redakce ČTK: Pravicoví poslanci pochybují o SIPVZ

pátek 23. března 2001 ·

Sněmovní výbor pro vzdělání hlasy poslanců ODS, Unie svobody a KDU-ČSL konstatoval, že má "vážné pochybnosti" o připravenosti první etapy státní informační politiky ve vzdělávání. Poslanci realizátorům mimo jiné vyčetli, že namají přehled o tom, čím jsou školy vybaveny již teď. Ke kritice se v pátek přidal také Vladimír Mlynář, který napadl metodu generálního dodavatele.

Pravicoví poslanci mají obavy z nehospodárného využití téměř dvou miliard korun, které mají být letos vynaloženy v rámci vládního programu zavádění počítačů a internetu do škol. Při jednání sněmovního výboru pro vzdělání ve čtvrtek zástupcům ministerstva školství mimo jiné vyčetli, že nemají přehled o tom, čím jsou školy vybaveny již teď.

Výbor nakonec hlasy poslanců ODS, Unie svobody a KDU-ČSL konstatoval, že má "vážné pochybnosti" o připravenosti první etapy takzvané státní informační politiky ve vzdělávání. Ministr školství Eduard Zeman (ČSSD) by měl podle poslanců o stavu projektu informovat celou sněmovnu.

Petr Pleva z ODS prohlásil, že kdyby býval věděl to, co ví dnes, nikdy by při jednání o státním rozpočtu nehlasoval pro 1,8 miliardy korun na první část projektu. Vadí mu například, že školy by měly dostat průměrně přibližně stejné vybavení bez ohledu na to, zda už nějaké počítače mají. Poslanec se obává, že v době, kdy není na platy učitelů, "do škol, kde je 50 počítačů, přijde dalších 50 počítačů a bude to vypadat jako v Kocourkově".

Zástupci a spolupracovníci resortu školství v čele s náměstkem Jaroslavem Müllnerem projekt hájili. Plevovy obavy se snažil rozptýlit Jakub Rainisch. Upozornil, že cílem akce je to, aby skutečně všechny školy měly minimální standard, který umožní jejich zapojení do informační sítě. Podle něj je sice pravda, že některé školy již určité počítačové vybavení mají, není ale jasné, v jakém je stavu a zda ho budou mít třeba za tři roky.

Další spolupracovník ministerstva Marek Novotný zase uvedl, že školy, které se už nějak samy vybavily, to někdy nepřiznávají z obav, že kvůli tomu z vládního projektu vypadnou. Malý přehled o tom, co už ve školách je, reprezentantům ministerstva vyčetl šéf školského výboru Petr Mareš (Unie svobody). Materiál ministerstva ho zklamal. V rozpravě poslanec uvedl, že se z něj dozvěděl pouze údaje typu "ČR je na tom hůře než Hongkong a lépe než Bulharsko", což mu nestačí.

Ke kritice SIPVZ se na páteční tiskové konferenci přidal i místopředseda Unie svobody Vladimír Mlynář. Podle něj se vinou nedostatečně připravené veřejné soutěže do konce roku nepodaří účelně využít téměř dvě miliardy korun, uvolněné na tento plán ze státního rozpočtu. Mlynář současně kritizoval, že ministerstvo se rozhodlo svěřit dodávky výpočetní techniky jednomu generálnímu dodavateli pro celou republiku. "Efektivnější a hlavně rychlejší by přitom bylo rozdělit projekt na více konkurenčních dodavatelů, například s využitím administrativního dělení na 14 krajů," soudí Mlynář. "Nemá-li být celá myšlenka projektu zavádění internetu do škol zdiskreditována, měla by vláda, respektive ministerstvo školství, okamžitě jednat," uvedl Mlynář. Vůči pracovníkům resortu, odpovědným za přípravu tohoto projektu, by měly být vyvozeny odpovídající personální důsledky, dodal.

Výběrové řízení na generálního dodavatele by podle tiskového mluvčího SIPVZ Vadima Petrova mělo proběhnout do měsíce. Dokumentaci k vyhlášení soutěže podle něj ministerstvo připraví do konce příštího týdne. Realizátoři projektu však již dříve uvedli, že vzhledem k očekávanému odvolání neúspěšných kandidátů nezačnou dodávky techniky dříve než po prázdninách.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.