Miloslav Hubatka: Slavní generálové 20. století

pátek 16. března 2001 ·

Ačkoli název nového multimediálního CD-ROMu zní takto, nejedná se o pouhý průřez životem a skutky nejvýznamnějších generálů, ale spíše o průřez válečnými dějinami 20. století. Titul mohu učitelům dějepisu a občanské nauky bezpochyby doporučit.

Českých titulů CD ROM na našem trhu sice přibývá, ale své místo u zákazníků si najdou jen ty nejkvalitnější. Jednou z cest, jak dosáhnout kvality za rozumnou cenu, je lokalizace dobrých zahraničních titulů. A právě tudy se dala i firma JIMAZ a nutno dodat, že se díky tomu objevilo na trhu několik zajímavých cédéček. Slavní generálové 20. století k nim určitě patří.

Po tomto titulu jsem sáhl jednak proto, že sám jsem dějepisář a zvědavost mi prostě nedala, a jednak i proto, že shodou okolností se na mě před časem obrátil můj kolega s tím, že by potřeboval do výuky dobré české CD na dějiny 20 století. A já mu toho až tak moc nabídnout nemohl. Všeobecné encyklopedie sice obsahují potřebné informace, ale požadavky pro výuku jsou přece jenom trochu jiné.

První věc, která mě zaujala, byla snadná instalace a skutečnost, že CD, ačkoliv obsahuje dost videosekvencí a obrázků, nemá velké HW nároky. Je bezesporu kladem, že CD ROM funguje i na starších počítačích.
Ačkoliv název zní Slavní generálové 20.století, nejedná o pouhý průřez životem a skutky nejvýznamnějších generálů, ale spíše o průřez dějinami 20.století promítnutých na zmíněné generály z jednotlivých válek. Vezmeme-li v úvahu fakt, že dějiny nedělají generály, ale že generálové dělali dějiny, dospívám k faktu, že zmíněný titul nás vlastně velmi přirozeně vede 20. stoletím až k dnešku. Základní úvodní nabídka nás posílá do tří období:

  • První světová válka
  • Druhá světová válka
  • Poválečná éra

    Při prohlížení CD si můžete vlastně vybrat ze dvou způsobů, jakými budete čerpat informace. Buď si prohlížení řídíte sami pomocí ikon na horní a dolní liště, nebo si spustíte jedno ze tří členění a program Vás sám chronologicky vede až do konce. V podstatě jste jako v kině u dokumentárního filmu, kdy se vám uprostřed obrazovky promítají videosekvence a velké množství dobových materiálů a fotografií. Doprovodná nabídka je v lištách nad a pod zmíněnou obrazovkou a další příjemnou možností je ikona stop – start, kterou si můžete běh programu pozastavit. Funkce, kterou s radostí upotřebí zejména učitelé. Vpravo nahoře potom najdete „Ovládání“, které obsahuje:

    • Rejstřík (hledání A-Z)
    • Obsah CD
    • Osobnosti (řazeno abecedně)
    • Události
    • Technika

    Jako uživatel jsem uvítal nevtíravou hudbu a dobrý zvuk. Příjemný hlas provázející celým produktem. Řečnická otázka na konci kapitoly nebo daného úseku evokuje chuť jít dál. Kvalitní obrázky (nové a neokoukané). HW nenáročnost.
    Jako učitel jsem naopak ocenil skvělou didaktickou názornost na mapách (včetně fázování operací apod.). Popis vojenské strategie, kterou v učebnicích nenajdete. Výklad střídá pohled jedné a druhé bojující strany na jednotlivých frontách. U války v Perském zálivu je generál Schwarzkopf a jeho strategie moderní války srovnávána s jinými generály 20.století. Celé CD končí válkou v Bosně a Srbsku. Je zde rovněž ukázán vliv médií na vedení současných válek a výstražné memento do budoucnosti.

    Výukový CD ROM Slavní generálová 20.století směle doporučuji pro použití ve výuce dějepisu a občanské nauky na základních a středních školách.

    Minimální konfigurace:
    Procesor 486DX/50
    HDD 8 MB volných
    RAM 8 MB
    Grafika SVGA 640x480, 256 barev
    CD-ROM 2x
    Zvuková karta 16 – bit SB kompatibilní
    Windows 3.1 nebo Windows 95/98

    Cena: 990 Kč s DPH

    Ukázky obrazovek na webu JIMAZ.

    Miloslav Hubatka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.