Jan Marintz: Patnáctý týden: Velikonočními prázdninami proti školní depresi

úterý 17. dubna 2001 ·

Uplynulý týden se v českém školství rozšířilo několik epidemií: eurománie, natománie a dřevomorka, která kromě pražských gymnázií napadá i školské zákony. V závěru týdne se také objevil nový problém typu ministerstvo versus kraje … Přehledový článek o událostech ve školství.

  • Na rozdíl od víkendu je pondělí téměř všude ve světě dnem začínajících potíží, trablů a diplomatických konfliktů. Zářným důkazem se stalo minulé pondělí, kdy vypukla diplomatická krize kvůli japonské učebnici dějepisu. Jižní Korea odvolala svého velvyslance z Japonska ke konzultacím nad učebnicí, v níž Japonsko pojednalo druhou světovou válku na Dálném východě jako skupinový výlet japonských turistů do Indočíny. Odpůrci tohoto pojetí moderních asijských dějin v ulicích Soulu spálili několik japonských vlajek a jedno zánovní kimono. V Nairobi pak byli obviněni dva keňští studenti z vraždy 67 spolužáků, kteří zahynuli minulý měsíc při požáru školního internátu. Ten zapálili oba žáci pod vlivem anulování zkoušek, protože nezaplatili školné.

  • Je známou skutečností, že neblahý vliv dospělých na mladistvé má dlouhodobé následky. Čeští středoškoláci po vzoru našich poslanců a senátorů simulovali jednání OSN a přijali dvě desítky rezolucí. Na pět dnů se pak vžili do role zástupců 50 členských států OSN a řešili světové problémy. Nejbouřlivější diskuse se strhla v „Radě bezpečnosti“ kvůli simulovaným krizím na Balkáně a na Kavkaze. Čeští poslanci a senátoři simulují zákonodárnou činnost pořád, ale nikdo to neocení.

  • Daleko více středoškoláků si však mohlo téhož dne poprvé otestovat své vědomosti v internetovém kvízu nazvaném Eurománie. Ministerstvo zahraničí zvolilo docela trefný název. Dřive by to ale byla pěkná provokace. Soutěžící musí získat minimálně 30 bodů, aby byli zařazeni do slosování o ceny. První cenou je udělení titulu „Maniak EU“. Dvacet největších maniaků pak pojede na výlet do Bruselu. V Mladé Boleslavi zase vypukla natománie. Zde studenti soutěžili ve čtyřicetiminutovém kvízu o NATO. Vyhlášeny byly také výsledky literární soutěže na téma „Jsme členy NATO“. To muselo být počteníčko a vlastně ještě bude, neboť vítězné práce otisknou Učitelské noviny a autoři navštíví vojenskou základnu v Čáslavi.

  • V úterý probleskla zpráva brněnského Psychologického ústavu a Sdružení Podané ruce, že přes 43 procent středoškoláků v olomouckém okrese má zkušenost s drogami. V některých okresech je to prý ještě horší. Zato v pražském Nerudově gymnáziu řádila dřevomorka. Zaútočila na podlahy a chystá se na dřevěné konstrukce. Na úterní jednání rady pražského zastupitelstva pak ředitel gymnázia přinesl kus napadeného dřeva. Radní se lekli a přislíbili škole dalších 4,6 miliónu korun.

  • Něco jako dřevomorka napadlo i školský zákon, neboť ho v úterý Eduard Zeman stáhl z jednání Poslanecké sněmovny. Ministr školství předloží návrh zákona sněmovně znovu na květnové schůzi, až ho prý vypulíruje a získá pro něj širší podporu. Senátoři odklad školského zákona ihned odměnili bouřlivým potleskem. Prý to bylo upřímné a nic nesimulovali. Zákon prý je natolik významný, že musí být přijat napříč politickými stranami. Že by se politické spektrum na něčem dohodlo? Strašlivá představa! Právo se téhož dne zamyslelo: Proč prý ministr školství nechal psát Bílou knihu, když navazující školský zákon stáhl. „Možná z těchto tezí budou čerpat příští generace, ale zatím je z Bílé knihy jen útlá ozdoba do pedagogické knihovny," dodává Právo a má pravdu.

  • Představitelé Ostravy hledají studenty, kterým by za dobrý prospěch mohli poskytnout stipendium. Žadatelé ovšem musí bydlet v Ostravě a průměr nesmí být horší než 1,2. Prozatím je jich prý jen 57. Kdo se neučí, věnuje se alespoň sběru. Sběrem papíru pak školáci na Ostravsku zachránili 460 stromů. Ve středu byl také zvolen první rektor Univerzity Tomáše Bati, který se stal Petr Sáha. Sousední Bavorsko zase láká nejen počítačové experty, ale i české vysokoškoláky a vědecké pracovníky. Po "zelené kartě" žádá bavorský ministr školství "bílou kartu" pro akademiky. S jakou kartou přijde Eduard Zeman? Patrně spíše s instrukcí, aby poslední český akademik před odchodem do ciziny nezapomněl zhasnout. Na Vysoké škole báňské v Ostravě se k tomuto stavu již pomalu blíží. Prorektor Technické univerzity sdělil, že letos mají zájem o báňské inženýrství jen tři studenti.

  • A znovu do Evropské unie! Žáci 80 gymnázií se ve středu zúčastnili internetového dialogu o EU a pan president téhož dne diskutoval se studenty Univerzity Pardubice o našem vstupu do Evropské unie.

  • Krajský úřad v Brně začal s přebíráním prvých škol a finanční problémy s jejich financováním prý nehrozí. Zato v Olomouckém kraji, ale vlastně nejen tam, kritizují podmínku MŠMT , podle níž musí kraje, ačkoliv jsou nyní vlastníci škol, požádat ministerstvo o souhlas například s pronájmem tělocvičen či učeben. Je to prý pěkný – a patrně také nezákonný - výraz důvěry v nové kraje.

  • Na Zelený čtvrtek vypukly ve všech školách dvoudenní velikonoční prázdniny a školáci vyrazili za pomlázkou. Prázdniny jsou jim možná víc třeba, než si sami připouštějí, protože školní prostředí prý může přispět k rozvoji depresí u žáků i učitelů. Na národní konferenci škol podporujících zdraví to v Praze prohlásil zástupce pražské psychiatrické kliniky. Nevím, jak u dětí, ale u učitelů se deprese zvýšily daleko více než jejich mzda. Alespoň něco se zvýšilo, že? Někomu dokonce stoupl i krevní tlak. To je prostě pokrok. Ten nikdo nezastaví!


Takový tedy byl patnáctý týden v našem a světovém školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.