Milan Hausner Vít Šebor: Evropa na síti

úterý 13. března 2001 ·

Chcete svým svěřencům vštípít několik základních informací o Evropské unii? Hodláte podporovat jejich kosmopolitní postoje? Potom je internet tím pravým informačním zdrojem, na němž najdete i kvalitní učitelské příručky v češtině. Svého cíle můžete dosáhnout také netradičními metodami - třeba on-line chatem s vysokým komisařem EU!

Výchova k evropanství je na našich školách zatím „nepovinná“ a její začlenění je upraveno doplňky ke vzdělávacím standardům (Věstník MŠMT ČR, únor 1998). Jejich realizace je tedy ponechána na iniciativě jednotlivých škol a učitelů.

Informační zdroje po drátě

Mnohé školy, které se „Evropu“ rozhodly do své výuky nějakým způsobem zařadit, již dnes využívají tištěný manuál pro vzdělávání učitelů Žijeme v Evropě. Manuál vznikl již před rokem a je určen učitelům 2. stupně základních škol a všech typů středních škol. Těm, ke kterým manuál v tištěné podobě „nedorazil“, a přesto mají o materiály zájem, však nyní postačí přístup na internet.

Původní manuál Žijeme v Evropě je v dobře zpracované elektronické podobě na této adrese Pedagogické fakulty UK. Kromě toho však byly na komplexně pojatém webu ministerstva zahraničí www.euroskop.cz právě teď zřízeny nové stránky určené učitelům (případně i žákům), na nichž naleznete soubor nových příruček navazujících na původní manuál. Soubor je určen k inspiraci i přímému využití ve školách. Obsahuje náměty, modelové projekty, pracovní materiály a metodická doporučení pro zavádění evropské dimenze do škol.

A mimochodem, celý web Euroskop (nejen jeho školské stránky) je nepochybně užitečným zdrojem informací. Například stránky věnované historii vzniku a vývoji EU jsou velmi srozumitelné a dobře zpracované, včetně hypertextového provázání s bližším vysvětlením klíčových pojmů, kvalitním zobrazením bankovek apod. Euroskop je tedy svého druhu docela slušnou referenční příručkou o EU. A pokud by vám informací bylo pořád málo, k dispozici je i rozcestník na další „evropské“ stránky.

Zdá se vám to trochu málo zábavné? Suché? Namítáte, že vaši žáci si raději na internetu hrají, než aby se učili – a natož pak o EU? Potom pro vás máme jiný tip. Nechte je - pro začátek – popovídat v on-line chatu!

Na chatu s evropskými úředníky

15. března 2001 od 14.00 to 15.00 se na stránkách MyEurope uskuteční již pátý mezinárodní on-line chat s nejvyššími představiteli Evropské unie, tentokrát na téma "Enlarging the European Union", které je určeno studentům vyšších ročníků středních škol. Pokud máte zájem o takovýto nevšední experiment, podívejte se na stránku s podrobnějšími informacemi . K účasti na chatu je nutná předchozí registrace, nepotřebujete však žádný speciální software. Angličtinu pochopitelně ano.

Chatů se pravidelně účastní studenti a žáci škol z celé Evropy. Akce byla zahájena v listopadu loňského roku a sklízí zaslouženou pozornost mezi evropskými školami. Na některých chatech se již objevili i čeští žáci. Zvláště toto téma – rozšiřování Evropské unie – by nám Čechům mohlo být blízké; pokud však termín nestihnete, nic se neděje. Autoři webu již chystají nové „pokecy“, jejichž termíny naleznete v chatovém kalendáři.

MyEurope je projektem, který vznikl před rokem ve spolupráci s Evropskou komisí a Evropským parlamentem, a dnes je již na tomto portálu zaregistrováno 610 škol. Je na něm tak k dispozici pravděpodobně nejširší nabídka kontaktů pro naše školy, které hledají zahraniční partnery, i projekty a náměty, jak internet využívat pro výuku. Z České republiky se zde zatím zaregistrovalo 11 škol.
MyEurope je součástí sítě European Schoolnet, která zastřešuje i několik dalších zajímavých „evropských“ projektů. Kdo dostatečně vládne angličtinou, najde zde dostatek tipů, jak udělat ze svých svěřenců skutečné Evropany.

Milan Hausner Vít Šebor

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.