Jan Marintz: Šestnáctý týden: Rakouští školáci chystali vraždu, MŠMT vyhlásilo konkurs na miliardáře

pondělí 23. dubna 2001 ·

Zatímco Rakousko se vzpamatovává ze zjištění, že tři školáci hodlali kvůli známkám vraždit své učitele, mnozí Češi pro změnu z toho, že ministerstvo školství přece jen vyhlásilo obchodní soutěž na generálního dodavatele počítačů pro všechny české školy … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Pondělí se stalo jako každoročně dnem velikonoční pomlázky a s koledou přišlo i ministerstvo vnitra. To vyhlásilo nové téma soutěže pro školáky s názvem "Neposlušný míč a policie". Zadané náměty mohou děti zpracovat jako slohové práce, kresby či koláže. Na vítěze pak čeká sladká odměna z rukou miláčka národa Stanislava Grosse, který je současně ministrem vnitra.

  • Jasnou strategii dalšího rozvoje školství má Královéhradecký kraj, jehož radní v úterý schválili koncepci školství na další léta. Mezi priority prý patří i rozvoj vysokého školství v Hradci Králové, ale podobně jako v ostatních krajích chybí poslední maličkost - peníze, které s velkou nadějí očekávají kraje z bohatých fondů Evropské unie. V Ostravě byl v úterý uveden do funkce nový rektor Ostravské univerzity Petr Pánek a v pražském Karolinu uspořádal Spolek absolventů a přátel Univerzity Karlovy za účasti členů vědecké rady, Akademického senátu a poslance Petra Matějů vzrušenou diskusi o přijímacích pohovorech na vysoké školy s názvem Numerus clausus.

  • Novou soutěž za 4,43 miliard korun pod názvem „Chcete být miliardářem?“ vyhlásilo ve středu ministerstvo školství pro všechny, kteří se touží stát generálním dodavatelem počítačů a internetového připojení pro všechny české základní a střední školy. Soutěž je to veskrze veřejná, neboť se do ní může přihlásit každý, kdo má na zbytečných 80 miliónů korun na finanční jistinu.

  • Zatímco Královéhradecký kraj začal ve středu přebírat od státu školská zařízení, Karlovarský kraj nepodepsal delimitační protokol školského úřadu a rebelanti ve Středočeském kraji dokonce odmítli převzít školy do své péče, protože protokoly ministerstva školství prý obsahovaly řadu závad a chyb.

  • Ještě hůře bylo v etiopské Addis Abebě, kde při středečních nepokojích zahynulo nejméně 23 studentů při střetech s policií, která zahájila palbu do davu poté, co tisíce studentů zaútočily kameny na státní budovy, zapalovaly auta a rabovaly obchody v průběhu demonstrací za akademické a politické svobody. Střední a základní školy v Etiopii jsou prý kvůli násilnostem zavřeny již od pondělka.

  • Jak se blíží termín přijímacích zkoušek na vysoké školy, blíží se i  národní srovnávací zkoušky pořádané soukromou nadací Scio, které proběhnou 8. května ve většině krajských měst. Výsledky národních srovnávacích zkoušek prý uzná uchazečům v přijímacím řízení Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Pro studenty to znamená zkusit napsat přijímačky co nejlépe celkem dvakrát. Fakulta organizuje přijímací zkoušky 9. června, které pro fakultu zpracovává pro změnu jakási jiná nadace Scio.

  • Ministr školství Eduard Zeman to zcela určitě nevidí moc rád, ale má úplně jiné starosti. Ve čtvrtek předával v pražském Karolinu jmenovací dekrety jednasedmdesáti novým vysokoškolským profesorům, které jmenoval v březnu pan prezident. Mezi novými profesory je nejen devět žen, ale dokonce i jeden astronom, arabista, porodník a několik filozofů.

  • V Praze rezignoval náměstek ministra dopravy a spojů Pavel Braha, který vlastní úplně jiný diplom, než jaký vydává Technická univerzita v Kyjevě. Ministerstvo školství sice požádalo pana inženýra o předložení diplomu, aby mohlo prověřit, zda je to skutečně padělek, ale pan náměstek Braha diplom jako na potvoru někam založil. Není nad to nemít raději žádné diplomy a tituly. Nemusíte je pak hledat po všech čertech a šuplatech.

  • Rakousko bylo v pátek v šoku. Úřady v rakouském Neukurchenu vzaly do vazby tři patnáctileté školáky, kteří chtěli zastřelit ředitele a tři učitele školy za své špatné známky. Podobné problémy se řešily i v Benešově u Prahy, kde společnost Kalokagathie pořádala od pátku do neděle pro učitele a sociální pracovníky třídenní seminář o zdravém životním stylu. Jiří Komorous tu přednášel, jak obchodovat s drogami a Radim Uzel všechny přítomné rozrušil videofilmy a přednáškou o sexuálním chování mladé generace.

  • Hudebním múzám se naopak až do soboty věnovala mládež v Brně, kde vystoupilo třináct nejlepších gymnaziálních sborů na přehlídce Gymnasia cantant 2001, kde se hrál Janáček, Martinů, renesanční polyfonie a barokní hudba.


Tak takový byl tedy poněkud kratší a povelikonoční týden v našem a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.