licencí nic nemění. Naopak vychází z osvědčeného systému práce s prováděcími centry Selectu, které plní funkci nejen informační a objednávkovou, ale také poradenskou. Rozhodně se ředitelé škol nemusí bát, že by jejich dosavadní licence skončily a školy o něco přišly.

Nadále platí:

  • právo Downgrade (právo používat starší verze produktu, pokud mám koupenu licenci na novou verzi).
  • právo CrossLanguage (právo používat jinou jazykovou verzi, pokud je tato verze na seznamu produktů)
  • alternativní užívací práva ( týká se produktů jako je encyklopedie Encarta, vývojářské nástroje atp. a povolují neomezenému počtu uživatelů studentů provozovat produkt na jednom počítači nebo přesně v tolika kopiích, kolik jich má organizace zakoupeno)
  • právo užívat produkt pro práci doma (vztahuje se pouze na ředitele a učitele, nikoliv na studenty a týká se těchto produktů – Office, Office Profesional a Premium, Publisher, Project, Visio Standart, Professional, Enterprise a Technical a produktu Front Page, také se týká Windows NT Workstation nebo licence klientského přístupu na terminálové služby a licence klientského přístupu na NT server nebo Windows Back Office server)

Změny:

Bohužel nepříjemnou novinkou v Selectu bude fakt, že během července a srpna se postupně vytratí z ceníku Selectu licence na MS Windows 3.11, MS Win WfW 3.11 a upgrade na Windows 9x a také upgrade na MS Windows Millenium. Operační systém na nové počítače musí být vždy s OEM verzí a upgrade budou jen na Windows 2000 Professional. Pro školy, které tedy nemají legální operační systémy, tak zbývá poslední šance nakoupit alespoň licence na MS Windows 3.11, aby mohly v budoucnu dále upgradovat a aby mohly využít následující nový systém nákupu produktů Microsoftu.

Vedle Microsoft Selectu se objevuje nový systém prodeje programů – Microsoft School Agreement. Jedná se o možnost nákupu SW pomocí předplatného licencí na jeden rok. Paralelně tak poběží dva systémy nákupu a legalizace SW – Select a School Agreement. (Pro vysoké školy existuje velice podobný systém prodeje Campus Agreement).
Princip Microsoft School Agreementu je následující – škola si může podle počtu oprávněných počítačů předplatit příslušný počet balíčků vybraného SW (1 PC = 1 balíček), který stojí cca 40 USD a jehož licence platí na jeden rok. Co je to oprávněný počítač? Vlastně PC s procesorem Pentium a lepší, ale mohou se započítat i 486 nebo 386. Konkrétní výpočet lze konzultovat s osobou vaší prováděcí smlouvy Select. Balíček obsahuje tyto produkty:
  • Office Standard a Professional Editions
  • Office Macintosh Editions
  • Works Standard
  • Windows Upgrades (veškeré upgrady na OS jakékoliv Windows – nelze na holé počítače)
  • Back Office – Client Access License (CAL) – klient přístupu do sítě
  • Encarta Reference Suite and Encarta Online (Encyklopedie)
  • Office 2000 Starts Here /Step by Step Interaktive by Microsoft Press/

Po skončení smluvního období 12 měsíců se potom škola může rozhodnout, zda zaplatí předplatné na další rok, nebo si může licence odkoupit do svého vlastnictví a cena bude podobná jako za upgrady podle platného aktuálního ceníku Selectu. Jak jste si jistě všimli, v „balíčku“ nejsou uvedeny ani verze produktů (97, 98, 2000, atd..) ani jazykové mutace produktů. Balíček totiž obsahuje vlastně všechny verze produktu jak „vývojové“, tak jazykové. Informace a vše další poskytnou prováděcí centra Selectu. Licence na produkty, které nejsou v uvedeném balíčku, je možno obstarat i nadále přes Select. Navíc pokud škola nechce využít systému MS School Agreement, může rovněž nadále nakupovat přes Select.

MS School Agreement má však jeden háček – a to, že se tato smlouva dá podepsat na nejméně 100 počítačů. Pokud však jednotlivé školy nedají dohromady 100 počítačů (a těch bude asi 99  %), mohou se sdružit do většího celku, kde potřebný počet dosáhnou. I zde by bylo optimální se obrátit na vašeho hlavního dodavatele a kontaktní osobu Selectu, který by měl pomoci při sdružování a zajistit dodržení všech podmínek.

Tento nový systém přináší zcela jistě novinku do systému nabývání legálního SW a bude zatím pro mnoho z nás nezvyklý, nicméně vývojové trendy stále více hovoří ve prospěch těchto nových způsobů licencování software prostřednictvím předplatného. Jistě jste si již položili otázku, proč si jako zákazník kupujete „doživotní“ trvalá užívací práva k produktům kterékoli softwarové firmy, když stejně za rok, za dva, přijde tato firma s novou verzí a uživatelé si ji znovu „nadosmrti“ kupují. Záleží jistě jenom na řediteli školy, aby zvážil všechny výhody a nevýhody jak Selectu, tak School Agreementu a rozhodl se sám pro jednu variantu.

Na závěr nastíním pár nejmarkantnějších výhod i nevýhod obou systémů:

Select :

+ systém je známý a zaběhnutý
+ je možno koupit třeba jen jednu licenci na jediný počítač, netřeba se sdružovat s dalšími školami
+ zakoupením licence získává škola trvalé užívací právo
+ učitelé mají právo Work At Home (používat i doma)

- licence je nutno neustále upgradovat (nejlépe jednou za 2-3 roky)a za každý upgrade se platí
- každý produkt se musí licencovat zvlášť – neexistují „balíčky“ produktů

School Agreement:

+ v pronajatém balíčku jsou zahrnuty všechny aktuální upgrady – škola pracuje neustále s tím nejnovějším a nejmodernějším
+ po skončení roční platnosti se může škola rozhodnout pro odkoupení SW za cenu upgrade, ale přijde tím o výhodu stálých upgradů zdarma
+ učitelé mají právo Work At Home (práce doma)
+ škola může lépe plánovat výdaje = každý rok 40 USD za počítač, který systém používá – licence je předplacena na rok, není tedy trvalá

- pro některé školy může být každoroční prodlužování smlouvy nikoli výhodou, ale nevýhodou
- systém je nový, teprve se rozbíhá
- v případě, že nemáte minimální množství PC, je nutno se sdružovat přes nějaké centrum, aby bylo dosaženo 100 počítačů

Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.