Milan Hausner: Vzdělávací portály na webu (2) - hlavně aktivně!

čtvrtek 26. dubna 2001 ·

V dnešním pokračování se zaměříme na aktivní funkce, které najdete jen na některých vzdělávacích portálech. Zcela úmyslně tedy vynechávám takové, které nabízejí jen vyhledávání dalších stránek dál a dál v nekonečné hloubi internetu.

V dnešním pokračování se zaměříme na pokročilé, aktivní funkce, které nabízejí jen některé vzdělávací portály. Zcela úmyslně tedy vynechávám takové, které jen nabízejí další odkazy a vyhledávání dál a dál v nekonečné hloubi internetu. Takových portálů bychom mohli uvést více než 150…

Lightspan.com ****

Tento americký server je jedním z nejrozsáhlejších vzdělávacích portálů vůbec a nabízí mnohé dynamické prvky, které jsem u žádného jiného neobjevil. V klasickém členění témat pro učitele, rodiče, žáky a školní administrativu najdete nejen výkonný vyhledávač, placenou sekci (tu bohužel vynechávám, i když bych se tam rád podíval), sekci Your class on-line, Your school on-line, kurikulární hledání témat, ale především celou řadu efektivních pracovních nástrojů pro učitele, předtištěných a k downloadu připravených pracovních listů (jsou ale jen naskenované, a převod do češtiny tedy dá dost práce). Je také nutno poznamenat, že na tomto portálu najdete převážně materiály pro nižší věkové kategorie, ale mnohé z nich budou vzhledem k jazykovému rozdílu pro naše desetileté školáky přiměřené.

V sekci pro ředitele (School leaders) najdete třeba i odkazy na stránku s požadavky na certifikaci učitelů. Je docela zajímavé porovnat, jaký zmatek panuje po celých USA a jak v testech není o nějaké počítačové zkoušce mezi americkými učiteli ani zmínka. Málo platné, v systému vzdělání jsme vždycky byli o něco napřed a jsem docela rád, že tam ještě nějakou dobu zůstaneme … Obdobné je to v sekci pro rodiče, která mimo jiné nabízí prověřovací testy (na serveru www.escore.com), umožňující odhad úspěšnosti žáka ve státních zkouškách.

Nyní se ale vraťme do sekce pro učitele k jednoduché, ale velmi užitečných pomůcce – a to i pro českého kantora. Jedná se o nástroj pro tvoření textových otázek a zároveň řízené hledání na internetu. Jmenuje se Web Trip Maker. Po nutné registraci zde má každý učitel možnost vytvořit si vlastní on-line test v předpřipravených šablonách, kterých pak žáci využívají při hledání informací na webu. Test je možno vytvořit zcela libovolný. Je nutno jen psát bez háčků a čárek. Můj zkušební pokus se šprýmy na vaše závity najdete na tomto odkazu. Podobných testů si pak můžete napsat přehršel, což vám nezabere víc než dvacet minut na jeden z nich. Vaši žáci takovouto zábavnou, takřka „detektivní“ formu výuky jistě ocení. (Pokud se vám nějaký test povede, prosím uveďte do diskuzního fóra pod článkem jeho adresu, aby se na něj mohli podívat i ostatní čtenáři!)

Pro učitele a učitelky prvního stupně určitě stojí za návštěvu i následující část tohoto webu – Learning actvities. Zde najdou celou řadu jednoduchých her, které úspěšně využijí jak ve výuce vlastního předmětu, tak samozřejmě i angličtiny.

Nakonec si nezapomeňte zaregistrovat newsletter – budete v obraze, co nového tento bezesporu zajímavý, byť z poloviny komerční server přináší. Zvolená „propagace“ placeného
obsahu službami zdarma je velmi elegantní cestou.

BBC Education *****

Renomovaná rozhlasová a televizní společnost ani nemůže nemít vyhlášený portál., který je ovšem rozsáhlou a dosti nepřehlednou soustavou navzájem provázaných stránek. BBC Education ovšem není určený jen základním a středním školám, ale zkrátka „všem“. Najdete na něm tedy i poněkud neurčitou sekci pro vzdělávání dospělých a celý portál rozsáhlou a poněkud nepřehlednou soustavou navzájem provázaných webů. V tomto článku ani nelze popsat všechny možnosti, které se zde návštěvníku nabízejí; jde mi proto spíš o to, upozornit na některé zajímavé sekce a funkce. Celý portál si budete muset trpělivě proklikat sami…

Součástí portálu je samozřejmě rozcestník vzdělávacích stránek WebGuide, jenž při hledání zajímavé stránky nikdy nezklame. O jeho mimořádném rozsahu mimo jiné svědčí, že je vytvářen samostatnou redakcí složenou z mnoha administrátorů.

Pro učitele základních a středních škol je důležitou sekcí Schools, kde na vás čekají celé řady námětů, pracovních listů a skvělých obrazových materiálů, které můžete ve výuce velmi dobře využít. Čím se však tento server liší od mnoha jiných, je sofistikované využívání moderních animačních technologií (Flash) při konstrukci vzdělávacích materiálů. Podívejte se třeba na skvělou sekci Medicine through the time. Podle mne by přesně takto měla vypadat moderní výuková stránka s mnoha interaktivními prvky. Já osobně tohoto webu v hodině přírodopisu určitě využiji. V kategorii Revision zase najdete opakování školské látky rozdělené podle věkových kategorií i předmětů. Opakování má podobu jakési zhuštěné elektronické knihy na webu, jejíž součástí je i test znalostí (na jeden takový test z chemie se můžete podívat zde).

Celý server BBC On Line má tisíce možností a nemohu si odpustit, abych neupozornil i na jiné sekce, které sice nespadají přímo pod BBC Education, ale těsně s ní svým pedagogicky využitelným obsahem souvisejí. Podívejte se alespoň do BBC ScienceBBC History, v níž najdete mnoho srozumitelně a často multimediálně zpracovaných témat. Klipy zpracované technologiií Flash najdete pod odkazem multimedia zone, a pokud máte chuť, můžete se rovnou podívat třeba na přehled kosmologických teorií. Nebo je libo poslat e-mail přímo na oběžnou dráhu na mezinárodní kosmickou stanici? Pokud bude dětský dotaz dostatečně zajímavý (učitel má tedy šanci „udělat“ aktuální a zajímavou hodinu), dostane váš žáček odpověď přímo od italského kosmonauta do svého či školního počítače. A v sekci BCC Nature se naučíte, jak nesnadněji nahrávat hlasy ptáků …

Na BBC On Line zkrátka platí, že prosté zobrazení textů s chytrými myšlenkami má odzvoněno. Vzdělávací portál, který se nevydá cestou kreativního využití všech možností nových technologií, bude rychle zastarávat a mít stále méně návštěvníků. Jistě, ani ve světě zatím takto sofistikovaných serverů mnoho není, trend je však jasný.

European Schoolnet ****

Tato síť plně podporovaná EU je jedním z nejdynamičtěji se rozvíjejících školských portálů, snažící se navázat kontakty mezi různorodými školami po celém světě. V současné době je v této síti 760 škol z celé Evropy. Z ČR jich je k dnešnímu dni 13. Protože jsem hned na počátku tvrdil, že dnes se spíše zaměříme na „aktivní“ stránky vzdělávacích portálů, musím připomenout především tyto jeho možnosti.

Vlajkovou lodí se na něm stává projekt označený jako E-schola. Ta se oficiálně otevírá 7. května 2001 ve Stockholmu, už dnes ale stojí za to se do jejích aktivit přihlásit se školními projekty. Na konci nepříliš složité registrace čeká na vložená dílka hodnocení odbornou komisí a nemalá finanční částka 60 000 liber, která bude rozdělena mezi školy s nejlepšími projekty. A i když třeba žádné projekty nemáte, určitě si neopomeňte přečíst Theme of the month, kde najdete podnětné, pedagogicky zpracované články s různorodou tématikou (eutanázie, genetické testování, násilí v médiích a děti a pod). V následných fórech máte možnost se k těmto tématům vyjádřit.

Nemůže chybět ani adresář mnoha zahraničních škol, které hledají své partnery pro různé evropské projekty většinou zaměřené na setkání „tváří v tvář“. Málo platné, opět se ukazuje, že internet je jen médium a že není nad hřejivý lidský kontakt. Nicméně na serveru nechybí ani funkce on-line chatů s nejrůznějšími osobnostmi.

Pro ředitele škol a odvážné učitele – cestovatele bude jistě zajímavá sekce collaboration s nabídkou projektů Comenius a hlavně s přehledem projektů zahraničních škol.

Prostě vám opět nezbude nic jiného, než si objednat další newsletter, abyste byli informováni, co zajímavého se na této adrese děje. Namátkou: 9. května 2001 přichází Europe Day - den oslav zrodu společné Evropy. Na serveru máte k dispozici sadu informací ve formátu PDF, kterou si velmi snadno můžete stáhnout. Koordinátoři této sítě uvítají každou novou školu a každého nového účastníka, která přispěje svými činnostmi.


Závěrem

Všechny naše dnešní portály se od těch minulých lišily tím, že přešly od pasivního zírání na obrázky a text k aktivním činnostem. Na těchto portálech se internet stal komunikačním médiem, což je právě ona hlavní síla, kterou v sobě internet má. Budeme moc rádi, když pomohou i čtenářům České školy. Třeba se i v naší nabídce objeví Web Trip Makery, cena EUN se usměje na některou českou školu, v chatu si vybrousíme angličtinu a naši učitelé už konečně budou patřit mezi živé diskutéry na různých evropských či světových fórech.


Milan Hausner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.