Milan Hausner: Vzdělávací portály na webu

čtvrtek 19. dubna 2001 ·

Prý už tento rok by měly mít naše školy k dispozici komplexní vzdělávací portál, který bude jejich hlavním informačním zdrojem v rámci realizace SIPVZ. V zahraničí takovéto portály již samozřejmě existují. Podívejme se, co tamním učitelům nabízejí.

Před časem jsme vám představili nejznámější on-line encyklopedie, které jsou na internetu volně přístupné. Ve volné tematické návaznosti se dnes zaměříme na významné zahraniční vzdělávací portály.

Zde je však situace mnohem složitější. Zatímco definice pojmu encyklopedie je v podstatě jednoznačná, pojem vzdělávacího portálu je velmi široký. V našem případě za vzdělávací portál budeme považovat takové servery, které z mnoha stran sledují vzdělávací proces a pro školy jsou zdroji (nebo prostředníky) prakticky využitelných vzdělávacích materiálů. Na rozdíl od encyklopedií ovšem nebylo možné na základě několika stejných hesel provést relativně objektivní srovnání. Proto jsou mé soudy víceméně subjektivní. Mají za účel seznámit především méně zkušené uživatele internetu s nabídkou těchto portálů a „vypíchnout“ ty funkce, které mohou být i pro českého kantora užitečné a inspirativní.

Celkové hodnocení je vyjádřené počtem hvězdiček (maximum je pět).

Microsoft in Education ****

Doména Microsoft in Education se skládá z mnoha vzdělávacích webů, které jsou však implementovány jako součásti velké řady rozdílných serverů Microsoftu s čistě technickou tematikou. Právě šíře tohoto „superportálu“ jej činí poměrně nepřehledným. Ve všech jeho částech se používá dvou základních způsobů třídění: podle věkové kategorie žáků (pro naše potřeby je tedy nejzajímavější K-12 – základní školy a High Education – středoškolské vzdělání), a dále pak členění podle typu MS produktu. Zvlášť bohaté jsou části serveru věnované síťovým aplikacím.

Vlajkovou lodí je zde samozřejmě on-line enycyklopedie Encarta a její rozšířené funkce, které z ní vlastně činí samostatný vzdělávací portál. Ve velmi rychlém a přehledném rozhraní zde mají učitelé přístup k základním blokům, které tvoří jádro každého vzdělávacího systému: kurikulární standardy, učební plány, obsah učiva, evaluace a hodnocení. Nechybí ani metodiky a pracovní listy. Významnou součástí je sekce zvaná Produktivity in the Classroom, plná praktických příkladů využití Encarty pro běžnou výuku ve školách. Některé příklady mi však připadají zhola zbytečné a některé zhola americké. Snaží se totiž pokrývat i témata, u nichž je využití počítače spíše na škodu a nepřináší žádný užitek. Více informací o Encartě jsme přinesli již v jiných článcích (viz Související články).

Které jsou nejpodstatnější funkce, které může běžný učitel na ústředním webu Clasroom Teacher Network najít? Především širokou nabídku příkladů, jak se dá ve výuce využít sada Microsoft Office a další programy z této „stáje“. To koneckonců na komerčním serveru není překvapením. Zajímavá jsou i velmi dobře vyřešená technická rozhraní například pro diskuzi s učiteli či řediteli škol. Pak je tu jakýsi třídní koutek členěný podle věkových kategorií a část věnovaná řídícím pracovníkům ve školství.

Samozřejmě nechybí pravidelné newslettery, informující o novinkách na serveru.. Tímto způsobem se také můžete dozvědět o nových tématech, které byly zařazeny do databáze.

Samostatný blok také přináší různé šablonycliparty (obrázky) využitelné též pro práci žáka i učitele. S trochou přemýšlení a času si český uživatel připraví stejné šablony bez větších problémů.

Tento vzdělávací portál plně odpovídá svému producentovi. Ač se zde setkáváme s „reklamou na Microsoft“ na každém kroku, je nutno konstatovat, že pro výuku přináší mnoho podnětných myšlenek. Neočekávejte zde však nějaké hluboké komentáře, případně návody na řešení pedagogických problémů jako je šikana či drogové závislost.


Education World *****

Tento americký portál je mnohem všestrannější, s pevně stanovenými a přehlednými rubrikami. Server má dlouholetou tradici a pokud se budete chtít seznámit s rozsáhlým archivem, vyčleňte si na to několik týdnů. Education World pravidelně přináší mnoho informací, zejména metodické materiály, školské komentáře a články nebo doporučení pro jednotlivé stupně škol (např. jak předcházet šikaně). Z našeho hlediska mohu zvláště doporučit rubriku Technologie ve třídě. Najdete zde podnětné články, referáty i reportáže o všem, co s sebou ICT ve školách nese. Zajímavý je také seriál „ 180 prvních dní v práci učitele“. Určitě se podívejte na zpracované tematické plány pro vyučovací hodiny (Lesson plans, Teacher lesson plans), za vidění stojí třeba plány pro občanskou nauku či historii. Americký způsob prezentace a podle mého názoru leckdy až příliš ideologický obsah by však na našich školách příliš neobstál. Mohou vám ale být dobrou inspirací.

Server také funguje jako rozsáhlý rozcestník anotovaných odkazů a tipů na vzdělávací stránky. Zde ale musím konstatovat, že hodnocení nejsou v evropském kontextu dostatečně spolehlivá. I když jsou pevně stanovené kategorie, hodnocení je natolik subjektivní, že je nutné se na daný odkaz podívat. Přesto je seznam „top stránek“ dobrým vodítkem.

Education World nese podtitulek „Kam se chodí pedagogičtí pracovníci (educators) učit.“ Já bych tuto větu doplnil také „ a kam si chodí vyměňovat názory“, neboť to je bezpochyby jeho významnou součástí.

Portál přináší i rady, kde lze sehnat určitý grant a jak o něj požádat. Když to ale uděláte, většinou buď nedostanete odpověď žádnou, případně že nejste oprávněn o podobný grant žádat. Český učitel si zde tedy moc nepomůže.

Education World je jedním z nejrozsáhlejších a hlavně často aktualizovaných vzdělávacích portálů, které stojí za to alespoň jednou týdně navštívit.


Education Planet ***

Education Planet je vlastně pojítkem k celé řadě služeb a na rozdíl od Education World je tedy především „vyhledávacím systémem“. Přesto obsahuje i celou řadu pravidelných rubrik s vlastními materiály. Tou nejzajímavější je propracovaný systém zpráv Educational News, které přináší přehled událostí a dokumentů, které podstatným způsobem mění pohled na svět. Ještě se mi nestalo, aby mne tato rubrika zklamala. Vynikající jsou například články o přístupech různých škol bránících se agresivitě žáků. Silnou stránkou tohoto webu je i značné množství výukových materiálů, odkazů na on-line kurzy a pracovních listů použitelných ve výuce.

Určitě nemohu pominout, že rozcestník tohoto portál nabízí přístup na více než 100 000 vybraných stránek po celém světě. Výborná je funkce kombinující vyhledávání webových stránek s jinými zdroji (software, on-line kurzy, knihy atd. - zkuste třeba Dinosaury). Tato funkce umožňuje velmi rychle najít dobrý materiál pro vaše vyučovací hodiny.

Za dobrý nápad také považuji sekci Find a Tutor (Najdi si doučování). Kdyby to nebyla služba, za kterou si student hledající učitele musí zaplatit. Zajímavostí určitě je, s jakým honorářem americký učitel počítá. Stačí se juknout!

Pokračování příště.

Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.